Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Normalna mama syna

Jak ja nie cierpię określenia "młody"

Polecane posty

Gość Normalna mama syna

Jak mnie denerwuje określenie dziecka "młody" i "młoda". Nie można użyć syn córka? Ewentualnie po imieniu?? Czy mówienie synek to coś złego?? Zauważyłam tą modę na kafe bo chyba mamusie sądzą że mówienie o kimś "młody"-jest taaakie modne jakie one nie wyluzowane i oh i ah. Mam takie wrażenie poprostu. Sama nie jestem jakąś starą przemądrzałą mamuśką ale nie uważam nic złego w powiedzeniu synek, córka. Co to za nowa moda?? Młody młoda?? Sorry ale młode-to ma zwierze.

Gość cuuukierek
wez sobie melisy zaparz kretynko z problemami:O:O

Gość Normalna mama syna
Nie mam problemów po prostu chciałam poruszyć ten temat bo widzę że co mądrzejsza mamusia tak określa swoje dziecko i zastanawiam się dlaczego. Czytałam właśnie inny temat i widzę że to plaga.

Gość ty se weż czegoś
lepszego uczep popaprana starucho. Wołam se na dzieci jak se chce.

Gość lips90
dla mnie określenie młody jest takie prostackie;)wole po imieniu

Gość ja bym nie dorabila ideologii
o mlodych zwierzetach. Po prostu sa fale mody. Ja nie lubie slepo isc za moda, takze w nazewnictwie, wiec "mlody" tez mnie drażni

Gość pierwszy raz uslyszalam
te idiotyczne okreslenie z ust rodziny kumpeli, kiedy przyjechali z glebokiej wsi...przez dlugie lata byla cisza, a teraz od jakiegos czasu znowu slysze u co poniektorych :O dla mnie osobiscie brzmi tragicznie, i dziecka nawet nie mam.

Gość hihihihihihih
a czemu "kumpeli" a nie "koleżanki" :P moze to tez kogs drazni :D

Gość Normalna mama syna
Mam 24 lata i rocznego synka -super "starucha" :D Wkońcu ktoś załapał o co mi chodzi. Jak czytam wypowiedz mamuski która tak pisze to aż mnie odrzuca :O

Gość pierwszy raz uslyszalam
moze i drazni, ale nie mnie, ja nikomu nie zabraniam uzywania okreslenia: mlody/a, tylko stwierdzam, ze brzmi to paskudnie. nawet jezeli dla kogos 'kumpela' brzmi paskudnie to musi sie z tym meczyc jak ja sie mecze z 'mlodymi' :P

Gość nie mam dzieci ale podoba mi
się to określenie. nie jestem z głębokiem wsi, nie skończyłam edukacji na podstawówce, ogładę też chyba jakąś mam, dziecka bym nie nazwała nicole :P o określenie "młody", "młoda" podoba mi się, jest jakieś takie... zawadiackie, kojarzy mi się z małym, rezolutnym łobuzem, fajne :)

Gość Cchg
A moj mlody poszedl do swojej kumpeli i tamta młoda sie bawiła z nimbyla super zabawa młodemu bardzo sie to podobało lecz jeszcze o mlodej godzinie musielismy isc do domu w drodze powrotnej młody zobaczył mloda żabę i był szczęśliwy haha po powrocie młodemu dałam mleko i poszedł spać o młodej godzinie.

Gość to dziś bez logowania
Mam tu czarnego nicka i jak piszę na czarno to właśnie piszę młody lub mały. Nie mam ochoty podawać jak młody ma na imię. A pisanie pięćset razy w jednej wypowiedzi synek mi nie pasuje. Wiele osób podaje pierwszą literę imienia,ale dla mnie z racji mojej pracy to kojarzy się tylko z kryminalistami ;) Każdy ma prawo nazywać swoje dziecko jak mu się podoba. I nie rozumiem w czym masz problem? A i żeby nie było-mieszkam w jednym z większych miast, mam wyższe wykształcenie, w moim otoczeniu są głównie ludzie na wysokim poziomie i często spotyka się określenie młody, mały lub junior.

Gość a ja piszę mały bo imię
to moja prywatna sprawa i ani mi się śni używać go na jakimś publicznym forum.

