Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość dlaczego sobie to robicie?

nie moge uwierzyc ze kobiety tak malo wiedza o diecie.

Polecane posty

Gość dlaczego sobie to robicie?

czytam to forum i nie moge wuierzyc w to ze kobiety pozwalaja sobie na takie zabawy z wlasnym organizmem i korzystaja z tych dziwnych diet1-miesiecznych o "wodzie i chlebie", diet eliminacyjnych, diet b.niskokalorycznych. Kobiety...czy nie rozumiecie ze w odchudzaniu mozg jest waszym wrogiem i zrobi wszystko zeby powrocic do "bezpiecznego " stanu ciala, czyli jesli zbyt szybko i restrykcyjnie ograniczycie kalorie efekt jojo macie jak w banku W zasadzie na tych dietach 1-miesiecznych tracicie 1. wode 2. zawartosc jelit (okolo4 kg u kazdej zdrowej osoby) 3. minimalnie tkanke tluszczowa. A wasz organizm zafunduje wam wilczy aptet i oslabienie. Dieta to dlugi proces, dieta to zdrowe , racjonalne odzywanie bez skrajnosci, dieta trwa cale zycie, to sposob zycia, a nie 2 miesieczna tortura. Nalezy ustabilizowac sposob jedzenie, ilosc posilkow minimalnie 4, w odstepach okolo 4 godziny, male porcje ale tez nie glodowe, po okolo pol roku takiego systemu wasz organizm nie bedzie sie domagal przekasek....zreszta wszystkie panie zainteresowane zdrowa dieta, i prawdziwa zmiana stylu jedzenia zapraszam do dyskusji

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
a jak to jest z kobietami na zakupach? wystarczy że coś się błyszczy i już tego pragną. tak samo tutaj, kobiety nie szukają podstaw wiedzy, kobiety nie chcą wiedzieć co i jak działa, kobiety szukają cudownej metody i potrafią stosować je tylko dlatego że ktoś powiedział że działa. to przerażające, nie tylko to że same sobie szkodzą, ale przerażająca jest ich ignorancja. Kobiety nie chcą nic wiedzieć, chcą coś żeby działało. Dlatego w tej materii używanie mają nie dietetycy a rozmaici znachorzy sprzedający nie porady dietetyczne a marzenia

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość dlaczego sobie to robicie?
zachecalam do dyskusji ale widze ze nie ma chetnych... Niestety, po kilku cud "dietkach" metabolizm bedzie juz tak rozregulowany, ze jego ustabilizowanie graniczy z cudem. Wszystkim Paniom "wiecznie na diecie" zycze powodzenia.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość pać pać paćkanie
nie wszystkie tak robią ;) ja zdaje sobie sprawę ,że dieta jest na całe życie i nie ma diet cud

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość głupota do kwadratu i ciut
najbardziej mnie śmieszą laski co pilnują kalorii ale tylko w jedzeniu napojach już nie ;) z tymi dietującymi na dietach cud to norma

