Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość w ciąży po raz pierwszy

Czy po odejściu wód będzie czas na np. kąpiel?

Polecane posty

No to się śmiej. Jesteś lub byłaś w ciąży?

Gość a nie lepiej po prostu byc
tak jestem własnie, termin mam na niedzielę, to moja druga ciąża, jeszcze jakies pytania?

Gość majowamamama
Z tymi wodami bywa różnie, najczęściej jeśli są przezroczyste i nie ma skurczy, to spokojnie zdążysz się przygotować. Mnie wody odeszły w domu koło 4 rano, poszłam pod prysznic, umylam włosy, wysuszyłam, sprawdzilam czy wszystko mam spakowane i dopiero pojechałam do szpitala. Urodziłam o 12:) Ale jeśli wody nie są przejrzyste, są skurcze, silne bóle to od razu lepiej jechać na IP, nie ma co ryzykować zdrowia dzieciątka i swojego.

Pytanie nie, ale - to że Tobie nic nie stoi na przeszkodzie by brać prysznic dwa razy dziennie - super. Ale nie każda - przynajmniej ja - czuje się na tyle świetnie, by co kilka godzin gimnastykować się pod prysznicem, myć, rozczesywać i suszyć długie za łopatki włosy i schylać się, by zarost był wiecznie na zero.

w ciąży po raz pierwszy heh wybacz ze to powiem ale to ze sie umyjesz nic ci nie da bo wody beda i tak ciekły:) to nie jest tak że odejdą i juz ich nie ma :) ja podłozyłam podkład jak jechałam do szpitala a jak dojechała to i tak mokra byłam :D wiesz oni nie takie rzeczy juz widzieli:) wiesz zdarza sie i tak że kobiety tak szybko rodzą ze jak dojerzdzają do szpitala to i na korytarzu rodza :) taka prawda każdy jest inny:) wez szybki prysznic i nie czekaj bo nie ma na co:) w szpitalu podłącza ci ktg będziesz pod kontrola nie rób tak jak kolezanka ze odejda ci wody a ty bedziesz pół dnia jeszcze w domu siedziec:) jak dla mnie to jest cholernie nie odpowiedzialne :-/Nie jestes sama masz dziecko:) musisz myslec o sobie i o nim:)

Taa mi wody odeszly w szpitalu 2O minut po kapieli.wierz mi ze kapiel na nic sie nie zdala bo byla zima a ja spocona jak nie wiem co a do tego przy partych kupa siku i tak mnie obmywaly polozne.potem pare godzzin po szlam z polozna pod prysznic ale taki ekspresowy dopiero na drugi dzien sie porzadnie umylam.

Gość emigrantka.....
ja urodziłam dopiero po 18 h od odejscia wód. i bzdura z tym, że nie można brać prysznica po odejściu wód. jak są normalne to spokojnie można się wyszykować, a jak brunatne czy jakieś inne to od razu faktycznie jechać na IP.

Nie, no gdzie pół dnia, co Wy dziewczyny... Z pomocą męża to chodzi tu o pół godziny, góra godzinę.

w ciąży po raz pierwszy włosów to ty nie myj bo nie ma na to czasu tym bardziej jak masz takie długie, myj je np rano i już :) i tak sie spocisz albo kup suchy szampon bedzie szybciej:) umyj sie i jazda do szpitala :)

Taa mi wody odeszly w szpitalu 2O minut po kapieli.wierz mi ze kapiel na nic sie nie zdala bo byla zima a ja spocona jak nie wiem co a do tego przy partych kupa siku i tak mnie obmywaly polozne.potem pare godzzin po szlam z polozna pod prysznic ale taki ekspresowy dopiero na drugi dzien sie porzadnie umylam.

Gość emigrantka.....
mi zalecili się przespać po odejsciu wód i przyjechac do spzitala jak będa skurcze co 3-5 minut :D :D

I chyba tak zrobię kiwi :)

kiwi, 1988 to Twój rocznik? Jesteś młodsza o dwa lata, a mądrzejsza o kilkanaście :)

w ciąży po raz pierwszy masz 6km do szpitala, nie daj boże jakis wypadek na drodze, auto sie popsuje no nie wiem co kolwiek a Ty zaczniesz rodzic bo sobie w domu jeszcze godzine posiedziałas i co wtedy???? Ja np chciałam rodzic w matce polce a że mieszkam na drugim koncu miasta to mąz mnie mnie tam wysłał dzien wczesniej :P ale ja bardzo szybko urodziłam i prawda taka ze jak bym np była w domu i bym jechała w korkach to bym w aucie urodziła heh bo bym nie dojechała :P a tak sie na niego darłam ze chce sie mnie pozbyc z domu:( mimo ze to 2ga ciąża to jechałam do szpitala i wyłam ze strachu przed tymi cholernymi skurczami:P

