Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Śmieszny Student

Zdaniem niektórych Kościół stawia faceta ponad kobietę, ale ...

Polecane posty

Gość Własne złe wybory mężczyn
zwalacie już nie tylko na mężczyzn ale już na kościół opanujcie się trochę

Gość hakka lawa
no przyznaje -to nie ksieza decyduja o budżecie panstwa (choc duzo z niego dostaja) tylko politycy -i to ci pierdoleni chuj e wjebali milardy w euro i decyduja o obcięciu zasilkow,subwencji , dotacji-maja gdzies glodne dzieci , wychowankow domow diecka (w wiezieniu stawka zywioeniowa jest wieksza), bezrobotnych itp -ale ale na te pierdolone boiska , orliki , stadiony , wojny to ida miliardy

allium ,jestem juz doroslą kobietą,ktora nie zabawia sie "a Tata Marcina powiedział " :p ,ale pisałam o tym co na wlasne uszy slyszałam, staralam sie prowadzic na spokojnie rozmowy by zrozumiec punkt widzenia księzy w tych karygodnycy czynach męza do zony i nie stety jestem jeszcze za glupia aby zrozumiec to czym uzasadnialii, że w uzasadnionych przypadklach mąz ma prawo zone karac biciem,i jesli zasluzyła to nie mozna potepiac męża za uderzenie zony, bo zasluzyla.Wedle kosciola karcenie zony i dzieci przed mezczyzne (pana domu) nie jest grzechem bo on to robiz milosci.Nie pojmowalam, faktu jak mozna usprawidliwoac karcenie fizyczne ŻONY, tak zony, w imie milosci i nie pojmuje,i chyba moją niewiedze do grobu zaciągne bo do mnie to nie przemawia O ile rodzic ma prawo do karcenia i wychowywania wlasnych dzieci,po to jest, ale męzczyzna, Pan domu wedlug mnie nie ma prawa do zony takich praw sobie przywlaszczac w tym policzkowanie,ogolnie bicie, usprawiedliwiając to ze to w imie milosci, i jesli zasluzyla to zostala skarcona.Jestem debil najwyrazniej,ze sprzeciwiam sie temu, i niestet nie doszlam nigdy z klerem do porozumienia w tym temacie

to boiska i orliki też juz ci przeszkadzają autorko ? :) ty byś pewnie forsę do ręki chciała ,zeby na przelew było ?:D pewnie jesteś jedną z tych co węgiel przyznany przez OPS na zime potrafią za 4 flaszki opchnąć a pózniej płakać - nic nie mamy a wszystko nam się należy bo my dzieci mamy !!!

Gość hakka lawa
jaga ma racje -ja kiedys tez chodzialam na religie do kosciola , religijne ksiazki lub czasopisma czytam -i jest tam ewidentne poparcie przemocy wobec kobiet

Gość hakka lawa
nie chodzi mi o kase do reki-ale np zeby podniesc pensje w sluzbie zdrowia i szkolnictwie a nie na te pierdolon e orliki boiska wydawac

Gość hakka lawa
politycy pierdola ze nie ma ksy na podwyzki w roznych sektorach-ale na euro hokus -pokus-kasa sie znalazła

skoro słyszałaś ot na własne uszy - czemu nie zareagowałaś ? czemu nie wystąpiłaś z pytaniem czy jest to oficjalna nauka KK czy tylko zdanie danego księdza ? Nie jestem katoliczką i nie bronię nikogo kto na obronę n ie zasługuje ale jeśli tylko potraficie - jako katolicy - narzekać na to co robia wasi duchowni - czy n ie ponosicie cząstkowej odpowiedzialności za to co mówią na równi z nimi, księżmi , którzy takie nauczanie stosują ? Zawsze powtarzam - najłatwiej jest siedzieć i narzekać .

Gość hakka lawa
nie kazda szkola ma kase na dozywainie glodnych dzeci --ale sa milardy -na bzdety typu sport-nie lepiej te kase byloby przeznaczyc na walke z przemocą?ale jak mowie enty raz-kaplani i politycy uwazaja kobiety i dzeci za gówno

ty sie autorko za Biblię lepiej weż bo od czytania tych religijnych ;) pozycji już coś ci se z głową robi :) ewidentnie :D

dożywianiem głodnych dizeci w pierwszym rzedzie odpowiedzialni śa rodizce . nie państwo . nie kościół nie organizacje charytatywne . rodzice.

