Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

goksi

smoczek u 2 latka

Polecane posty

To zależy na ile Twoje dziecko jest kumate. Można powiedzieć,że pies zjadł Może oddać Pani doktor Może wymienić na zabawkę w sklepie

Kumate jest bardzo ze starszym synem nie było problemu powiedział że juz jest duży i niechce a młodszy nie usnie bez nigo jest taka afera

Ja nie zmuszałam swoich dzieci do gwałtownego porzucenia smoka, same zrezygnowały, dosłownie z dnia na dzień, tak w okolicach 2,5 roku. problemów ze zgryzem nie ma. zęby śliczne.

ja swojej córce właśnie w okolicach drugich urodzin powiedziałam, że oddałam dzidzi. A tak na prawdę to sama oddała - wracaliśmy z wczasów i na lotnisku jakiś maluch strasznie płakał a moja ze smokiem w ręku. Wykorzystałam sytuację - mówię "chodź oddamy dzidzi smoczek, Ty już duża, nie potrzebujesz..." i podeszłyśmy, a że moja się córka wstydziła to ja smoczek do kieszeni ukradkiem i tylko się do tamtych ludzi uśmiechnęłam ;-) Nie pytała więcej o smoka, nie szukała, ale jak widziała u dzieci smoczki to pokazywała i mówiła, że jej "mosiek" ;-) Ale nie wszystkie dzieci są gotowe zrezygnować z dnia na dzień, więc nie zawsze warto na siłę zabierać.

heh.. jak mieszkalam z Danii to w parku mieli takie drzewo obwieszone całe smoczkami :) matki przychodzily z dziecmi i zawieszaly te smoczki dla wróżki :) i koniec smoka

Gość matka starych dzieci
Sprawdzony sposób to rozmontować smoczek i przyciąć trochę gumkę, złożyć ponownie. Dziecku będzie trudno utrzymać go w buzi i wtedy trzeba mu tłumaczyć, że ono urosło, a smoczek nie. Płakać mi się chciało jak moja młoda zasypiała, smoczek jej wypadał, budziła się, ale szybko się oduczyła. Moje dzieciaki są już duuuże, nie bardzo wiem czy budowa smoczków się nie zmieniła, pewnie nie.

U nas na przykład z córką to było tak, ze akceptowałą tylko niebieskie smoki aventu :-P kiedys na wakacjach pojechalismy kupic nowy i byly tylko pomaranczowe. Za chiny ludowe go nie chciala. niebieski sie przedziurawil, wiec jej to zbyt nie odpowiadalo, mowila, ze nie chce dziurawego, ale chce smoka, jaj jej na to, ze jest caly, ale pomaranczowy, ona na to ze nie, wywalila tego z dziura i bylo po problemie :-)

ja mialam z corą ten problem, tu nie chodzi o zadne krzywe zgryzy itd,bo tego nie bylo, tylko miala juz 20 mies i wedlug nas przyszedl czas na odstawienie smoka, za Chiny ludowe nie dawala sie prośbą przekonac.Mąż "okrutnego" sposobu uzył.Mlautko doprawdy "tyci" moczyl czubek smoka w occie, lub ziarnko pieprzu na smoka polozyl, mala go w mig wypluwala.Mowilismy ze jest juz duza dlatego smoczek jej nie smakuje i taki kwasny .Po jakim czasie spasowala bo jej nie smakowal hheehe.

Ja się boje że jak sam nie odda to będzie ssał kciuka i co w tedy tak miała moja kolezanka i wtedy zaczoł się problem bo z palcem nic nie zrobisz

Gość Sbbzhsyd
Moim zdaniem wogole wszystkie matki robią błąd z uczniem dzieci smoczka po co???? Mój syn ma 14 miesięcy i smoczka widział tylko u innych dzieci nie jestem zwolenniczką smoczka dlatego tez nie uczyłam go tego nie potrzebne i pózniej cały ten stres związany z oduaczniem po co uczyć ??

Gość Malwina To ja!!
a moim zdaniem nie ma sensu pisanie " po co wam smoczki" bo tutaj nikt nie pyta czy dawać dziecku smoczek bo się urodziło i takie tam, tylko dzieci są już 1.5, roczne czy dwuletnie i po prostu pytają o sposób.. ja też sie zastanawiam ja kt ozrobić czy 18 msc dziecko zrozumie że oddajemy smoczka itd ..

Gość Zxcvbm
A moim zdaniem gdybyscie były madrzejsze to byście dzieci smoczka nie uczyły i nie było by problemów :-p

Gość zzzzz1234wee
Hej:) Nie jestem matką i na razie nie zamierzam być:) Ale mam pytanie do tych kobiet, które pisały powyżej, żeby w ogóle nie dawać smoczka. Ok...ale to jak uspokoić dziecko? Wszystkie matki, które znam dawały właśnie smoczek, bo inaczej dzieci ciągle płakały. Jakie macie sposoby?

Gość gdtyuio
ja kilka dni temu tez zalozylam temat odsmoczkowanie,bo byly histerie straszne o niego,zabralam corce,powiedzialam,ze pies zjadl.Bylam zaskoczona jak poszla na popoludniowa drzemke i nie plakala o smoczka,juz z tydzien minal,a ona o smoczku nie pamieta.Teraz wiem,ze dawno by juz go nie miala,gdyby nie moj strach o jej histerie i o wlasna wygode.

Gość dobry żart mamuśka
a ile córka ma miesięcy. lat? 2 letnie dziecko chyba zrozumie, ale 1,5 roczne pewnie nie, ze np. odajemy smoczek bo jesteś duży..

Gość iuhfdiuwhe1
A ILE CORKA MIALA JAK TAK ZROBILAS?

Gość gdtyuio
23 miesiace

Gość ANETA $&$%
Ja swojej corci stopniowo ograniczalam, dawalam jej tylko tuz przed zasnieciem, pozniej oczywiscie go wypluwala. Pewnego popoludnia jej ulubiony smoczek zawieruszyl sie, maz pobiegl kupil podobny, ale nie zaakceptowala go. Troche pomarudzila ale w koncu zasnela i zapomniala onim na zawsze.

Gość ANIA @@@
Czy wiecie, ze rzad uchwalil nowelizacje ustawy o szczepieniach? Jezeli nie chcecie byc przymusowo szczepione, to glosujcie na stronie Petycje Online STOP PRZYMUSOWI SZCZEPIEN lub chociaz przeczytajcie o co dokladniej chodzi. Pozdrawiam!

są dzieci, które mają mocniejszą potrzebę ssania niż inne dzieci i czasem się daje, żeby nie wisiały na cycu... ja synowi dałam kiedyś (już nie pamiętam dlaczego), ale nie załapał, a córce dałam pierwszy raz jak jej zęby szły - pomagało jak sobie go pogryzła i tak zostało... mieliśmy łącznie cztery rózne smoczki, pewnego dnia trzy z nich zginęły (często ginęły, ale się znajdowały), teraz jednak 'zginęły' na dobre, następnego dnia zawieruszył się ostatni smok... córka była na tyle duża, żeby zrozumiec, że coś zginęło, ale za mała, żeby wiedzieć, że można kupić nowy... no, ale przez miesiąc trzeba było z nią zasypiać...