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość dlaczego sobie to robicie?
tak, to naprawde przykre i smutne ze nawet kobiety dorosle, nie jakies nastolatki ktorym mozna by wybaczyc niewiedze daja sie wciagnac w jakies diety cud, irytuje mnie ze jak tylko pierwsze prmienie slonca wyjrza wiona w gazetach i TV az ie roi od reklam, pomijajac fakt ze magazyny kobiece WSZYSTKIE maja kilka pomyslow na to jak sie odchudzic na wiosne. Nie lepiej trzymac forme caly rok? Sukcesem jest nie zasada ŻP (żryj polowe) bo obciecie kalorii o polowe nie jest korzystne. Jedyne co dziala to zasada RD (rusz dupe) plus zbilanowana (czyli rowniez zawierajace -dla niektorych o zgrozo! - tluszcze) dieta o rozkladzie 50% - 30% - 20% dla odpowiednio weglowodany - bialko - tluszcze Dieta bialkowa, eliminujaca weglowodany, faktycznie przynosi efekty ale jest niekorzystna dla organizmu, zakwasza go i zle wplywa na narzady wewnetrzne. Zreszta....duzo by tu pisac...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Mam pytanie. Czy nie ma pomyłki w tym stosunku węglowodanów do białka i tłuszczu. Bo zawsze mi się wydawało, że białka więcej ma być.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Zgadzam się z wami dziewczyny, ja w swoim życiu przeszłam sporo diet, odchudzałam się węglowodanowo, potem tłuszczowo, ale żadnej diety nie umiałam trzymać bez wpadek. Teraz po prostu jem mniej, trochę wg zasad diety dobrych kalorii, ale dopasowanej do mnie. Koniec z dietami, jem zdrowo. Jeśli dostaję od sąsiadki twaróg prosto od krowy, to jem, ale po trochu. Może tłusty, ale zdrowy, a 100g raz na kilka dni nie zaszkodzi. A jak mam ochotę na kawałek ciasta, to też jem, nie mam zamiaru wszystkiego sobie odmawiać. W ciągu ostatnich 2 lat schudłam 22kg, z czego od wiosny 5, pomimo wpadek. Wolę wolniej, ale trwale.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość dlaczego sobie to robicie?
do Amita Wrecz przeciwnie, dieta zbyt bogata w bialko obciaza watrobe, nerki i jest niskoblonnikowa czyli powoduje zaleganie resztek w jelitach. Nie potrzebujemy az tyle budulca - a wlasnie takie zadanie ma bialko, poza tym niewiele osob wie ze nadmiar bialka niewykorzystany jako budulec jest zamieniany w tluszcz. A weglowodany jest znacznie latwiej wykorzystac, wazne jest zeby byly zlozone. wowczas z powodzeniem spalisz je podczas spaceru, treningu.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość dlaczego sobie to robicie?
do Agnissia uwielbiam i popieram takie podejscie! Świezy twarog, czy kawalek ciasta nikomu jeszcze nie zaszkodzily, w tym caly sekret zeby wszystko bylo zbilansowane - nie na skrajnosciach |(albo wszystko albo nic) Gratuluje 22 kg, znakomity wynik!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość dorosłemu człowiekowi starczy
dorosłemu człowiekowi potrzeba ok 50g białka na dobę, trzeba pamiętać,że 50g mięsa to nie 50g białka ale mniej , bo jest jeszcze w nim woda i tłuszcz

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość a jake produkty
weglowodanowe polecasz, czy tez potrawy??