Gość mnie w szkole rodzenia
mówiono, ze jeśli nagle odeszłyby wody, to należy zadzwonić po karetkę i bezwzględnie LEŻEĆ! dlatego, że może wypaść pępowina albo i dziecko może wysunąć rączkę czy nóżkę i że to bardzo niebezpieczne

A co to znaczy nagle? To mogą odejść nie nagle?

Gość emigrantka.....
taaa dziecko wypadnie same hahahaha :D :D D:D

mnie w szkole rodzenia ja tam w żadnej szkole rodzenia nie byłam ale rozum swój mam :P nie naraziła bym dziecka dla czystych włosow :) nie ma na to czasu, dziecko sie liczy :)

Gość lepiej już nie szalej jak wody
odejdą; po prostu się wtedy ubierz, ewentualnie jakieś szybkie odświeżenie, zęby itp. i jedź do szpitala. Nie gimnastykuj się, bo może być to niebezpieczne. Nikt Ci nie powie, jak ułożone jest dziecko, czy wraz z pęknięciem pęcherza nie zeszło już nisko, czy gdzieś przypadkiem nie uciska... dziecko bez wód nie jest już też tak bezpieczne, często zaraz po odejściu wód zaczynają się nagłe skurcze... nie przewidzisz... lepiej nie ryzykuj. Oczywiście czasami wody się sączą, czasami chlusną od razu... szczególnie gdy odeszło sporo nie ma na co czekać. Jeżeli w szpitalu okaże się, że to jeszcze potrwa nikt nie powinien Ci kazać leżeć. Spakuj sobie jakąś ciekawą gazetkę, książkę, może na piłce sobie poskaczesz i poczytasz coś, może pospacerujesz, ale jednak pod okiem specjalistów. powodzenia, to prawie już ;-)

mnie w szkole rodzenia mi sie zdaje że wody to zawsze nagle odchodza :P na USG godziny nie podają :x heh ale mi sie wesoło zrobiło

kiwi - właśnie dlatego pytam, czy jest jakieś ryzyko czy nie. Bo oczywiste jest, że nawet minuty bym nie przedłuzyła wyjazdu do szpitala gdybym wiedziała, że to ma jakoś zaszkodzić dziecku. Będę rodzić po raz pierwszy i nie wiem takich rzeczy..

Gość eva42
Kiwi jaką dietę stosujesz że tak chudniesz:)

Gość a jesteś pewien że ona w ogóle
hmm te co kąpiel brały to chyba co najwyżej wody się sączyć zaczynały. Jak poleci wszystko, to karetka i na leżąco do szpitala, bo dziecko bez płynu może się udusić podczas łażenia i ruchów matki.

Ja leżałam w szpitalu jak odeszły mi wody. Położna kazała mi położyć się na łóżko ale jak powiedziałam że polecę jeszcze pod prysznic i się przebiorę bo cała mokra jestem - to pozwoliła. Później brałam jeszcze prysznic po lewatywie i nikt nie mówił mi że nie wolno. Co do golenia (jak byłam już w terminie) to codziennie podczas wieczornego prysznica zawsze przeleciałam maszynką żeby mnie położne później nie musiały golić. Bałam się żeby podczas komplikacji gdzie potrzebne byłoby cc natychmiast nikt już nie zajmował się moim owłosieniem.

To jak zauważę, że bardzo dużo tych wód poleciało, to nie mąż mnie wiezie tylko karetkę wołać???

w ciąży po raz pierwszy jak dla mnie ryzyko jest, wiesz to jest jednak dziecko bez wód juz nie jest takie jak wczesniej, juz jest mu zupełnie inaczej, cos tez w tym musi (tak mi sie zdaje:P), wiesz szpital to szpital, opieka sprzet i td:) obmyj sie i jazda nie czekaj na nic :)

I dodam że ze mnie chlusnęły te wody ale ja byłam już od razu pod opieką w szpitalu więc ciężko doradzić.

Gość mnie w szkole rodzenia
tak, mogą nie odejść nagle, a sączyć się:P