Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pomarańczlala

Kochać a być zakochanym

Polecane posty

Gość pomarańczlala

Jest Waszym zdaniem jakaś różnica? Moim nie, ale kolega kiedyś usłyszał: jestem w tobie zakochana, ale cię nie kocham. Kupujecie to?

Gość Pani Dora
Założyłaś ten temat po przeczytaniu mojego postu. Dziewczyno, ty naprawdę nie widzisz różnicy między zakochaniem a miłością? Nie znasz definicji np. miłości platonicznej?

Gość dissolved girl
Zakochanie = zauroczenie, fascynacja, ten pierwszy etap, kiedy motylki latają, a na oczach są klapki, a miłość jest już bardziej dojrzała, stabilna, pewna.

Gość Pani Dora
Już nie sypiąc nawet terminami, to przedstawię Ci sytuację. Dziewczyna i chłopak poznają się, pierwsza fascynacja, piszą ze sobą na czacie, widują się przelotnie. Ona wzdycha oh i ah, gdy on nie odpisuje ona cierpi, nie śpi po nocach, gdy jakaś panienka pojawi się na horyzoncie zaraz wzburza się w dziewczynie. Ale nie są razem. Gdy do niej napisze i zaprosi na randkę jest wniebowzięta, ma motylki w brzuchu, potrafi srać za przeproszeniem ze szczęścia. To jest definicja zakochania się, już nie samego zauroczenia. A czy to miłość? Nie. Z a k o c h a n i e. Z zakochania rodzi się miłość.

Gość pomarańczlala
Ja mówię o różnicy między kochaniem a byciu zakochanym. I nie, nie widzę jej. Jeżeli ktoś w stronie biernej jej zakochany, to z zasad fleksji w stronie czynnej KOCHA. Nie wiem, dlaczego opisana przez Ciebie sytuacja nie może być miłością. I nie ma to za dużo wspólnego z definicją.

Gość pomarańczlala
Nie mówię o różnicy między między miłością a zakochaniem, tylko byciem zakochanym a kochaniem. Macie strasznie szufladkowy sposób myślenia.

pomarańczlala Urodziłaś się ograniczona, czy doszłaś do tego ciężką pracą? :-o Zakochanie, to STAN - przejściowy, ulotny. Miłość, to wartość - dla wielu stała, nieprzemijająca. Człowiek zakochany popełnia błędy, głupieje. Osoba kochająca pomoże ci podźwignąć się z najgłębszego szamba. Czaisz różnicę między słodzikiem a cukrem?

Gość pomarańczlala
"Zakochanie, to STAN - przejściowy, ulotny. Miłość, to wartość - dla wielu stała, nieprzemijająca." Ja nie piszę o zakochaniu i miłości tylko o byciu zakochanym i kochaniu. "Człowiek zakochany popełnia błędy, głupieje. Osoba kochająca pomoże ci podźwignąć się z najgłębszego szamba." Jedno drugiego nie wyklucza. Pieprzysz, bejbe.

Gość sącząc pod ścianą kakao
NIe szarp się, bo kochać to nie zawsze znaczy to samo :D

Gość Pani Dora
Boże, dziewczyno. To ty masz ograniczone myślenie, myślisz że według ciebie kochać i zakochanie to to samo a mówisz innym "skończ pieprzyć bejbe" to jesteś żałosna. Bo niby jakim prawem ty próbujesz nas przekonać do swojej racji, mówiąc że to my pierdolimy a ty do nas jeszcze wypadasz z hasłem że jesteśmy ograniczeni? :o

Gość pomarańczlala
Gdzie ja napisałam, że jesteście ograniczeni? Nie próbuję Was przekonać do mojej racji mówiąc, że pieprzycie tylko pokazując, że zgodnie z zasadami gramatyki języka polskiego to jest to samo. :|

Gość Pani Dora
Haha, no dobrze że w języku polskim to jest to samo ale jakie to ma znaczenie? Dziwny problem. Przecież język polski jest bardzo różnorodny i zarazem dziwny. Np. słowo "zamek" może oznaczać budowlę jak i zamek u spodni. Słowom nadaje się różne znaczenia i robisz dziwny problem z tego, że to strona bierna od kochać.

Gość pomarańczlala
No tak, o tym zapomniałam. Zwracam honor!

Gość pomarańczlala
To ma diametralne znaczenie. Ja nie robię z tego problemu, tylko to pokazuję. Jak już ktoś powiedział "kochać to nie znaczy zawsze to samo", dlatego zdziwiłam się, że ktoś "bycie zakochanym" uważa za coś konkretnego i zawsze coś innego niż "kochanie". To strasznie infantylne. Na myśl przywodzi tanie romansidła i blogi nastolatków z onetu :(.

"bycie zakochanym" uważa za coś konkretnego i zawsze coś innego niż "kochanie". Bo to jest coś innego. Na kształt różnicy pomiędzy Kasią Cichopek a Elizabeth Taylor. Lub pomiędzy Dodą a Barbrą Streisand. Objawy podobne, ale efekt skrajnie różny.

Gość pomarańczlala
Życzę powodzenia na maturze. 🖐️

Dziękuję :) Zdałam paręnaście lat temu - na 5 :) Powodzenia w życiu - zasady pisowni nijak się mają do realnego życia :)

Gość pomarańczlala
Za to umiejętność logicznego myślenia ma z życiem dużo więcej wspólnego niż teorie z romansów :).

" Za to umiejętność logicznego myślenia ma z życiem dużo więcej wspólnego niż teorie z romansów" Rozumiem, ze piszesz tak na podstawie własnego doświadczenia. Biedactwo... :(