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ja też ciekawa jestem co polec
musli własnej roboty najlepiej, pełnoziarniste pieczywo, kasze, ryż ciemny- co jeszcze?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość eva42
jaka polecasz diete ,moze podaj nazwe albo opisz prosze ja juz sie zgubilam i nie wiem co jesc ...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Jeszcze polecam makaron razowy. Tylko pamiętajcie, żeby kasz, ryżu i makaronu nie rozgotować, bo wtedy wzrasta ich indeks glikemiczny. Z potraw uwielbiam ryż brązowy ze startym surowym jabłkiem. No i sałatki warzywne :) http://bakeandtaste.blogspot.com/2010/07/nalesniki-z-maki-penoziarnistej-mm.html Tu masz fajny przepis na naleśniki pełnoziarniste, jeszcze nie robiłam, ale kiedyś spróbuję na pewno.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość dlaczego sobie to robicie?
sek w tym ze ta "dieta" sie nie nazywa w jakis specyficzny sposob. To po prostu "zdrowe zywienie", racjonalne dobieranie skladnikow, im potrawa - produkt prostszy, mniej przetworzony, doprawiony tym lepiej. Odnosnie weglowodanow zlozonych polecam wszelkiego rodzaju otreby, kielki, straczkowe bo oprocz bialka zawieraja spora porcje cukrow, brazowy (moj ulubiony deser to wlasnie ryz brazowoy z miodem, rodzynkami i orzechami + cynamon i imbir), razowe pieczywo. Mozecie same piec swoje ciastka owsiane (te ze sklepu sa zbyt przetworzone), ja na przyklad pieke je tak - opakowanie 500 g platkow owsianych - garsc rodzynek, orzechow, slonecznika - 1/3 lub mniej kostkimasla, cynamon, imbir, wanilia, miod - maka zytnia (nie podaje ilosci bo dodaje ja na oko) 1 jajo woda w rondlu rozpuszczam maslo, dodaje do niego cynamon imbir wanilie i miod odrobine mleka jesli ktos uzywa. Przyprawy daje na oko (trzeba sporbowac sprawdzic czy nie za malo slodkie) PLatki wyrzucam do duzej miski, dodaje rodzynki i orzechy, ewentualnie pestki slonecznika, dyni itp, wrzucam jedno jajo i wlewam plynne maslo z przyprawami i zaczynamy zagniatanie. W miedzyczasie na oko dodajecie wode/mleko i make (w zasadzie rzadko daje jej weicej niz 1/2 szklanki) tak by "masa" byla lepka. pozniej na blaszce formujecie ciastka do piekarnika, do zarumienienia. Pycha. Robie tez dosc czesto oasztet z soi, watrobke drobiowa (nie kazdy lubi), ryz zapiekany z jablkami, koktaile owoce i warzywne, salatki z rybami lub same warzywne salatki, duzo ziol, zapiekane ziemniaki z warzywami, oczywiscie sporo drobiu, ale zdarza sie tez wolowina czy wieprzowina (choc rzadko), czesto robie pasty z avokado, z soczewicy, ktore pozniej kladziemy na kanapki. Hm...w sumie nie wiem jakie przepisy Was interesuja. Wiem jedno, udalo mi sie przekonac meza do zdrowszego jedzenia, jest zadowolony i najedzony, a pieknie zrzucil brzuszek i nadmiar tluszczu (jestesmy malzenstwem 3 lata i od tego czasu schudl 19 kg), nie wydajemy duzo na jedzenie, nie stoje godzinami w kuchni (wieksze gotowanie zalatwiam w soboty). Co jest naprawde waspaniale to fakt, ze jedzac calkiem sporo ani on ani ja nie tyjemy. Od lat trzymam wage i nawet nie musze sie nad tym zastanwiac, oczywiscie kiedy idziemy do znajomych czy rodziny jemy normalnie to co inni (w zasadzie w domu tez jemy normalnie), jedyne co smieszy moich znajomych to to, ze kiedy wychodzimy gdzies wieczorem mam ze soba zawsze przekaske (czesto to po prostu maslanka z owocami) bo ostatni posilek jem o 21. Jedyna czego wymaga ode mnie ten sposob jedzenia to pilnowanie por posilkow (6:30 , 11:30. 15:30, 18, 21). Aha dodam ze mam 174, waze 58kg, kiedys wazylam 73.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość no i super, powiedz
jakie sałatki robisz?Zwlaszcza te ktore robisz do ryc- szukam inspiracji ;) Moj maz tez w koncu zaczal sie zdrowo odzywiac, nie moge uwierzyc, ze kiedys pil tylko cole- teraz woda zajela to miejsce, anwet jak jedzie na zakupy nie zchacza o "soki" w sklepach, ktrore kiedys notorycznie kupowal.. ciesze sie, ze mi sie to udalo

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość no i super, powiedz
ryb*

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość dlaczego sobie to robicie?
moj maz najbardziej lubi z tunczyka -puszka tunczyka - kilka oliwek zilonych papryka czerwona (okolo 1/3) - cebula srednia - troche kukurydzy (moze byc z puszki choc w sezonie mozna kupic i samemu ugotowac) - ogorek kiszony -lyzka majonezu +pol lyzki jogurtu + sol +pieprz -seler naciowy (2 lodygi) - w zimie dodaje odrobine czosnku ja wole z wedzonego lososia (mozna tez taka sama zrobic z pieczonego ale wtedy skropic go sokiem z cytryny - losos - papryka czerwona - duzo natki pietruszki i szczypiorku - odrobina cebuli - troche kukurydzy - jajko gotowane majonez, jogurt sol pieprz, ziola wg upodobania pozostale skladniki to juz kwestia inwencji, moj maz kiedys dodal fety, oscypka (smakowalo ok) podobnie robie z wedzona makrela, dodaje cebule, jajko , papryke czerwona, oliwki, natke pietruszki, czasami twarog, w zasadzie co mam w lodowce dzis na obiad planuje salatke z kalafiora gotujemy delikwenta, dzielimy na rozyczki, dodajemy pomidora, cebule, zalewamy sosem z 2 lyzek jogurtu, jednej lyzeczki majonezu, sol, pieprz, ziola, do tego mielone kotlety drobiowe

