Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość dietowa

naprawa metabolizmu. proszę o pomoc!

Polecane posty

Gość dietowa

witam. przez jakieś 2-3 miesiące byłam na BARDZO niskokalorycznej 'diecie' (bo nawet tego dietą nazwać nie można, tylko jakąś głodówką). Wiem, ogromny błąd, ale jak wiadomo, człowiek musi nauczyć się na własnych błędach. był to epizod anorektyczny, niestety. potem przez 2 miesiące pomału zwiększałam kcal i jadłam ok 1000kcal, czasem więcej, ale nie przekraczałam 1200 i nadal chudłam. teraz staram się nie schodzić poniżej 1200 + codziennie ćwiczę i przez ostatnich kilka dni przytyłam 0.5kg. z jednej strony to dla mnie dobrze, ale po prostu myślałam, że przytyję jak nagle BARDZO zwiększę ilość kcal i wręcz rzucę się na jedzenie. a ja staram się jeść wszystko, zdrowo + ćwiczę. chciałam nadal zwiększać kcal (i uprawiać sport), aby dojść do przynajmniej 1800-1900kcal dziennie, ale teraz się boję skoro przy 1200 już mi przybyło. i stąd moje pytanie- czy możliwe, że tak rozwaliłam sobie metabolizm, że już nigdy nie przekroczę 1200kcal nie obawiając się, że przytyję? i czy są jakieś rady, aby trochę go naprawić?

Witam, spowolnienie metabolizmu przy niskokalorycznych dietach jest normalną reakcją organizmu. dlatego nie warto ich stosowacv, ponieważ trudno jest później wrócić do zdrowego stylu odżywiania. Jednak wzrost masy ciała o pół kg to niewielka zmiana, nie musi wiązać sie z tym,z e je Pan i więcej. Może wynikać ze zbliżającej się miesiączki, byc moze była Pani ostatnio przeziębiona i w reakcji na chorobę zatrzymała Pani pewną ilość płynów w organizmie. Trudno to stwierdzić nie mając odpowiednich informacji o Pani. Na razie proszę nie popadać w panikę i dac sobie i swojemu organizmowi czas. Cwiczy Pani i jest dość aktywna, to przyśpiesza metabolizm, a takze zwiększa masę tkanki mięsniowej, możliwe, że wzrost masy ciała jest wynikiem tego zjawiska. W razie dodatkowych pytań zahcęcam do kontaktu mailowego (monikach@diety.poznan.pl Pozdrawiam, Monika Chrzanowska www.diety.poznan.pl

Gość gość
Ja mialam tak samo. Nie przekraczałam 1300kcal. Wreszcie chcialam z tym skończyć i liczyłam sie z tym ze waga skoczy ale ważniejsze bylo dla mnie zdrowie. Skrupulatnie liczylam kcal i co tydx. Dodawałam po 100kcal po 2 miesiącach mam juz 2000 a waga tylko 2 kg w gore. Az sama jestem w szoku. Nie pamietam kiedy tyle jadlam. Czuje sie dobrze. Chodz przez kilka tyg. Przed zjedzeniem obiady mialam bol zoladka. Ale walczylam z tym i przedzlo. Jem 4 posilki o tych samych porach i cwicze siłowo 3x tyg. Kilka tyg. Pobęde na tej kalorycznosci a pozbiej zaczne redukcje o 200kcal o wprowadze treningi interwalowe.