Gość hakka lawa
a ty se czytnij ksiązke michelle goldberg-wojny reprodukcyjne, tam jest napisan ejasno z e ofiarami przemian politycznych , spolecznych , gospodarczch-sa glownie kobiety i dzeci i to one ponoszą koszty, negatywne skutki

Gość Widać jakieś kobiety wybrały
tyrana i teraz winią za to kościół

Gość hakka lawa
o to chodzi ze rodziny wielodzietne sa czesto tak biedne - oczywiscie KK- poiera wielodzietnosc nawet w skrajnej biedzie -ze nie stac ich na zaspokojenie podstawowych potrzeb zyciowych-co drastycznie wplywa na zdrowie , edukacje i rozwoj dzeci -niewinnych przeciez temu ze die urodzlu w takiej rodzinie

ALLIUM nijestes katoliczką?zdawało mi sie ze jestes i to ortodyksyjną, a jaką wiare wyznajesz ? tak mnie to zainspirowalo co napisalas Juz mowie , reagowalam, napisalam ze staralam sie na spokojnie, grzecznosciowo prowadzic z bozymi poslancami rozmowe na temat bicia zony przez męża.Oczywiscie zaprzeczyli ze tu nie chodzi o bicie z piesci,bo t sadyzm, ale uderzenie w policzek w "uzasadnionych" przypadkach nie jest zabronione.Niesteyty allium nie dowiedzialam sie co to sa uzasadnione przypadki, i niestey moja rozmowa skonczyla sie tak jak zaczeła.Ogolnie za brak szacunku mąz ma prawo karac zone ,policzkowaniem i tyle z tego wywnioskowalam.Ksieza obstwiali przy swojej ideologi a ja tego nie pojmuje i mnie do nie przekonuje

Gość hakka lawa
chyba kazdy znal zw szkole kogos z biednej wielodzietnej rodziny, przeciez polki rodza jak kroliki, polskajest katastrofalnie przeludniona

Gość hakka lawa
zamiast na pierdoly mozna by wydawac kas ena wyrownywanie szans dzeci zbiednych rodzin -gdzies czytalam ze juz 1/3 polski to strefa biedy -a na euro wjebano 81 milairdow

jestem protestantką co nie przeszkadza mi identyfikować się z niektórymi naukami KK . I mimo , że z wieloma z nich sie nie zgadzam to nie jestem slepa na zasługi KK dla ludzi .z racji pracy często spotykam ise z radami parafialnymi czy katolickimi osrodkami odwykowymi czy domami pomocy i nie rzypominam sobie ,zebym kiedykolwiek odniosła wrważenie jakoby KK p opierał przemoc wobec kogokolwiek . ksieża - jak to ludzie są milsi , miej mili , bardziej - mniej chętni do wsółpracy ale nigdy nie zetknełam sie z pochwałą przemocy ,szczególnie w małżeństwie . do czego to doszło - ja protestantka bronię KK :D

a co do autorki to sądzę ,ze j est jakimś projektem ,bo kto normalny siedział by tu od rana i pisał w kółko to samo ?

Gość hakka lawa
naukowcy pisza -panstwa postkomunistyczne do dzis borykaja sie z chronicznym deficytem duzym bezrobociem- non stop na cos kasy brakuje-a na czym najlatwiej oszczedzic ? na kobietach i dzieciach , czyli na polityce socjalnej -niech se bieduja i zdychaja-

Gość hakka lawa
w kosciele anglikanskim i luteranskim -kobiety zostaja biskupami i arcybiskupami-te religie sa lata swietlne od KK

Allium ale protestanci mają wiel wspolnego z katolikami,i z tego co zaobserwowalalm to popieraja siebie nawzajem,a nie kopia dolki pod sobą :) Ty pracujesz w opiece społecznej??zgadzam sie ze rone parafie i osrodki katolickie są chetne do pomocy kiedy osoba wywodzi sie ze skrajnej patologicznej rodziny i nie ma gdzie sie podziac, ale to doprawdy musi byc uzu typowa patologia gdzie czlowiek jest tak poniewierany ze obdukcje sie wykonuje, lecz sporadyczne uderzenie kobiety z plaskiej dloni, jest akceptowane i nie jestem w stanie tego pojąc ,jako kobieta, zona i matka.Ty z racji zawodu(pacownik socjalny tak??) równiez poparcia na takie incydenty nie mozesz mioec, nie tylko jako osoba wierna ale jako człowiek ktory wykonuje ten zawód

dzisiaj jest tyle religii, kazdy moze sobie wybrac te ktora mu najbardziej odpowiada, ale oczywiscie sa tacy ktorzy za wszelka cene musza wtryniac swoje nosy w nie ich sprawy zamiast zyc swoim zyciem. a uwagi na temat 'ktory kosciol jest zacofany' swiadcza o mentalnosci buraka.

