Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mamapooodluszka

czy 2 faza porodu naprawde jest przyjemniejsza od pierwszej?

Polecane posty

Gość mamapooodluszka

bo jakos ciezko mi w to uwierzyc....

Gość niuu
nie nazwałabym tego przyjemnością. :D Poza tym to zależy jaka kobieta i jaki poród. Sama miałam dwa zupełnie różne porody z całkiem odmiennymi fazami więc ciężko powiedzieć.

Gość żetomła
tak, druga faza to wypieranie dziecka i te skurcze są już mniej bolesne to takie uczucie że nie możesz powstrzymać parcia n iektóre kobiety mówią że to tak jakby chciało im się sr*ać ja tego uczucia nie miałam za to czułam dokładnie jak przez kanał rodny wytacza się najśliczniejsza na świecie główka, serio czułam jak wychodzi ze mnie taka kula. W pierwszej fazie czyli w fazie rozwierania szyjki prawie traciłam z bólu przytomność, chciałam dzwonić na policję, żegnać się z mężem itp...... ;) a w drugiej odzyskałam świadomość i już nie bolało aż tak. Nie wiem dlaczego natura tak nas zrobiła na szaro.....bo faza druga trwa tylko chwile, a ta cholerna pierwsza u większości kobiet trwa co najmniej kilka godzin. U mnie dokładnie 3,5h i położne twierdziły że to szybko

Gość jakas taka mama
ialy racje, że szyb ko, bo u mnie druga faza trwała 25 min natomiast pierwsza 11,5h

Gość To jak najbardziej naturalne
że pierwsza faza bardziej boli (choć niesprawiedliwe cholernie :D ) bo wiadomo że organizm dopiero się "otwiera" a otwierają się wrota które do tej pory były nietknięte. Moja pierwsza faza trwała 20 h i miałam bóle krzyżowe (cholerstwo) i bolało tak że człowiek zamiera ale stara się ze strachu oddychać i nie przestać bo pamięta wskazówkę że jak przestanie oddychać i napnie z bólu mięśnie i cały ciało to zwariuje z bólu . Jak przyszły bóle parte to najpierw nie czułam nic, ustały skurcze rozwierające i miałam chwilę przerwy (aż byłam zaniepokojona :D ) a potem pierwsze twardnienie brzucha i uczucie że mogę się zaraz niekontrolowanie załatwić (cały dół był bez kontroli i sam się jakby otwierał i był na luzie) i słowa połoznej (poprzemy teraz) na co ja nabrałam powietrza w usta jakbym miała zanurkować i prę :D.....Siła skurczu brzucha mnie powaliła ale nie było to ból tylko uczucie ogromnego ucisku na brzuch i rozpierania w środku. Ból ostry ale krótki nadszedł jak głowa przechodziła przez srom ale to nic w porównaniu z całym bólem fazy pierwszej.

Tak, w pierwszej ból nie do zniesienia- też miałam "szczęście" doświadczyć bóli krzyżowych, w drugiej- nie tylko nie czułam bólu, samo uczucie rozpierania- dziwne, ale nie nieprzyjemne, ale też czułam ogromną ulgę że skurcze rozwierające się skończyły :) Szczerze mówiąc, nieźle to wspominam. Nacinanie też nie bolało. A i tak miałam szczęście, bo u mnie pierwsza faza trwała 2 godz, druga- 10 min.

O tak, w porównaniu do skurczy rozwierających parcie to sama rozkosz :P W każdym razie na pewno duża ulga :)

Druga faza jest inna. Bo rozwieranie boli strasznie, też miałam krzyżowe więc wiem co mówię. A jak odczuwasz potrzebę parcia to coś jakby instynkt ci się włączał. Wiesz , że trzeba wyprzeć dziecko i bardzo chcesz to zrobić. I jeszcze wiesz jaka to będzie wielka ulga.

Gość okkkkkkkkalllegroookoment
1 faza porodu a co to?:):D hahaa a tak szczerze:) od 16 godziny czulam skurcze - KTG NIC NIE WYKAZYWALO do 2 w nocy :))))) A ja coraz gorzej cierpiałam:))) Budzilam polozna ta mnie badala tak ze myslalam ze zdechne z bolu... Kazalam wezwac lekarke wkurwiona bo mowie jestem po terminie coraz gorzej boli a ja nie daje spac innym na patologiii ciazy... Przyszla lekarka i o dziwo 5 cm rozwarcia i na porodowke mniie !! Wiec nie jestem w stanie powiedziec ktora faza porodu jest pierwsza a ktora druga w kazdym badz razie coraz bardziej boli .. przy badaniu przy 6cm zaczely sie lagodzic bole wiec dostalam ta kroplowke na przyspieszenie .. jak mnie wyrwalo po niej to od 3 w nocy do 9 rano coraz bardziej wylam z bolu:) Sam w sobie porod nie boli - wychodzenie dziecka :) Po 3 partych wyszla mi corka jednak wspomnienie od podania kroplowki do partych jest bezcenne :)

Czy druga lepsza? hm...nie powiedziałabym...ale jedno jest pewne - wtedy się wie, że dzidziuś jest już prawie na świecie i jest taka mobilizacja, że szok! Przynajmniej ja tak miałam :) Myślałam tylko o jednym - aby jak najszybciej wyprzeć moje maleństwo...(trwało to 35 min.) To było ekstremum - największe w moim życiu...i najbardziej fascynujące. Mój poród uważam za ciężki (nie będę opisywać), ale powiem tak, że warto to przeżyć!!! - mam poczucie, że jestem zupełnie inną osobą...jakby wszystko się dopełniło :)

druga faza zdecydowanie lepsza ;] jest parcie więc samo idzie, nawet te przechodzenie głowki nie jest takie straszne.. a potem tylko takie pyk i już dziecko wyskakuje ;D pierwsza faza.. u mnie masakra... dziękujmy Bogu za prysznic ;]

Gość a u mnie przy drugim dziecku
pierwsze faza luzik: skorcze tylko lekko bolaly, a ostatnie pol godziny- masakra, bolao jak cholera biegalam po porodowce wrzeszczac na polozna ze chce znieczulenie a ta swoje ze ja zaraz urodze i sila wciagnela mnie na lozko porodowe. przeciskanie sie glowki rozpieralo i pieklo cholernie.

Druga zdecydowanie gorsza. U mnie pierwsza trwała 10h a druga 2 zanim zdecydowano o cc(dziecko nie zeszo do kanału) i przez te 2 cholerne godziny myślałam za każdym razem ze mi tyłek rozerwie. Właśnie sama czytałam że te parte to taka ulga i w ogóle extra sprawa. Ale u mnie była masakra.

Dla mnie druga faza porodu była w porównaniu z pierwszą samą przyjemnością. Bóle rozwierające miałam z krzyża, uczucie jakby mi ktoś łamał kręgosłup na kole tortur :O natomiast druga faze wspominam raczej jako duży wysiłek fizyczny, samo wypychanie dziecka tak bardzo nie boli.