Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość vertopola

Smoczki uspokajające kauczukowe czy silikonowe-jaka jest różnica?

Polecane posty

Gość vertopola

Witam! Pytanie jak w temacie, poradźcie :)

Moja toleruje tylko silikonowe i to tylko dwóch firm:D a testowałam juz 4 różne. Podobno silikonowe nie mają smaku dlatego dzieci je wolą.

Gość ona3100
kauczukowe sa bardziej miekkie, moj maly na poczatku nie chcial silikonowego

Gość kauczuk (inaczej lateks) moze
powodowac reakcje alergiczne u niektorych dzieci. nie koniecznie jest miekszy od silikonu, bo silikony potrafia byc roznej grobosci i te najciensze sa bardziej miekkie od typowego kauczuku.

Gość ojtam ojtam
kauczuk śmierdzi... silikonowe lovi synek polubił

Gość oieroerioetruietu
Minus kauczuku - Jest naturalny a przez to może działać alergicznie bo drzewo kauczukowe ma takie właściwości , jest mało higieniczny bo nie podczas stgerylizacji szybko traci kształt i kolor oraz sprężystość i trzeba go co miesiąc wymieniać, ma niemiły zapach (gumy) oraz niestety w smaku również trąci kauczukiem. zalety - jest miękki i dzieci które przechodzą na butlę z piersi chętniej i szybciej go zaakceptują Minusy silikonu - nie ma plusy - jest higieniczny i trwały (wymiana co 3 miesiące) , jest bezwonny i bezzapachowy, istnieją smoczki silikonowe "soft" które wykonane są z miękkiego i jedwabistego silikonu (cieńczy i matowy a nie sztucznie śliski).

Gość Ja wszystkie kauczukowe
jakie miałam kupione przed narodzinami synka wyrzuciłam i szybko zakupiłam silikonowe. Kauczukowe śmierdziały a po sterylizacji robiły się jakby żółte (blakły) dopiero znajoma mi powiedziała że ich nie wolno sterylizować w pojemniku na parze w mikrofali ale gotować co i tak nic nie zmieniło bo nie dość że jasniały to jeszcze po kilkunastu dniach stawały się zniekształcone . Mycie wstępne takie smoczka po mleku według mnie nie powodowało że smoczek był czysty bo pomimo uzywania szczoteczk, goroącej wodyi i dobrego płynu do smoczków nadal był jakiś taki tłustawy , dopiero wygotowanie go doczyszczało. Smoczki silikonowe są o niebo lepsze (kupiłam smoczki MAM soft) .