Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość asve

czy moje dziecko zbyt szybko rosnie?

Polecane posty

Gość asve

Mam 2,5 miesieczna corke. urodzila sie majac 54 cm teraz ma 65 czy to jest ok?

Gość mozliwe to??
tak moja urodzila sie 57 cm a w wieku 3 miesiecy nosila ciuszki w rozm 68 to cslkiem noramlne ,potem w wieku 9 miesiecy nosila ciuszki w rozm 80/86 teraz dzieci rosna szybciej i rodza sie wieksze

Gość asve
Moj maz ma 2 m wzrostu i wszyscy ciagle mi gadaja ze za szybko rosnie. ze taaaaka wysoka. juz swiruje.

Gość mozliwe to??
kurcze chodzisz na szczepienia, tam bdaja dziecko przed zaszczepieniem gdyby odbiegala od normy napewno lekarz badz pielegniarka by zareagowali, ja mam 168 cm wzrostu maz 169 a mimo to nasz pediatra jak tylko ja zobaczyl w wieku 5 tyg powiedzial ze bedzie bardzo wysoka, dzieci geny dziecicza nie tylko rodzicow ale w jakims tam stopniu tez dziadkow przestan sie przejmowac opiniami innych bo jak ktos chce to sobie znajdzie powod zeby sie przyczepic

Gość teodorcia
W pierwszych miesiacach dzieci strasznie szybko rosna,potem sie troche zwalnia. moja corka na poczatku rosla 1 cm na tydzien,a jakos od 7-8 mca juz tylko 1 cm na miesiac,a potem jeszcze wolniej. 65 to wcale nie tak duzo

Gość junn
A co na to pediatra? Wg siatek centylowych to dużo jak dla dziewczynki.

Gość vbdf
mój syn przez pierwszych 8 miesięcy swojego życia urósł 30 cm. teraz zobaczyłam w książeczce że jak miał 3 miesiące to miał też 65 cm ale jak się urodził to mierzył 50 cm.

nie przejmuj sie glupim gadaniem. moj maz ma 193 cm, corka urodzila sie 55 a jak miala 3 miesiace miala 54 cm. i tez w kolko tylko gadali "jaka duuuuzaaa, no wielka..." pozniej jeszcze zanim zaczela raczkowac i chodzic zrobila sie mala kluska to wtedy to dopiero bylo gadanie ze hoho i to ze strony rodziny meza co smieszne bylo dla mnie, bo wzrost to na pewno po tatusiu odziedziczyla. pozniej zaczela sie wiecej poruszac, chodzic i zgubila ta swoja "pyzunie" z buzi i cialka. teraz ma 2 lata, wzrost jakies 95-96, waga 13. nalezy do dzieci drobnych. my sie smiejemy ze bedzie modelka :) sumie najwiecej docinek ze corka taaaaka wielka robila mi siostra meza. ona ma ogolnie pierdolca mozna powiedziec na punkcie tego ze najfajniejsze to sa dzieci malutkie takie do 3 kg jak sie urodza :-/ i zawsze sie takimi podnieca, ze jakie slodkie, malutkie itd. no i w zeszlym roku urzodzila syna - 3 kg i wielka podnieta oczywiscie bo taaaaki malusi. mowie do niej ze ja juz nie pamietam jak moja corka byla taka malutka a ona do mnie - ona nigdy taka nie byla. ona sie urodzila duzo wieksza taki jest tylko moj synek - no rece, cycki opadaja :) no i jak maly mial 7 miesiecy to wazyl nieco ponad 7 kg i ona sie dalej podniecla bo taki malutki, drobniutki itd i ze pani dr powiedziala ze za malo wazy bo siatka centylowa mowi ze powinien tak ok 2 kg wazyc wiecej. wiec sie jej zapytalam czy wogole wie co mowi siatka centylowa - nie wiedziala wiec jej wytlumaczylam. po czym powiedzialam ze na zabiedzonego to on nie wyglada - bo rzeczywiscie i doleczki na raczkach i nozki tlusciutkie i buzia okraglutka, nastepnie zapytalam ile ma wzrostu - 67 cm, wiec otworzylam ksiazeczke mojej corki i mowie do niej ze mam tu kilka takich danych mojej malej wiec jej powiem jak to u nas wygladalo. sprawdzilam i mowie ze moja mala wazyla 9,2 kg, wzrostu nie mam zapisanego ale dla porownania to ona w wieku 5 miesiecy miala juz 70,5 cm i zeby sie tak nie "przejmowala" :) bo skoro maly ma taka niedowage to niech mu dolozy teraz te 2 kg brakujace przy tym wzroscie jaki ma i sobie wyobrazi jak on bedzie wygladal :) powiezialam ze on wlasnie dobrze wyglada i na pewno mu niczego nie brakuje i niech pamieta ze dziecko powinno potroic wage urodzeniowa na skonczony rok a skoro urodzil sie 3 kg to powienien dobic do 9 kg i ze ja bym sie na jej miejscu bardziej przejmowalam wzrostem niz waga :) jej mina - bezcenna :) no ale coz chciala "malenstwo" to ma. na chwile obecna maly ma 10 miesiecy 8,5 kg a tylko 74 cm wzrostu :) takze nie przejmuj sie glupim gadaniem - moze kiedys bedziesz miala okazje sie odgryzc tak jak ja :)

Gość dfrtrt
wszystko jest ok..;) mój syn mierzył 50 cm gdy się urodził,a dziś ma 14 lat i prawie 178cm wzrostu...i zdrowy jak ryba..

Wydaje mi się, że w tym wieku nie ma co przesądzać o przyszłym wzroście, a co do tempa wzrostu - każde dziecko rośnie w swoim tempie. Moje córki urodziły się ze wzrostem 61 i 60 cm - idąc tym tokiem rozumowania, powinny w wieku dorosłym mierzyć przynajmniej 190 cm, na co się nie zanosi :D

Gość gość
Witam. Moja córka szybko rośnie ma 28 miesięcy 15,7 kg i 100 cm wzrostu. W siatce centylowej przekracza 97. Czy trzeba się martwić?

Gość gość
ludzie, czy Wy przestaniecie określać wzrost dzieci po rozmiarze ubranka???? przy tak małych dzieciach rozmiar ubranek nie równa się wzrostowi dziecka, tym bardziej, że rozmiarówka jest tak różna, że często ciuszki w mniejszych rozmiarach są większe od tych, które na metce mają wyższy numer.. mój syn za tydzień kończy 6 miesięcy, a ubranka nosi w rozmiarach od 62 do 74... i co z tego? to mam powiedzieć, że ile ma cm?? 62 czy 74? A ma teraz 67cm, jak się urodził to 54.

Gość gość
Mi znowu mówią, że moja córka rośnie zbyt wolno. 20 listopada będzie miała równo 30 miesięcy, waży 13 kg i ma 92 cm. Urodziła się 4, 2 kg i 56 cm.

Gość gość
a mój syn urodził się 56 cm, teraz ma 2,5 msc i mierzy 70 cm...

Gość safinas
Witam. A moja córeczka ma 2,3 latka wazy 20 kg i ma 104 cm , nie wiem co robić tym bardziej że nie je dużo fakt posiłki są nie regularne ze względu na naszą prace ,lekarz powiedział że to może być genetyczne bo obaj z mężem jako dzieci też byliśmy wysocy może nie tak grubi i waga była mniejsza ,chyba zajrzyjmy jeszcze do pani dietetyk może ona coś za sugeruje .