Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość srtghystryhtr

Wniosek o przyznanie renty po śmierci rodzica pytanie

Polecane posty

Gość srtghystryhtr

Moja dziewczyna w październiku skończy 18 lat.Jej tata zmarł trzy lata temu.Chodzi o złożenie wniosku o przyznanie renty jej i jej trojga niepełnoletniemu rodzeństwu.Mają już skompletowane wszystkie papiery, umowy o pracę zmarłego taty, akt małżeństwa matki, papiery ze szkoły i służby zdrowia.Problem tkwi w tym że ich matka jest alkoholiczką i nie da rady załatwić tego w ZUSie.Czy istnieje taka możliwość żeby załatwiła to inna osoba ? np ja czyli przyjaciel rodziny lub ciotka, babcia itp ?

Gość srtghystryhtr
Bała się, że nie będzie umiała wypełnić wniosku :(

Gość 7633wed32
A nie bala sie, ze bedzie za pozno na skladanie wnioskow?

Gość srtghystryhtr
Nie było jej w kraju, wróciła dopiero nie dawno.Gdyby była przy śmierci ojca to wiadomo że o takie coś wystąpiła by już trzy lata temu.Proszę o dalsze odpowiedzi.

Gość Sahara_90
Renta rodzinna przysługuje dzieciom zmarłego (uprawnionego do emerytury lub renty) do 25 roku życia jeżeli się uczą lub są niezdolne do pracy, tak więc Twoja dziewczyna musi spełniać, któreś z tych dwóch kryteriów żeby ją uzyskać. Jeżeli spełnia to wydaje mi się, że może jeszcze złożyć wniosek i otrzyma rentę, ale oczywiście od daty złożenia wniosku, a zaległych pieniędzy, które mogła mieć wcześniej już nie dostanie. Co do złożenia przez wniosku przez inną osobę, to nie wiem jak to będzie. W końcu opiekunem prawnym jest jej mama, więc raczej tylko ona może złożyć wniosek. Jednak skoro Twoja dziewczyna już w październiku kończy 18 lat, więc wkrótce będzie mogła sama się tym zająć.