Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość sweet candy_

Topik dla mam tegorocznych przedszkolaczków 3 latków:)

Polecane posty

Gość sweet candy_

Dziewczyny, moja corka idze we wrzesniu do przedszkola. To jej debiut, nie chodzila wczesniej do złobka ani do zadnego klubiku malucha. Chciałabym zalozyc topik dla mam przedszkolaków, zebysmy mogły wymieniac sie radami, doswiadczeniami...zebysmy stworzyły takie vademecum wiedzy niezbednej kazdej mamie maluszka w przedszkolu:) Na poczatek pytanie-co potrafia Wasze dzieci? Jak z ubieraniem, toaletą, jedzeniem? Sa zupełnie samodzielne czy trzeba im nieco pomagac? Moja corka je sama, pije ladnie z kubka, ale nie potrafi jeszcze samodzielnie sie ubrac. Rozbieranie wychodzi jej nieco lepiej:P Srednio tez z mowieniem, bo owszem mowi ale wiekszosc raczej po chinsku:D

Gość ma 3 lata i mówi
po swojemu ? trochę dziwne :O

Gość przedszkolaczka
Moja młodsza idzie do przedszkola a starsza ma je już za sobą. U mnie plus jest taki, że dzieci nie będzie więcej jak 15 i panie są w stanie nadrabiać dziecięce niedociągnięcia. Moja je sama, ubiera się w pewnym stopniu sama. Mówić zaczęła niedawno, ale mówi dość niewyraźnie i w dużej części tylko końcówki wyrazów, ale wiem, że się dogada ;) W zeszłym roku była dziewczynka malutko mówiąca i się dogadywała.

Wg Ciebie dziwne, wg naszego logepedy-normalne. Jestesmy pod opieka bardzo dobrej pani logopedy, cwiczymy i jestem pewna, ze przedszkole pomoze jej rozwinąc mowe do poziomu odpowiedniego dla dzieci w jej wieku. Po swojemu nie znaczy, ze nie da sie z nią rozmaiwiac. Mowi bardzo duzo, czesc wyrazow znieksztalca, z niektorymi gloskami ma problem.

Gość mama-przedszkolaka
Moja córeczka też rusza we wrześniu do przedszkola. Mówi niewiele, także "po chińsku", sika w pieluszke, ale za to jest otwarta, towarzyska, ładnie sama je, dobrze jej idzie ubieranie choć oczywiscie trzeba pomagać.

Gość mama-przedszkolaka
przedszkolaczka- a moja znów mówi początki każdego wyrazu ;-) U nas w przedszkolu jest własny logopeda i też sądzę, ze szybko nadrobi.

Gość mama-przedszkolaka
Ja planuję na 8 godzin, żeby potem ewentualnie zmniejszyć a nie dodawać dziecku. Duzo zależy od tego, czy jej się tam spodoba.

Gość mama-przedszkolaka
blee, przejezyczenie- na 7 godzin :-)

Gość przedszkolaczka
Moja na tyle ile starsza będzie w zerówce, mniej więcej od 8 do 13 bo potem czekają je zajęcia świetlicowe a niestety nawet do przedszkolaków pchają się starsze dzieci (klasy0-3) bo nie chcą siedzieć z gimnazjalistami i robi się tłoczno i gwarno. Nie chcę by wtedy przesiadywały tam, bo to żadna przyjemność, jak 3 latek musi spędzać czas z 9 latkiem. Póki mogę będę je zabierać.

ja pracuje na razie na pol etatu do 13 wiec tez na poczatku bede ja odbierac zaraz po pracy, przedszkole mamy zaraz kolo domu-jakies 200m na szczescie:) walczylam o miejsce jak lwica i w koncu ja przyjeli z listy rezerwowej :)

Gość przedszkolaczka
Na szczęście mam ten luksus, że nie musiałam się starać o przyjęcie a tylko zapisać :D i do szkoły 5 minut od domu :) wadą jest to, że po 13 przychodzą starsi i przedszkole otwarte jest tylko 8 godzin, więc ciężko pracować na pełen etat jednemu z rodziców jeżeli nie ma kogoś, kto by pomógł odbierać i zaprowadzać. A dojazdy to co najmniej 30 min, więc nie ma co robić z dzieckiem przez ten czas.

Gość Mama x3:)
Moj synek idzie do przedszkola na 4 godziny dziennie, wlasnie jestesmy przy treningu toaletowym, zdarza mu sie jeszcze nasikac w majtki co mnie troche martwi, bo robi to zwlaszcza gdy czuje sie niepewnie, np. przy obcych, martwi mnie tez to, ze zdejmie sobie spodenki i majtki ale z zalozeniem z powrotem juz bywaja problemy. Jak jest u Was? Ile lat dokladnie beda mialy wasze dzieci we wrzesniu? Bo moj 3 latka bez 1 miesiaca.

On w ogole jest taki troche dzidziusiowaty jak na swoj wiek, ja mam opory aby go poslac do przedszkola w tym roku, ale moj maz jest za, twierdzi, ze to malemu wyjdzie tylko na dobre, ze zrobi sie bardziej samodzielny. Sama nie wiem, oby tak bylo. Moja starsza corka tez poszla do przedszkola gdy miala niecale 3 latka, ale w tym wieku bylao wiele bardziej samodzielna. Jak jest u was? :)

Gość przedszkolaczka
mama x3 moja też 3 bez miesiąca i jak idzie do toalety to ma już wilgotne majtki i w kółko trzeba ją jeszcze przebierać :( (A pieluch już rok nie zakładam) Pocieszam się tym, że jak starsza szła to miała podobnie, ale w mniejszym stopniu i wraz z pójściem do przedszkola przeszło :D

Moja corka jest bardzo towarzyska, kontaktowa wrecz garnie sie do dzieci. I dlatego mysle, ze dla niej to bedzie dobre to przedszkole bo wreszcie zaspokoi swoja potrzebe kontaktu z rowiesnikami:)

dziewczyny, a zalatwiaja sie Wasze dzieci na nocnik czy juz na toalete z nakladka? bo moja do nocnika i zamierza z nia cwiczyc na nakładke ....