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość dlaczego sobie to robicie?
do no i super, powiedz, rewelacyjnie! Te badziewiaste soki ze sklepu to zwykla porazka!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość no i super, powiedz
;) Jakieś przepisy na potrawy węglowodanowe? :) Pleaseee

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość eva42
czego unikac w jedzeniu?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość koppytko
Ja od jutra kopenhaska

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Eva, wrzucę ci kilka przepisów z diety dobrych kalorii GULASZ FASOLOWO-POMIDOROWY 1 filiżanka fasoli 4-5 pomidorów bez skórki, pokrojonych 5 filiżanek wody 25dkg pokrojonego szpinaku 3 łyżki oliwy 2 łyżki soku z cytryny 8 zmiażdzonych ząbków czosnku 1 duża pokrojona cebula sól, pieprz Wymyj fasolkę, zalej wodą, gotuj na wolnym ogniu 3 min. Odstaw pod przykryciem na 1 godz.Zagotuj i utrzymaj na małym ogniu ok.1,5 godziny. Odcedź, zachowaj wywar do rozcieńczenia sosu. Rozgrzej oliwę, dodaj czosnku i cebuli, podsmaż. Dodaj pomidorów, podsmażaj ok. 5 min. Dodaj fasoli.Gotuj 5 min.Dodaj szpinak,sól, pieprz i sok z cytryny, gotujok.5 min.Podaj z ryżem. SPAGHETTI Z SOSEM GRZYBOWYM 1/2 kg grzybów 1 filiżanka wrzątku 3 łyżki oliwy 4 dymki posiekane 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu 1 filiżanka bulionu wegetariańskiego 1 filiżanka chudego jogurtu makaron spaghetti ugotowany al-dente Uduś grzyby do miękkości. Na oliwie podsmaż dymkę, dodaj grzyby, rozmaryn, bulion, duś ok. 10 min,dodaj jogurt, wymieszaj. Podawaj z makaronem. ORIENTALNE DANIE Z ZIEMNIAKÓW dla 6 osób 2 łyżki oliwy 2 marchewki, pokrojone w paseczki 3 zmiażdżone ząbki czosnku 20dkg grzybów 2 łyżki świeżego imbiru, drobno pokrojonego 2 filiżanki wody 1/2 kg ziemniaków obranych, drobno pokrojonych 1/4 filiżanki sosu sojowego 25dkg fasolki szparagowej,pokrojonej w kawałki Rozgrzej oliwę, dodaj czosnek i imbir, smaż 1 min. Dodaj ziemniaki, fasolę, marchewkę, smaż ponownie 1 min. Dodaj grzyby i znów smaż przez 1 min. Dodaj wody, sosu sojowego, duś na małym ogniu pod przykryciem ok.25-30 min. Pod koniec duszenia zdejmij pokrywkę, aby sos zgęstniał. Można podawać z ryżem. DUSZONE BAKŁAZANY Z POMIDORAMI dla 6 osób 1 duży bakłażan, obrany i pokrojony 4 łyżki oliwy 3 zmiażdżone ząbki czosnku kawałek świeżego imbiru, posiekany 3 duże pomidory bez skórki, pokrojone 1/2 filiżanki natki pietruszki, pokrojonej 1 filiżanka ugotowanej fasolki 2 łyżki sosu sojowego 1 pęczek dymki, posiekanej sól, pieprz do smaku Upiecz bakłażan w piekarniku w 350 stopniach do miękkości ( ok.25 min).Imbir z czosnkiem smaż ok.8 min, nie dopuszczając do zbrązowienia. Przełóż do duzego garnka, dodaj pomidorów, pietruszki, fasolki, sosu sojowego, soli i pieprzu. Duś na małym ogniu ok. 20 min, mieszając.Dodaj bakłażana, podduś, przypraw do smaku i dodaj dymkę. CHILI WEGETARIAŃSKIE KENA dla 6-8 osób 2-3 filiżanki czerwonej fasoli 2 starte selery 2 cebule, drobno pokrojone 2 pokrojone papryki 2 łyżki oliwy z oliwek 1/2 kg pomidorów bez skórki, pokrojonych 