Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

wiii

umowa z fotografem i kamerzystą - o czym pamietać, o co zapytać

Polecane posty

wczoraj zarezerwowałam sobie firmę która zrobi mi zdjęcia i film ze ślubu i wesela. dziś jedziemy podpisać umowę. i tak się zastanawiam na co powinnam zwrócić uwagę, o co zapytać żeby być w pełni zadowoloną a nie niemile zaskoczoną...

no kurcze, nie przyszło by mi do głowy że sprzęt mu może paść...

no kurcze, do głowy by mi nie przyszło że mu sprzęt może paść...

Mi też nie dopóki nie chcieliśmy wziąć kamerzysty z innego miasta, ktory odmówił nam kręcenia na jedną kamerę (mają w ofercie tak i na dwóch), bo jak mu kamera padnie to będzie pupa blada.

Gość olatola1
zapytaj do której będzie z Wami na weselu, na ile przed uroczystością pojawi się u Ciebie w domu, w jaki sposób dotrze z od Ciebie z domu do kościoła/restauracji (zdziwiła mnie prośba mojego fotografa o to, by mógł się zabrać z kimś z gości, ale uzasadnił to tym, że jak jemu się przydarzy gdzieś po drodze stłuczka, czy coś innego, to stracimy ważne ujęcia), czy macie ograniczony czas na sesji plenerowej, kto wybiera miejsce pleneru, kto ewentualnie płaci za miejsce pleneru ( w niektórych miejscach wymagana jest opłata za robienie zdjęć), kto wywołuje zdjęcia, kto wybiera je i wkleja do albumu (ja powierzyłam wszystko fotografowi i jestem bardzo zadowolona, bo uważam że ma większe doświadczenie w komponowaniu albumów, a ja na pewno bym do robiła 2 lata:P), to tyle co na razie przychodzi mi do głowy

no już mam kilka pytań na liście, może ktoś jeszcze coś podpowie??

Gość Fotograf na Ślub
Wiii, no pewnie, ze podpowiem:) najwazniejsze ustalić : ilość godzin pracy fotografa ile zdjęć dostaniemy wydrukowanych a ile na DVD jakie i ile odbitek dostaniemy czy mozna zamówić albumy, fotoalbumy jeśli zdjęcia będą robione w terenie to czy w dniu ślubu czy w innym terminie ilu fotografów będzie pracowało Co jeszcze- czy cena zawiera koszty dojazdów, noclegów etc. Zapytać o cennik na dodatkowe usługi, czy mozna później domówić dodatkowe odbitki, zdjęcia etc. Czy obrabia wszystkie zdjęcia jakie dostaneicie, czy tylko te wybrane- to wazne, bo wielu fotografów mami klientów, ze oddaje WSZYTSKIE zdjecia w cenie. A mierna to oferta, bowiem nikt nie obejrzy z zainteresowaniem i zachwytem 1000 nieobrobionych i niewyselekcjowanych zdjęć. A tu poradnik: Jak wybierać fotografa na ślub ---> http://www.artisticzoom.pl/jak-wybrac-fotografa-slubnego/ Pozdrawiam:)

Gość popychaczka
Zapytaj co będzie z waszymi zdjęciami,czy on bez waszej zgody będzie mógł zamieszczać na swojej stronce i pokazywać innym parom,czy ma kluzulę na wyłączność,czy inni goście mogą robić zdjęcia w trakcie imprezy,czy przeszkadza mu obecność kamerzysty,najlepiej weź umowę do domu i przeczytaj na spokojnie zastanów się nad każdym punktem i wtedy podejmij decyzję

Gość Fotograf na Ślub
Bez zgody nikt nie moze zamieszczać na swojej stronie, czy ogólniepublikować czyjegoś wizerunku.

Gość popychaczka
ale czasami fotograf ma napisane w umowie że ma prawo do zdjęć,bo to jest jego praca

Gość Samarata
Pojedynczych osób nie może wklejać do siebie na stronę, jednak jeżeli są to zdjęcia grupowe to może ;p

Gość popychaczka
a jakie to ma znaczenie ile jest osób na zdjęciu

Gość worek kartofli
jak fotograf używa na reklame swojej firmy to musi za to zapłacić,a często fotografowie robią sobie dobrą reklamę na czyjś koszt

Gość Renkaaa
Popychaczka - ma duże znaczenie ;P jeżeli na zdjęciu jest jedna osoba, takie zdjęcie nie może być opublikowane bez jej zgody. Jeżeli jest to zdjęcie grupowe takiej zgody nie musi być. Tylko nie wiem od ilu osób.