Moja starsza nauczyla sie zalatwiac do nocnika praktycznie tuz przed pojsciem do przedszkola, z tym, ze ona jak juz sie nauczyla, tak korzystala z niego bez problemu, sama zdjela spodniezalozyla z powrotem, automatycznie przestala w ogole popuszczac w majtki, budzila sie co rano z sucha pielucha tak ze po paru dniach juz w ogole przestalam jej zakladac na noc - a mlodszemu jeszcze zakladam bo zdarzaja sie wypadki. Starsza poszla do przedszkola z nocnikiem ale juz drugiego dnia sikala do toalety anuczyla sie od innych dzieci, oby tak bylo i z mlodszym, ale mam tyle oporow! Jak napisalam, corka w tym wieku byla po prostu samodzielniejsza, dojrzalsza, a synek jest takim jeszcze dzidziusiem:O

Gość moja córka anulka
Hej Moja córka idzie do przedszkola od września. Jest samodzielna. Sama je, pije, potrafi się ubrać, rozebrać. Toaletę ma opanowaną do perfekcji bo pieluchę pożegnaliśmy jak miała 1,5 roku. Wpadki jej się nie zdarzają. Potrafi się sama uczesać i umyć ząbki. Jedynie z mową jest do tyłu. Eksperymentować z mówieniem zaczęła dopiero po 3 urodzinach (kwiecień) i na dziś dzień ja ja w pełni rozumiem a osoba postronna co drugie słowo. Małą zakwalifikowali do grupy 4 latków, właśnie dlatego, że jest bardzo samodzielna. Trochę mnie to martwi bo boję się czy nadąży za starszymi dziećmi. :O

Gość mama-przedszkolaka
Moja załatwia się tylko do pieluchy, a jak jest bez pieluchy to po prostu tam gdzie stoi. Zadne nauki nie działają. 3 lata będzie miała dopiero zimą, pod koniec roku.

Moj na nocnik ale jak powiedzialam w przedszkolu sa male sedesy wiec licze, ze szybko zalapie od dzieci, jak to bylo w przypadku corki. Moj synek wlasnie nie ma kolegow w swoim wieku, wszystkie dzieci jakie zna sa starsze od niego, brakuje mu kontaktow z rowiesnikami.

moja corka anulka - spokojnie sobie poradzi twoja corka, w koncu jest sporo starsza od naszych trzylatkow. Tak jak tutaj dziewczyny pisza, dzieci maja niecale 3 latka jak pojda do przedszkola, tak twoja bedzie miala niecale 4, jak pojdzie do czterolatkow.

A jak z ubieraniem do przedszkola? w co ubierac dzieci? ja planuje legginsy plus jakas tuniczka czy bluzeczka albo spodnie dresowe na gumce i jakas bluzka potem moze zamiast tej bluzki bardzie bluza dresowa ale z tego co wiem w przedszkolach jest chyba bardzo cieplo

Ja wlasnie mam obawy bo wiem, ze w grupi mojego beda wlasnie takie dzieci z poczatku roku, z marca, kwietnia, a moj jest z pazdziernika, u dzieci w tym wieku to spora przepasc, ale u nas takie starsze i bardziej samodzielne nie ida do grupy o rok starszej wlasnie tylko sa z tymi maluchami, to mnie martwi.

Gość moja córka anulka
Dziewczyny Ja z synem (obecnie 6 letnim) też walczyłam jeśli chodziło o nocnik. Oduczył się dopiero miesiąc przed 3 urodzinami. A pieluchę na noc musiałam zakładać jeszcze 6-7 miesięcy po tym jak ostawiliśmy pieluchę na dzień. A córka załapała jak miała 1,5 roczku. Dosłownie w 2 dni. A jeszcze większym szokiem było jak niespełna tydzień po odstawieniu pieluchy dziennej zaczęła wstawać na siusiu w nocy (mimo, ze miała założoną pieluszkę). Przychodziła do nas i mówiła "SI". Teraz jak chce się załatwić to nawet słowa nie powie - tylko idzie sama do łazienki i robi. Nie jest to też za fajne bo potrafi walnąć kupsko i pójść dalej się bawić. A po godzinie ja wchodzę do łazienki i klocek straszy z nocnika i śmierdzi w całej chacie. :O

Gość ma 3 lata i mówi
Mówienie tzw "po chińsku" to mowa zastępcza dziecka. Więc może nie o to wam chodzi. Co innego niewyraźne wymawianie poszczególnych wyrazów lub wymawianie niewyraźne. Druga sprawa, to 3 latek w pampersie. Dla mnie to jest dziwne. Jeśli zdarza się w nocy - spoko, ale w dzień ?

Jesli chodzi o ubieranie to nie porywam sie na nic bardziej skomplikowanego od dresow. Spodnie z gumka w pasie i jakis tshirt z dlugim rekawem. Mam gdzies mode wygoda najwazniejsza :D