Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Zmieszany...

Jak poprawnie trzymać kierownicę?

Polecane posty

Gość Zmieszany...

Część od tygodnia mam jazdy, wyjechałem już 6 godzin i nie wiem jak trzymać kierownicę... Instruktor mówi, że mam trzymać na godzinie 10 i 2. Jednak ta pozycja jest dla mnie nie wygodna, słabo czuje koła. Natomiast tata twierdzi, że powinno się trzymać na godzinie 9 i 3 co jest dla mnie o wiele wygodniejsze, lecz nie wiem czy na egzaminie mnie za to nie obleJą?

Gość nighytfd
Mnie uczono na kursie, że obie wymienione przez ciebie sposoby są prawidłowe. Zapytaj instruktora najlepiej. A ja teraz jeżdżę na 11 i 3. Tak mi najwygodniej, najlepiej czuję samochód. Uwielbiam jeździć i nie znoszę niedzielnych kierowców.

jeździj tak żeby Ci było wygodnie. cóz z tego jak będziesz miał "prawidłowo" ułożone ręce jak nie będziesz mól prowadzić auta bo Ci bedzie niewygodnie...

Gość mnie uczono tak
jak mówi Twój tata czyli 9i3. I nie słuchaj że jeździj tak jak Ci wygodnie bo jeśli inaczej na egzaminie bedziesz trzymał rece to Cie obleją. Ja od początku trzymałm kierownice jedna reka a druga trzymałam na biegach i instruktor cały czas mnie poprawiał bo mówił ze jak sie przyzwyczaje to tak na egz bede jeździć i mnie przez to obleje.

Gość Dylemat Odwieczny
tak abys czuł się pewnie jako kierowca

Gość mnie uczono tak
jako kierowca bedzie mógł sie czuć dop jak zda egzamin-teraz jest tylko kursantem i musi jeździć tak jak przepisy nakazują:-)

Gość onawi
zgadzam sie ,tobie ma byc wygodnie a nie jakies tam regulki,tylko przy skrecaniu nie krzyzuj rak bo napewno oblejesz.......powodzenia,kiedy egzamin??

Gość pokazcie mi jedna osobe
co oblala wgzamin za zle trzymanie kierownicy?! :D nie przesadzajcie. Nikt też nie bedzie mierzyl centymetrem czy jest prawidlowo czy nie. Sa wazniejsze aspekty w trakcie egz niz trzymanie kierownicy

Gość twojego taty sposób
trzymania kierownicy jest faktycznie wygodniejszy, sprobuj tak trzymać kierownicę na jazdach kursowych, zobacz jak zareaguje instruktor, może sie okazać, że też uzna ten sposób za równie poprawny. P.S. Życze szybkiego zdania egzaminów i takiej wprawy w jeździe, że jak byś kółka nie trzymał, to i tak będziesz czuł sie swobodnie i jechał bezpiecznie :) Zycze ci to ja - kobieta 13 lat jeżdżąca za kółkiem, która mogłaby z pewnością zawstydzić techniką i stylem jazdy niejednego "wyjadacza" płci męskiej ;)

Gość onawi
ok,juz sie tak nie popisuj ,nie jests jedyna z prawkiem

mnie na kursie tez uczono na 10-2 ale było mi strasznie nie wygodnie i trzymałam na 8-4, do tej pory tak trzymam

Gość manio ciekawski =)
Ja trzymam kierownicę do dołu, jak mam wyjątkowego doła :D Zazwyczaj trzymam jedną ręką, druga na biegach (podobno fatalny nawyk) ale mnie wygodnie jak cholera.

Gość manio ciekawski =)
Jedną ręką i na 12. Wykonuję tak większość manewrów. Ale dogadaj się jakoś z instruktorem, żeby się nie czepiał i na egzaminie było ok.

zmien instruktora.... ja trzymalam jak Twoj tata na kursie i na egzaminie , zdalam za 1 podejsciem a instruktorow mialam 5... placisz za to wiec mozesz wymagac

Gość Zmieszany...
Instruktorem jest kolega taty, i raczej stara się mi wszystkiego nauczyć tak abym zdał za pierwszym razem. Na jazdach jeżdżę właśnie na 9 i 3, ale wczoraj instruktor mi powiedział żebym jeździł z rękami na 10 i 2 bo tak muszę trzymać na egzaminie. Egzamin będę miał na początku października.