3-4 posiekane ząbki czosnku 3 łyżki chili 3 łyżki natki pietruszki 1-2 łyżki mielonego kminku 2-3 łyżki oregano kilka orzechów włoskich 1/2 filiżanki rodzynek 1 butelka piwa ( alkohol wyparuje) lub wody sól, pieprz W dużym rondlu podsmaż na oliwie cebulę, dodaj selera i paprykę, duś 5 min. Dodaj pomidory, fasolę, chili, kminek, oregano, piwa lub wodę, orzechy, rodzynki. Duś dowolnie długo. Dodaj pietruszki. Można posypać startym parmezanem. Podawać z razowym chlebem, ryżem, makaronem. PASTA FAGIOLI dla 8-10 osób 2 filiżanki białej fasolki, namoczonej przez noc 2 łyżki oliwy 1 cebula pokrojona 2 posiekane ząbki czosnku 3-4 pomidory bez skórki 3/4 filiżanki drobnego makaronu 1 łyżka vegety 1 łyżka papryki 1 łyzka oregano ser parmezan sól, pieprz Odcedź fasolę, zalej świeżą wodą, gotuj na małym ogniu ok. 1,5 godz.Rozgrzej oliwę, smaż cebule i czosnek ok.8-10 min. Odcedź fasolę, zmiksuj dodając w miarę potrzeby trochę wywaru. Dodaj pomidory, wywar, makaron, przyprawy. Gotuj na małym ogniu ok. 30 min. Posyp parmezanem. PASTA PRIMAVERA dla 4 osób 2 łyżki oliwy 2 posiekane ząbki czosnku 1 średnia czerwona cebula, pokrojona 2 marchewki pokrojone w plasterki 1 pęczek pokrojonych brokułów 1/2 kg ugotowanego makaronu ser parmezan sól, pieprz Rozgrzej oliwę , podsmaż cebulę i czosnek. Dodaj marchewkę i brokuły. Duś pod przykryciem, aż będą miękko-chrupiące. Dopraw solą i pieprzem. Zmieszaj z gorącym makaronem i posyp parmezanem. ŁAZANKI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI 1 kostka Bulionu z grzybami leśnymi WINIARY 500 g kapusty kiszonej 50 g grzybów suszonych 1 cebula posiekana 2-3 łyżki oleju sól, pieprz Makaron łazanki Kapustę odcisnąć jeżeli jest bardzo kwaśna, następnie ugotować. Grzyby namoczyć i ugotować, odsączyć i pokroić paseczki. Grzyby z cebulą podsmażyć na oleju i dodać do kapusty. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Ugotować makaron,odsączyć i połączyć z kapustą. CURRY Z WARZYWAMI 1 łyżka oleju 1 mała cebula drobno posiekana 2 roztarte ząbki czosnku 1/2 łyżki przyprawy curry 1/2 łyżki mielonej kolendry 1/4 łyżeczki kminku 1/2 szklanki wody 1/2 szklanki papryki pokrojonej w paski 1/2 szklanki białej kapusty pokrojonej w kostkę 1/2 szklanki zielonej fasolki pokrojonej na kawałki 1/2 szklanki zielonego ogórka obranego pokrojonego w kostkę 1 listek laurowy sól do smaku 1 szklanka mleka chudego 1 i 1/2 szklanki ugotowanego makaronu nitki Cebulę i czosnek smażyć na rozgrzanym oleju przez 2 min. Dodać curry, kolendrę, kminek, wodę, pozostałe warzywa, listek laurowy. Zagotować, zmniejszyć płomień i dusić przez 10 min. Wlać mleko, posolić, zamieszać, dusić dalej przez 5 min. Dodać makaron, wymieszać, dobrze podgrzać. GOŁĄBKI Z GRZYBAMI 2 kostki Bulionu warzywnego 50 g grzybów suszonych 2 woreczki ryżu 12 liści białej kapusty 1 cebula 2 łyżki oleju 1 jajko sól, pieprz Grzyby namoczyć, ugotować, odsączyć i zmielić w maszynce do mięsa. Ryż ugotować, odsączyć i ostudzić. Cebulę obrać, posiekać, zeszklić na oleju. Grzyby, cebulę i jajko połączyć z ryżem. Doprawić solą i