Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zastanawia mnie to

glucho-nieme dzieci

Polecane posty

Gość zastanawia mnie to

Zastanowilo mnie dzisiaj taka sprawa - jesli rodzi sie dziecko i jest glucho-nieme od urodzenia to w jaki sposob ono placze? i czy w ogole placze?

Gość nie zastanawialam sie nad tym
ale teraz bede...

nie wiem jak glucho-nieme, ale wiem,ze gluche dziecki placzą, a także głużą

dzieci głuche nie mówią dlatego, ze NIE SŁYSZĄ mowy!!! Wiec nie maja jej jak sie nauczyc. logiczne, nie? A płacz to jest jakby wrodzony.

Gość zastanawia mnie to
tak logiczne, ze nie mowia, ale skoro sa nieme to jak placza? czy sa w stanie wydawac jakiekolwiek dzwieki?

Gość yyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyp
własnie to że nie mówią czyni je niemymi. Płakać normalnie płaczą. A słyszące dzieci myślisz, ze się uczą płaczu? Też nie.

głucho nieme osoby wydają dźwięki ale nie jest to mowa, bo one po prostu nie słyszą i nie mają pojęcia jak to brzmi, w związku z czym nie potrafią powtArzaĆ. Tak więc i dzieci płaczą, głużą ale już nie gaworzą. Jeśli jest osoba z dużym ubytkiem słuchu to ona mówić się nauczy ale zawsze będzie to mowa niewyraźna i sepleniona. Mam takie koleżanki - bliźniaczki, słabo słyszą i tylko w aparatach słuchowych. Mówią ale niezbyt wyraźnie no i nie wszystko potrafią zrozumieć. Obie mają córeczki i to na szczęście zdrowe ;) U dzieci ciężko sprawdzić czy są słyszące czy też nie. WŁAŚNIE DLATEGO, ŻE NOWORODKI SŁYSZĄCE I TE NIESŁYSZĄCE DO PEWNEGO WIEKU ZACHOWUJĄ SIĘ IDENTYCZNIE, czyli płacza i wydają dźwięki. Po to robi się przesiewowe badanie słuchu każdemu noworodkowi ale one jest mało wiarygodne więc w szczególnych przypadkach, jeśli istnieje zagrożenie niesłyszenia u dziecka, podłącza się do jego głowy elektrody i bada fale mózgowe oraz ich reakcje na dźwięki.

Gość do annullss
czy one nazywają się Sylwia i Ania?