Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość hgbkjj

Dlaczego dzieci sa tak oszukiwane?

Polecane posty

Gość hgbkjj

Przykład: Dziecko pokazuje obrazek narysowany w przedszkolu swoim rodzicom, a oni na to: "o jak ślicznie", "wspaniałe" a w rzeczywistości jest to jakiś bezpostaciowy gryzmoł. Nie lepiej powiedzieć prawdy, że to jest brzydkie i dać do zrozumienia dziecku by się bardziej postarało?

Gość dfdgfhgj
no wiesz, wiekszosc dzieci maluje lepiej od wspolczesnych "artystow", ktorzy nabazgrają kilka kropek, kresek, a ich obrazy sprzedają sie za kilkanascie tysiecy :O

Gość hgbkjj
Ale to był zamierzony efekt tych artystów, a dzieci często są nieświadome tego i dając dziecku do zrozumienia że cudownie pomalowało obrazek/narysowało może spowodować to, że w przyszłości takie dziecko będzie wyniosłe i zbyt pewne siebie. Jak myslicie?

Gość boja tak;)
hgbkjj: mysle ze masz 100% racji ale wytlumacz to tym bezmozgim rodzicom:O oni nawet klaszcza jak dzieciak zrobi kupe, a co dopiero namaluje bzdety:O

Gość a4b mozesz napisac co to za la
bo dzieci nalezy chwalić a nie strofowac , wiadomo ze dziecko nie bedzie pieknie rysowac, pisac czy spiewac od razu a krytyka tylko go zniechecisz

Gość hgbkjj
No właśnie rodzice robią w ten sposób więcej złego niż dobrego, nikt nie pisze o strofowaniu tylko należy delikatnie zasugerować, że robią coś źle - przez rodziców rosną takie przemądrzałe bachory :/

Gość hgbkjj
moja mama np zawsze mi mówiła, kiedy zamiast domku wychodził mi dla przykładu jakiś gryzmoł przypominający mirabelkę. W ramach kary do końca tygodnia myła mi włosy Domestosem. jestem teraz łysa, ale przynajmniej mam fuchę artysty-malarza na budowie Grand Hotelu w Jastarni!

Gość boja tak;)
I to jest mądre wychowanie! Mnie też nigdy nie okłamywano, kiedy jako dziecko robiłam coś gorzej, niż dorośli. Jakoś najbardziej utkwiło mi zadanie z Gwiazdki '92, kiedy to przed przyjściem Mikołaja musiałam z zaangażowaniem godnym Dalajlamy XIV układać miniaturki Wieży Eiffla z plemników mojego starszego brana Gwidona. Oczywiście nie muszę pisać o tym, że ta choinka była bez prezentów :(

Gość ror000
autor pojeb***... masakra psychopata

Gość a ja nie przepadałem,
za rysowaniem

Gość 3rtyyt
bo ci rodzice w przeciwieństwie do ciebie wiedzą jak przebiega rozwój dziecka i jakie w jakim wieku dziecko przejawia zdolności zapewniam cię że matejko w wieku 3 lat nie malował zbyt zachwycająco a chwalenie ma dziecko zachęcać do aktywności

Gość hgbkjj
3rtyyt - ja cię rozumiem, tylko chodzi mi o to, że dziecko trzeba hartować, i uodparniać psychicznie na porażki. Przez takie słodzenie za kilkanaście po świecie będą chodzić sami desperaci, frustraci i osoby z depresją...

Gość wheidfhw
dziecko należy chwalić ale za to co dobrze zrobią a nie spartolą :O ważne żeby go nie ojebywać za wszystko bo się zniechęci

Gość a ten tutaj
idz swojego kota pomolestuj tempa fluro!:O

Gość hgbkjj
zniechęci? a może jeszcze bardziej się przyłoży do wykonywanej czynności? najgorsze jest to, żę dziecko coś brzydkiego narysuje albo źle się zachowuje a wszyscy dookoła są zachwyceni, bo to dziecko zrobiło ;/

Gość a ten tutaj
kotek czeka i teskni!

Gość wheidfhw
o co chodzi z tym kotem :O

Gość moniczka :P
Jeśli krytykujesz dziecko to one nie będzie się samo doceniać można pochwalić a potem dodac że coś moze poprawić nie jestem za tym zeby wychwalać dzieci pod niebiosa ale za całkowita krytyką tez nie trzeba znaleśc równowagę

Gość a ten tutaj
o to ze to jeb w bambus wariatka napisala topik

Gość hgbkjj
No właśnie też nie ogarniam...

Gość a ten tutaj
spoks to nie matka, tylko ,,nieszczesliwa'' osoba zyjaca z kotem:O

Gość zupełnie nie rozumiem
Trzeba coś nie coś wiedzieć o życiu, za nim się zacznie oceniać, lub krytykować innych. Prostacy, to ... że tak powiem ....walą prosto z mostu.

Gość hgbkjj
Spotkałam się z taką sytuacją, że dziecko mówiło po imieniu do swojej babki i prababki (zero szacunku) wyzywało rodziców a wszyscy przyklaskiwali i cieszyli się : " o jaka ona fajna, jaka zadziorna", myślałam, że oszaleję ;/

Gość hgbkjj
prostacy walą prosto z mostu? a może to są szczerzy ludzie?

Gość a ten tutaj
zeby oszalec trzeba nie byc szalonym:O

Gość wheidfhw
,nieszczesliwa'' osoba zyjaca z kotem jarek?

Gość to, co jest brzydkie a co
ladne, to rzecz wzgledna. Moze sie podobac podjęty przez dziecko temat, zmysl obserwacji, umiejetność operowania kreska, kompozycja , myśl, dowcip itd. Sa rozne poziomy umiejetnoisci. Przygotowuje ludzi na studia ASP I architekture i co - mogłabym na ogól powiedziec o pierwszych rysunkach,ze sa brzydkie, zle skomponiwane itd ( no bo sa na ogól jeszce nieudolne) Ale patrzę inaczej - widze, czy jest potencjał, czy cos sie w tych rysunkach zaczyna ciekawego dziać, podpowiadam, co jest dobre, w ktorym kierunnku iść. A rodzic jest dla małego dziecka wlasnie pierwszym nauczycielem. Oczywiscei, nie powinien na odczepnego mowic, nie spojrzawszy prawie na rysunek - slicznie. Chwalic, zachcac - jak najbardziej! - bo zawsze cos sie w takim dzieciecym rysunku ciekawego znajdzie - ale wysilajac mózg - pomyslec, za co.

Gość poważnypanpo30stce
a ten tutaj - podaj argument przemawiający za tym, że jestem szalona?

Gość achtungeeee
patrzy się mna rysunek pod kątem wieku i umiejetnosci jakie powinno posiadać wz. motoryki wex poczytaj o psychologii rozwoju a potem pierdol ok?