sporadyczna przemoc - czyli jak to nazywasz danie z p łaskiej - jest akceptowane nie dlatego ,ze KK to popiera ale dlatego ,ze wywodzi się ze stereotypów . Mężczyzna który potrafi użyć siły fizycznej jest często postrzegany jako bardziej męski, władczy ,bardziej zdecydowany . Możemy sie z tego śmiać na w pewnych środowiskach atawistyczna pozostałość nadal ma się bardzo dobrze . Jeśli do tego dołożymy trudne warunki , brak pracy , dizetność na poziomie powyżej średniej a jeszcze alkohol ....czy potrzeba tu księdza ?:)

ponadto jest to swoista kwadratura koła - ludzie rodżą sie i wychowują w takich rodzinach a później sami takie rodizny tworżą - bo inaczej rozwiązywać problemów po prostu nie umieją . I nic do tego księdzu czy KK . Ale łatwiej jest na kogoś zwalić winę i już . od razu łatwiej sie żyje . Zresza co człowiek -to historia .

Gość hakka lawa
bieda , wielodzietnosc , niski poziom wyksztalcenia sa dziedziczne- a Kk popiera wielodzietnosc nawet w skrajnej biedzie -w tym kraju kobieta nawet jak jest udreczona wielorodka to nie moze sie wysterylizowac-przynajmniej legalnie -a tepy ginekolog fanatyk w przychodni nie wlozy kobiecie spirali inie przepisze pigulek-zreszta szpitale i policja -nie chca dawac tabletek po stosunku nawr ofiarom gwałtu-wiec Kk mocno wpluwa nawet na zycie ludzi -ktorzy mienią sie ateistami

hmm ja z zasady jestem konserwatywną osobą ,jak na te dzisiejsze czasy, ale az taka stereotypowa to nie jestem. Mezczyzna męski wladczy ktory skarcil by mnie tą sporadyczną przemocą w postaci plaskiej dloni poprostu swoja meskosc by stracil w starciu z moim ojcem jesli bylby swadkiem takiego zdarzeniaJaa mialam bardzo srowego ojca, wladnego,zdecydowanego,jako ojciec i mąż mojej mamy, ale nigdy mojej matki w taki sposob by nie potraktował,i zawsze mowil ze jesli jakis chlop podniesie reke na swoją corke(na mnie) meskosc straci w postaci i obcietych genitaliow.Chyba wtedy juz by moj ojciec poparcia nie znalazł,tak gdzie mozan znalezc poparcie uderzenia w policzek :p

jaga - bez obrazy ,ale nie rozmawiamy o tobie :) a o kobietach , często młodych , dla których jak chłop poszarpie -znaczy kocha . trudno to zrozumieć ,ale im dłużej żyje tym mniej mnie dziwi :) pisałam - męski , władczy czy zdecydowany - z przekąsem , bo jeśli męskość wynika tylko z podniesienia ręki na słabszego to co to za męskość ? ale tak jest i ja tego myślenia ,choć ise staram , nie wykorzenię . Dlatego zawsze zachęcam do nauki, do kształcenia - nawet tego podstawowego , bo rośnie fala analfabetów wtórnych a jesli jest możliwość do zmiany miejsca zamieszkania . Czasami do odcięcia sie od rodziny na dłuższy czas .

pewnie że nic do tego ksiedzu, czy kosciolowi, ale wedlug mnie na takie zachowania nie powinno byc poparcia czy to przez ksiezy,czy to przez urzednikow, czy to przez inne osoby.Temu trzeba sie sprzeciwiac otwarcie a nie jawnie popierac i tlumaczyc takie zachowania jakąs rolą meza Od wychowania i karcenia jest rodzic ,a nie moj parner zyciowy ,a jesli ktos popiera jak mezczyzna uderza kobiete w twarz za rzekomy brak szacunku,lub zakazuje jejwychidzenia z domu,to ja moją niezrozumialosc w tym przypadku do grobu zaciągne :)

Gość kolopoko
A gdzie jest autor tego balaganu? Powinien dostac pale ale usprawiedliwia go jego wlasny nick - SMIESZNY student. Smieszny, bo nawet prawidlowo pytania nie zadal - skad wiesz studencie ile jest wierzacych kobiet a ilu wierzacych mezczyzn? To co ludzie deklaruja jest tylko wskaznikiem liczby WIERNYCH a nie wierzacych. Liczba wiernych w kosciele tez nie wskazuje na liczbe wierzacych (mimo ze faktycznie wiekszosc stanowia kobiety) a liczbe praktykujacych, poszukujacych i zwiedzajacych. I tyle w temacie ;)