pieprzem. Liście kapusty sparzyć we wrzątku. Na każdym liściu ułożyć porcję farszu, złożyć boki do środka, zwinąć, ułożyć w garnku. Zalać bulionem przygotowanym wg przepisu na opakowaniu. Dusić pod przykryciem 30 minut. OŁĄBKI Z GRZYBAMI 2 2 kostki Bulionu z Grzybami leśnymi Ziarenka Smaku WINIARY 500 g grzybów leśnych lub pieczarek 1 duża cebula 2 łyżki oleju 1 szklanka ryżu 1 główka kapusty 2 łyżki oleju pieprz Grzyby oczyścić, pokroić drobno, dokładnie wypłukać, ugotować, odsączyć. Cebulę obrać, posiekać, zeszklić na oleju, dodać grzyby i razem przesmażyć. Doprawić Ziarenkami Smaku i pieprzem. Ryż ugotować na sypko, połączyć z grzybami i razem doprawić. Z główki kapusty wykroić środek (głąb). Włożyć kapustę do wrzącej wody (około 2 l) z dodatkiem oleju i zdejmować kolejno sparzone liście. Na liście kapusty nakładać porcje farszu i formować gołąbki. Ułożyć ciasno w garnku wyłożonym małymi liśćmi. Zalać Bulionem rozpuszczonym w 3 szklankach wody. Gotować na wolnym ogniu około 1 godziny. MAKARON Z BROKUŁAMI 1 kostka Rosołu drobiowego 300 g makaronu wstążki sól 2 łyżki tartego parmezanu 2 brokuły 200 g fasolki szparagowej 1 łyżeczka cukru 1 cebula 3 łyżki oleju Rosół rozkruszyć i rozpuścić w w 1/4 szkl. wody. Makaron ugotować w dużej ilości osolonej wody. Brokuły podzielić na różyczki. Fasolkę i brokuły gotować 3 minuty z 1 łyżeczką cukru, odsączyć. Cebulę obrać, posiekać, zeszklić na oleju. Dodać rosół drobiowy i warzywa, dusić razem około 10 minut. Na półmisku rozłożyć gorący makaron, na nim ułożyć warzywa. Posypać serem. Podawać na gorąco. RISOTTO Z POMIDORAMI I GROSZKIEM 400g ryżu risotto puszka groszku puszka pomidorów olej lub oliwa z oliwek 2 cebule 3 ząbki czosnku 2 kostki rosołowe Winiary 100g sera (parmezanu) zioła prowansalskie sól pieprz Kostki rosołowe rozpuścić w litrze wody. Ryż podsmażyć na oliwie. Dodać pokrojone w kostkę cebulę i czosnek. Smażąc dodawać po wazówce bulionu tak aby ryż spęczniał i sie ugotował. Dodać groszek, pomidory, ser i doprawić do smaku solą, ziołami oraz pieprzem. Przed podaniem wierzch posypać tartym serem. RURKI MAKARONOWE 1 kostka Bulionu warzywnego 400 g makaronu rurki 1 marchewka 3 łyżki fasolki szparagowej konserwowej 3 ząbki czosnku 1 cebula 1 pomidor 1 papryka pieprz 1 łyżka posiekanego szczypiorku sól 200 g selera 3 łodygi selera naciowego olej do smażenia 1 ogórek Paprykę oczyścić, pokroić w paski. Marchew i seler zetrzeć na tarce. Ogórek, seler naciowy, pomidor pokroić w kostkę. Cebulę posiekać. Warzywa podsmażyć na oleju (5 min.). Kostkę bulionu warzywnego rozpuścić w 375 ml (1,5 szklanki) wrzącej wody, dodać do warzyw. Dusić 15 min. Dodać fasolkę szparagową. Czosnek rozdrobnić, połączyć z sosem. Doprawić pieprzem. Makaron ugotować. Polać sosem. Posypać szczypiorkiem. No to naspamowałam :) Mam nadzieję, że przepisy się spodobają.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Pomyłka, zauważyłam, że to nie Eva prosiła o przepisy :) Ale może tez skorzysta.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość dlaczego sobie to robicie/
