Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość jak to w koncu dziala

chce zalozyc spirale ale tyle opini przeczytalam juz sama nie wiem

Polecane posty

czy to prawda ze ona dziala wczesnoporonnie? przeczytalam tyle opini ze ju znic nie wiem a dzisiaj sie umowilam na 17 na zalozenie a mam watpliwosci mam juz jedna coreczke drugie chcemy miec dopiero za 4 lata

Gość na terapie powinnyscie
ja odradzam nie dosc, ze cera robi sie paskudna to wzrasta ryzyko ciazy pozamacicznej

cera?ale ja chce zalozyc ta miedziana bo hormonalna moj gin mi odradza, a mialas zalozna? naprawde boje sie ze moze pojsc cos nie tak

a mi mój ginekolog powiedział,że właśnie ta hormonalna jest lepsza. Uwalnia hormony co miesiąc,działa jak tabletka tylko omija wątrobe.

miedziana, ale one wzmacniaja wystapienie ciazy pozamac i miesniakow

hormonalne nie dla kobiet z zespolem policystycznych jajnikow i rakiem jajnikow w rodzinie

Gość OlaTombola
ja mam juz 5 rok prawie i wszystko jest ok i nigdy nie rodzilam, pamietaj ze zawsze mozesz wyjac, jak cos zauwazysz, na kazdego dziala inaczej

kurcze,przed ciza stosowalam przez 2 lata evre ale przytylam na niej i libido spadlo mi do zera, dlatego tez boje sie hormonow

i endrometrioza tez jest niewskazana, jesli sie na nie decydujesz, ja przeanalizowalam wszystko i najlepsze sa chyba te zastrzyki co 3 m-ce

Gość OlaTombola
mam Mirene hormonalna

ale co z opinniami ze dzialaja one wczesnoporonnie?

te zastrzyki to tez nie takie cudo potem ciezko zajsc w ciaze a ja chce jeszcze dwojke dzieci jednak nie wczesniej niz za 4 lata

Gość zalóż mirenę
Wkładka hormonalna,mam już drugą i jestem zachwycona.Dodam,ze nie moge stosować innego rodzaju antykoncepcji.Czuję się świetnie,nie mam z nią żadnych probemów

a co z libidem w zwiazku z hormonami?nie spadlo wam ja przy plastrach po okolo roku nawet nie chcialam myslec o seksie maz byl wsciekkly a mnie kompletnie nic nie ruszalo seks mogl wtedy dla mnie nie istniec

Gość ecjanka
Spirala nie działa wczesnoporonnie!!!!! Nie dochodzi wogóle do zagnieżdzenia zapłodnionej komórki więc jak mozna mówić o poronieniu? Głowne działanie spirali niehormonalnej czyli miedzianej polega na wywołaniu stanu zapalnego - plemniki mają utrudniony "start" - do zapłodnienia nie dochodzi!! A jesli już to nie ma możliwosci zagniezdzenia zapłodnionej komórki.

Gość załóż mirenę
Po pierwszej ciąży brałam tabletki,libido ponizej każdej dopuszczalnej normy:D Przy mirenie rewelacja,poza tym mogą ją stosować kobiety majace problemy z ukladem krążenia ,nadcisnieniem czy wątrobą. Kilka moich koleżanek też ma tą wkladkę,wszystkie są zadowolone.

ja szlam z nastawieniem zalozenia wlasnie mireny le gin mnie opierniczyl ze po co mi kolejne hormony ze z powodzeniem moge miec ta miedziana i efekt bedzie taki sam jestem skolowana a to wszystko przez to ze sie strsasznie boje,a powiedzcie jak ze sporte,ja codziennie krece hula hopem moze sie przez to spirala wysunac,przesunac itp??

daj sobie z nia spokoj, ja ci tak radze, przez to g** musialam miec operacyjnie usuwana ciaze pozamaciczna, a do tego doszy komplikacje po narkozie, nie dziekuje !

no to teraz mnie nastraszylas jezu

Gość załóż mirenę
Eee tam ,ciąża pozamaciczna moze zdarzyc się też bez wkladki,poza tym miedziana zwykła nie jest pewna ,moja koleżanka zaszła wlaśnie z taką w ciążę,na szczęście udało się ją usunąć i z dzieckiem jest wszystko dobrze,kilka lat temu założyła z kolei mirenę i jak na razie nic negatywnego się nie dzieje.

witam i nie zalozylam spirali bo nie dotalam okresu tylko plamienia i mam szyjjke zamknieta ale za to wzielam zastrzyk na 3 miesiace

Gość ojtam ojtam
ja jestem przeciwniczką spirali - wywołuje stan zapalny a to już nie jest dobre - wyściółka macicy się rozwala i potem ciężko o ciąże i zagnieżdzenie się zarodka jak się już chce dziecko - poza tym dla mnie jak zapłodniona komórka nie ma się gdzie zagnieździć i jest usuwana to dla mnie jest to wczesnoporonne - bo dziecko byłoby z tego tylko nie ma sie gdzie zagnieździć

Gość poszukaj na necie
a nie mozesz po prostu kupic sobie Lady Comp?

nie chce tego komputerka,bo w dni plodne co prezerwatywa a ja naprawde nie ufam/nie lubie gumek, jak narazie to wczoraj bylo mi strasznie niedobrze po tym zastrzyku i bolal mnie troche brzuch dzisiaj jest w miare ok ale nie pamietam nazwy tego zastrzyju napewno nei bylo to dopevera czy cos takiego

Gość ...,,,,,,,
Jak brałam tabletki to podejrzewano u mnie endometriozę bo miałam 7cm torbiel na jajniku. Poza tym okresy bardzo bolesne. Zdecydowałam się na wkładkę i wiem że nie mogłam zrobić nic lepszego. Moja "endometrioza" nagle zniknęła, okresy nie bolą wcale a wcale a ja nic nie czuję (wkładki) i polecam ją... Tu masz artykuł o działaniu wkładki. Nie daj sobie wmówić że działa wczesnoporonnie albo że jak zajdziesz w ciąże to wkładka wrośnie dziecku w główkę. Bo takie bzdury wymyślają dewotki. http://pl.wikipedia.org/wiki/Wk%C5%82adka_domaciczna

Gość ...,,,,,,,
Wkładki mają kilka niezależnych sposobów działania: drażniące działanie wkładki powoduje zmianę konsystencji śluzu, co spowalnia ruch plemników; jony miedzi działają plemnikobójczo; obecność wkładki utrudnia przemieszczanie się plemników i jaja; jako ciało obce wkładka wywołuje niewielki stan zapalny w macicy (jałowy, bez obecności bakterii), co zmniejsza możliwość prawidłowego zagnieżdżenia się zarodka po zapłodnieniu jaja; jeżeli wkładka uwalnia dodatkowo hormon, powoduje zmianę struktury endometrium, co zmniejsza szanse zagnieżdżenia się zarodka i zmienia strukturę śluzu macicy, co unieruchamia plemniki.

Gość ...,,,,,,,
Także wkładka nie dopuszcza do zapłodnienia jaja a już na pewno nie do jego zagnieżdżenia a to nie jest poronienie... Poronienie jest wtedy kiedy zapłodnione jajo zagnieździ się w ścianie macicy i zostanie po krótkim czasie wydalone.

lekarz mnie jednak troche nastraszyl mowiac ze po zalozeniu spirali istnieje ryzyko ze jak ja wyciagne o bede chciala mec wiecej dzieci to cos moze sie uszkodzic mowi ze zdarza sie to bardzo rzadko ale ryzyko zawsze jest a ja chce jeszcze 2