Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Historyjka

Zamiana mieszkania obciazonego kredytem na wieksze - wiecie, jak to wygląlada?

Polecane posty

Gość Historyjka

Jak wygląda to formalnie? Czy najpierw splacam bankowi kase, potem sprzedaje mieszkanie i kupuje wieksze? Czy mozna przeniesc hipoteke z jednego mieszkania na drugie??? Powiedzmy, ze mam 200 tys. kredytu. W kieszeni 100 tys., chce kupic mieszkanie za 300 tys. Wiem, ze musze wszystkiego dowiedziec sie w banku, ale dopiero next week, a chcialabym sie zorientowac juz teraz...

Wydaje mi się ze nie ma możliwości zamiany tego mieszkania, gdyż na hipotece tego mieszkania ciąży kredyt 200tys.zł. Jak ty chcesz sprzedać mieszkanie, które nie jest twoje, tylko pewnie w większości nadal banku ? Musiałabys isc z jakims rzeczoznawcą z banku, który oceniłby ze to mieszkanie które kupujesz nie jest mniej warte niż to w którym obecnie mieszkasz. Aktualnie żaden notariusz Ci nie podpisze umowy kupna sprzeazy tego mieszkania z taką hipoteką, chyba ze gość przejmie hipoteke na siebie, w co wątpie.

Gość malakotka
Przypuszczam, że bank pójdzie na taką opcję, bo dostanie zabezpieczenie hipoteczne na większym mieszkaniu przy tej samej wysokości kredytu.

Gość Historyjka
Malakotka, no wlasnie tez i sie wydaje, ze to dla banku kuszaca propozycja by byla, zwlaszcza ze frank teraz na takim kursie jest :-O

Gość Historyjka
wypowie się ktoś jeszcze????

Gość Nieruchomości,sprzedaż,zamiana
Nie ma takiej opcji! Póki co mieszkanie w którym zamieszkujesz obecnie jest własnością banku.Dokad nie spłacisz kredytu nie ma mowy o zamianie!

Jest taka możliwość, siostra męża tak zrobiła, ale nie wiem jak to wygląda formalnie. Zadzwoń na infolinię.