Agnisia wspaniale przepisy! Sama chetnie skorzystam! Z przepisow weglowodanowych polecam makaron ze szpinakiem, gulasz sojowy, salatke z ciecierzycy (makaron groszek zielony (może być z puszki) kkurydza , ciecierzyca, ananas, papryka czerwona , serek ziarnisty, oliwa z oliwek 1 kropla sól pietruszka), orkiszowe platki, zupy z dodatkiem ryzu braozwego, pelnoziarnista pite z roznymi farszami (jeden z moich ulubionych to lekko podsmazony kurczak z duszonymi pieczarkami kukurydza i serem zoltym), mozna tez zrobic farsz z kurczaka podsmazonego (piers oczywiscie), czerwona fasola, kukurydza, odrobina pomidora i papryki, mix przypraw meksykanski i tym wypelnic pite, nastepnie ja podpiec az sie zarumieni.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Polecam tez dużo fasoli ze względu na zawartość fasolaminy. Pospamuję jeszcze trochę i wrzucę kilka przepisów na zupy. Przyznam, że bezczelnie kopiuję z mojego upadłego topiku o diecie dobrych kalorii :) BULION WARZYWNY NR 1 5 filiżanek wody 1 łyżka suszonego majeranku 15 dag suszonych grzybów lub 3 łyżki miso( pasta z przefermentowanej soi, którą możesz zastąpić kostką bulionu grzybowego) 1 łyżka sosu sojowego 3 marchewki, pokrojone sól i pieprz do smaku 3 łyżki posiekanej natki pietruszki Połącz w dużym garnkubwszystko poza sosem sojowym, solą i pieprzem. Gotuj ok.3o min na małym ogniu. Dodaj sos sojowy, sól i pieprz. Gotuj 5 min. Możesz eksperymentować z dodatkowymi ziołami. Przechowuj w lodówce. Można przygotować więcej i zamrozić na zapas. BULION WARZYWNY NR 2 2 litry wody 3 łyżki pokrojonej natki pietruszki 1 pokrojona cebula 1 łyżka suszonego majeranku 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne 3 marchewki, pokrojone 2 gałązki świeżego tymianku 2 pokrojone selery 1 liść laurowy 1 filiżanka porów pokrojonych 1 łyżka sosu sojowego, sól i pieprz Sposób przygotowania jak wyżej. KUBAŃSKA ZUPA Z CZARNEJ FASOLI dla 12 osób 4 plastry wędzonego indyka lub kurczaka 3 łyżki oregano 1 pokrojona cebula 1/2 kg czarnej fasoli, moczonej przez noc 4 zmiażdżone ząbki czosnku 4 litry wody 4 kawałki selera naciowego lub1/2 selera korzeniowego pokrojone 1/2 filiżanki soku z cytryny 2 pokrojone ostre papryczki 2 łyżki mielonego kminku chudy jogurt do przybrania sól i pieprz Ugotuj mięso i pokrój w kawałki. Dodaj cebulę, czosnek, seler i duś ok. 10 min. Dodaj papryczke i gotuj 5 min.Dodaj kminek i oregano. Wrzuć odcedzona fasolkę.Gotuj na małym ogniu 2-2,5 godz do miękkości. Dolej wody jesli zupa jest za gęsta.Dodaj soku z cytryny i pokrojonego mięsa. Przypraw solą i pieprzem. Na talerzu dolej jogurtu. ZUPA POMIDOROWA Z ZIOŁAMI dla 12 osób 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka curry 4 średniej wielkości pory, pokrojone 10 dużych dojrzałych pomidorów bez skórki, pokrojonych 2 pokrojone marchewki 1 filiżanka soku z pomarańczy 1 pokrojona cebula 2 litry bulionu nr 1 lub nr 2 2 zmiażdzone ząbki czosnku 1 filiżanka świeżej pokrojonej bazylii 1 łyżeczka otartej skórki z cytryny 1 łyżeczka suszonego estragonu lub majeranku albo oregano. Podsmaż na oliwie