Gość a ja spytam tak
A masz męża? Ślub był przed ciążą czy w trakcie jej trwania? Bo strasznie mnie wkurzają małolaty zachodzące w ciążę. A Ty miałaś 22 jak zaszłaś,więc smarkata jeszcze... więc nie ma się co dziwić że głupie tematy zakładasz :O

Gość laluna88
zgadzam sie w wypowiedziami wyzej. nie lubie podawac imienia mojej corki. i juz! ani to nikogo nie obraza, ani nie niesie ze soba zadnych nacechowanych negatywnie emocji... wiec o co halo? :D ps. tytuł od razu skojarzyl mi sie ze smerfem maruda: "jak ja nie cierpie" :D:D:D

Gość malutkannnnnn
Zgodze sie z autorka.. Paskudnie to brzmi.. Zero w tym uczucia, czegokolwiek, jakby to byl jakis przedmiot :O 'E ty, mlody cho no tu!' :D

Gość Prosty wieśniak z pola
Stara... ty weź lepiej czep sie swojej dupy.

Gość mirka z ogródka
Do poprzedniczki: e Ty Oluś chono tu! Wcale nie brzmi lepiej. Poza tym określenia mlody, mały, młoda, mała najczęściej używa się w kontekście opowiadania o dziecku,a nie jako formy zwracania się do niego... ale to trzeba trochę więcej kultury i obycia,aby pewne rzeczy zrozumieć.

Gość malutkannnnnn
Niestety slonko ale zwrot mlody kojarzy mi sie z pewnymi brakami ;) Na zywo tez spotkalam takie mamuski asy co zapomnialy jak dziecko ma na imie i caly czas mlody mlody i mlody :D Nic nie zmienia faktu ze jest to drazniace :o

Gość malutkannnnnn
"używa się w kontekście opowiadania o dziecku" No to dziecko opowiadajac o tobie bedzie uzywac pieknego zwrotu - STARA :D Pewnie to zrozumiesz bo po co ma caly czas mowic mama:D Teraz to juz zartuje :D:D:D:D

Mi też kojrzy się te określenie, jakoś tak obcesowo. Mały ok. Młody - skąd wiadomo, że to chodzi o dziecko, mi się z nim nie kojarzy.

Gość jak ja nie cierpie....
takich babsztyli jak autorka :D Czepia sie byleby sie czepiac. Co cie palo obchodzi jak ludzie mowia na swoje dzieci? Ja moze nie cierpie imienia twpojego dzieciaka a kiedy go uzywasz tez musze to znosic. Wez idz sie dzieckiem zajmij, poogladaj TV, posluchaj muzyki a nie szukaj problemow gdzie ich nie ma.

Gość novaja
a ja nie cierpie okreslenia "niunia", to takie infantylne..

Gość gryczka
Nie wiem czy to moda, raczej rzadko się z tym spotykam. Ja czasem mówię "syn", czasem "synek", czasem "młody", czasem po imieniu - w różnych wersjach zdrobnienia. W ogóle się nad tym nie zastanawiam :-p

Gość Normalna mama syna
Miałam 20 jak braliśmy ślub i 22 jak zaszłam.Mąż 27 Coś nie pasuje?? Mamy lepiej w głowie poukładane niż nie jedni po 30stce. I w portfelach też ok. Nie wiem czego sie czepiacie?

Gość Mała czarna kawka 22
Ja też miałam 20 jak brałam ślub. To coś złego?? Teraz mam 22 i się staramy o dziecko.Mąż ma 26. Też nie pasuje?? Najlepiej do 30stki czekać i potem się ciągać po klinikach leczenia niepłodności. Tym bardziej że już mamy problem z zajściem-nie mam owulacji. Co by było za kilka lat?:O chyba by mi jajniki nawaliły już całkiem.

Gość Mała czarna kawka 22
Dodam że "młody" kojarzy mi się z mamusią która ma o sobie wysokie mniemanie. I na punkcie dziecka ma fioła i tym okresleniem próbuje jakoś udowodnić że jest "wyluzowana" Przykro mi ale takie moje zdanie.

Ależ Wy wszystko analizujecie i rozkładacie na czynniki pierwsze. Jakie to ma znaczenie? Jedną drażni, drugiej się podoba, jak większość rzeczy i określeń. Ja sama raczej nie używam określenia "młoda" mówiąc o córce, chociaż mogło mi się przydarzyć. Nie rozumiem, czemu tłumaczycie się ze swojego wieku, wykształcenia i zasobności portfela przy okazji dyskusji o określenie "młody"?