Gość też fotograf
A dlaczego masz się niby modlić? Jeśli fotograf jest dobry w tym co robi, to nie powinnaś mieć obaw, że zepsuje Wam zdjęcia. No chyba że wybraliście fotoziutka ;)

z tego co czytam to najlepszy w Radomiu. a prace na stronie i w firmie ma przepiekne więc mam nadzieję że będzie ok :D

Gość tak.tylko.zapytam
Przepraszam, ale gdzie są te piękne zdjęcia? Bo na tej stronie widzę same marne.

Gość worek kartofli
jak brzydkie ludzie to i brzydkie zdjęcia

Gość bbbbbbbbbbbbbbbbbbb
tez ustal co z razie gdy z przyczyn losowych nie będzie mógł się pojawić na uroczystości (wyoadek choroba) czy wtedy ma obowiązek zorganizować zastępstwo następie ustal z nim ze poza przyczynami losowymi i niezależnymi od niego (siła wyższa) nie ma prawa powierzyć wykonania usługi innemu fotografowi (przeciez to jego zdjęcia wam sie podobbają a nie kolegi) inne rzeczy to standardowo jak poprzednicy pisali odnośnie tego zamieszczania zdjęc wskazuję iż zaden forograf nie zgadza się na przeniesienia na was praw autorskich do zdjęc (publikacja, publiczne wyświetlanie, modyfikacja, rozpowszechnianie, dallsza odsprzedaz). to co dostajecie z ustawy w ramach umowy o dzieło to: własność egzemplarzy zdjęć i możliwośc użytkowania w ramach dozwolonego użytku osobistego:pokazywanie zdjęć znajomym, zamieszczenie sobie zdjęc na swoim koncie np Facebook dla znajomych. z powyższego wynika to, że autor-fotograf mając prawa autorskie do zdjęć ma prawo do zamieszczania ich na swojej stronie internetowej i dalszej ich modyfikacji. natomiast na tych zdjęciach na których wasze twarze i postacie grają główną rolę-w umowie fotograf uzyskuje waszą zgodę na ropowszechnianie wizerunku-co jest oderwane do praw autorskich bo jest to wasze dobro osobiste, które jest z wami związane bez względu na to czy fotograf ma prawa autorskie.jesli byscie nie wyrazili zgody na rozpowszechnianie wizerunku to taki forograf moze rozpowszechniac wszelkie zdjęcia na których jestescie częścia większej grupy lub tłem, albo te na kórych jesteście główna postacią ale musi zakryc twarz tak aby nie była rozpoznana.

Gość iwonkassds
przegladałam wiele ofert a polecam studio neston bo tylka ta firma sposrod 7 nie kazała placić za glupie ksiazki itp tylko zapłaciłam za 130 zdjęć które sobie wybrałam z całego wesela.

Gość wfdvsc
najwieksza zmuł to to ze w umowie u kazdekog fotografa kamerzysty zawarta jest adnotacja ze on nie ponosi odpowiedzialnosci za awarie sprzetu itd. czyhli jak wezmie nawet 5 kaner i szlag je trafi lacznie z aparatem to jestescie głeboko w d. bez pamiatkowych fotek.

Gość też fotograf
Taki zapis jest niezgodny z prawem. Fotograf czy kamerzysta ma obowiązek posiadać zapasowy sprzęt. W razie awarii podstawowego nie ma ryzyka, że zdjęcia czy film szlag trafi. Np. ja zawsze na zleceniach mam przy sobie dwa aparaty i 6 obiektywów. Ryzyko, że oba aparaty padną w tym samym dniu jest znikome. Natomiast fotograf czy kamerzysta nie może ponosić odpowiedzialności za zniszczenia sprzętu wynikłe nie z jego winy. Załóżmy, że jakiś podpity gość weselny podejdzie do mnie, wyrwie mi aparat i rozbije go o ziemię. No ale to już zupełnie inna bajka.

Gość annhann
dobrze, że zwróciłeś na to uwagę, w sumie mnie by do głowy nie przyszło, by o czymś takim myśleć... ale ja kobieta jestem:P gdyby komuś był potrzebny gotowy wzór to polecam ten http://www.szybkieumowy.pl/document,3245,umowa_o_dzielo_nagranie_wideo_ze_slubu_i_wesela - jest darmowy i porządny, trzeba go do swoich wymagań tylko dostosować

Gość gość
człowiek, jak planuje ślub, to zapomina się o takich rzeczach jak umowa. A jednak kamerzysta i fotograf są ważni, bo utrwalają ten najważniejszy dla nas dzień.