pory, marchew, cebulę i czosnek ok.15 min.mieszając. Przełóż do dużego garnka. dodaj skórki z cytryny. estragon. curry- smaż 3 minuty. Dodaj pomidory, sok pomarańczowy, bulion, wymieszaj. Gotuj na małym ogniu ok.30 min. Po ochlodzeniu zmiksuj zupę. Przed podaniem podgrzej i dodaj bazylię i ewentualnie starty parmezan. INDYJSKA DAL - ZUPA Z SOCZEWICY dla 12 osób 1 filiżanka soczewicy 1 łyżka kminku 5 filiżanek wody 3 zmiażdżone ząbki czosnku pieprz cayenne do smaku ok 1/8 łyzeczki 1 łyżeczka mielonego imbiru 1 łyżeczka kurkumy lub curry 1/2 łyżeczki garam-masala przyprawy indyjskiej ( niekoniecznie) sól Wypłucz dokładnie soczewicę. Zalej wodą i zagotuj, zbierz i wyrzuć szumowiny.Dodaj czosnku,imbiru, kminku, kurkumy. Gotuj pod przykryciem ok.1,5 godz do miękkości, mieszając aby się nie przypaliło.Dodaj sól, pieprz i garam masala do smaku.Dogotuj ok.15 min. Podawaj z ryżem. ZIMOWA ZUPA Z KABACZKA dla 12 osób 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka mielonej kolendry 1 pęczek pokrojonych porów 3 zmiażdżone ząbki czosnku 1 łyżeczka mielonego imbiru 1 kg obranego i pokrojonego kabaczka 1 kubeczek chudego jogurtu 3 litry bulionu nr 1 lub 2 3 łyżki soku soku z cytryny 1 łyżka curry sóli pieprz Podsmaż na oliwie pory i czosnek. W dużym garnku gotuj kabaczka w bulionie ok.45 min, dodaj curry, kolendry, soli i pieprzu oraz podsmażonych porów z czosnkiem i imbirem. Po ochłodzeniu zmiksuj. Przypraw do smaku, dodaj soku z cytryny i jogurtu. Można jeść na ciepło i na zimno. ZUPA Z KAPUSTY I CIECIERZYCY dla 8 osób 1 filiżanka ciecierzycy 1 poszatkowana mała główka kapusty 1 pokrojona cebula 3/4 filiżanki pokrojonego koperku 6 filiżanek wody 2 łyżeczki przecieru pomidorowego 1 duży ziemniak pokrojony w kostkę kilka niedużych pomidorów sól i pieprz Namocz ciecierzycę na noc. Odlej wode.Dodaj cebulę i nową porcję wody.Gotuj na małym ogniu ok 1 godz. Dodaj ziemniaka, pomidorów, kapusty, koperku, przecieru, soli i pieprzu.Dolej wody i gotuj następna godzinę. Dopraw do smaku. MEDLEY ZUPA JARZYNOWA dla 8 osób 2 łyżki oliwy 1 duża pokrojona cebula 4 zmiażdżone ząbki czosnku 4 litry bulionu nr 1 lu 2 4 pokrojone marchewki 4 pokrojone łodygi selera naciowego lub jedna bulwa 2 łyżki suszonego rozmarynu 2 łyżki wegety 2 łyżki suszonej bazylii 2 pokrojone ziemniaki 2 filiżanki ugotowanej drobnej białej fasolki 2 filiżanki zielonego groszku ( z puszki lub mrożonego) 3-4 pomidory bez skórki pokrojone sól i pieprz W garnku rozgrzej oliwe, podsmaż cebulę i czosnek. Dodaj warzyw, bulionu, przypraw, gotuj na małym ogniu ok.45 min. Dodaj fasolki, groszku, pomidorów, gotuj przez następne 20 min. Przypraw do smaku.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość hsaaka
Agnisia podaj linka do twojego topiku tam byl opis diety i mnostwo przepisow mialam zapisana w zakladkach ale niektore mi sie usunely niechcaco dziekuje

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość nie lubię bardzo makaronu
Aginissia pies by tego nie jadł , świniom możesz to wlać do chlewika :P

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×