Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

anq1991

Chrzcić małe dziecko tylko po co?

Polecane posty

wierzący niepraktykujący to oksymoron :) coś takiego isnieje tylko w mowie a tak naprawdę nic nie znaczy ,bo nie można naprawdę wierzyć w Boga i tej wiary nie pokazywać swoim zyciem ,swoim wnętrzem .

Czy jeśli odmawiam w domu koronkę różaniec wewnętrznie rozmawiam z Bogiem czytam też Pismo i chodzę do Kościoła ale nie fanatycznie w każdą niedziele jak większość ale słucham ale nie wszystko mi się do końca zgadza jestem gorsza? Od tego co idzie zobaczyć kto jak się ubrał, nie zapraszam księdza na obiady nie składam extra datków na tacę nie daję bo wolę jak już dać to instytucji bardziej godnej zaufania.

wiara nie ma nic wspólnego z chodzeniem czy nie chodzeniem do kościoła . o ile mówimy o samym tylko chodzeniu .

tak samo jak chodzenie do kościoła nie czyni z nikogo wierżacego tak samo nie chodzenie nie robi z człowieka poganina .

Dokładnie. Jest wolna wola to człowiek korzysta. Ja jako przyszły rodzic mam zamiar pokazać dziecku że ma taki wybór, moim zadaniem jest pokazanie różnych dróg i możliwości. I nie wyobrażam sobie dziecka do kościoła wyganiać jak zrozumie i zechce to samo pójdzie.

a ja jako rodzic od lat pokazuję ,ze je wybór owszem jest - ale jest tylko jeden Prawdziwy Bóg . bo jeśli twierdziłabym ,że każdy inny wybór jest dobry , każdy inny bóg jest tak samo prawdziwy - jaki sens miałby moja wiara ?

allium to chyba jednak wyboru nie dajesz? bo mowiac, ze 'Twoj' Bog to ten jedyny prawdziwy, wysylasz sygnal, ze inne religie to bajeczki dla dzieci.

ja nawet nie tylko nie wysyłam sygnałów ale otwarcie mówię ,żę Bóg jest tylko jeden , reszta to bałwany i fałszerstwo . ale wybór jest :)

W innych religiach też wierzą w jednego boga. Najważniejsze jest bycie dobrym człowiekiem i czuć się wartościowym. A czy będzie przy tym klękał do różańca czy rozkładał dywanik i składał pokłony to jest najważniejsze?

tez mi wybor... no pewnie :) dlatego majać do wyboru wiarę w prawdizwego Boga , i wiarę w bałwany - tylko bałwan wybierze bałwana :D to zart oczywiście - jakby ktoś n ie zrozumiał :D

W innych religiach też wierzą w jednego boga. Najważniejsze jest bycie dobrym człowiekiem i czuć się wartościowym. A czy będzie przy tym klękał do różańca czy rozkładał dywanik i składał pokłony to jest najważniejsze? to ty chyba chrześcijanka nie jesteś ? Bo Jezus mówi ,ze tylko przez wiarę mozemy zostać zbawieni a nie przez uczynki i to j eszcze dokonywane w imieniu jakiegoś bożka

Gość o0
ja jestem niewierzaca-robaki zjedza moje cialo,a dusza ujdzie w ostatnim oddechu.I juz mnie nie bedzie...

allium Dlaczego podważasz wartość innych religii jakoś JP2 nie dyskryminował innych wyznań.

ang - nie ma w tym logiki cco piszesz . dlatego napisze jeszcze raz - skoro wierze w Jezusa , skoro wierzę w Boga Ojca i Ducha Św i uważam ,że tylko Bóg jest prawdziwy - to jak jednocześnie mogę twierdzić ,ze wszystkie inne bogi też są prawdziwe ?

A czy modlitw innych religii (które też mają jednego Boga) nie słucha ten sam Bóg mają podobne zasady postępowania.

No dobra, to co robia rzesze katolikow na kolanach przed dwoma patykami? Albo obrazkami z blond hipisem? Albo przed zlotym sloneczkiem (monstrancja)? Wg mnie to jest dopiero balwochwalstwo.

A czy modlitw innych religii (które też mają jednego Boga) nie słucha ten sam Bóg mają podobne zasady postępowania. a ska wiesz , że ot jest ten sam Bóg ? przecież Bóg ma swoje Imię , a skoro modlisz sie do Boga o imieniu " X " to chyba logiczne ,ze to nie jest ten sam Bóg o imieniu " Y "

Wolałabym żeby moje dziecko wybrało to samo wyznanie co ja ale nie będę toczyła z nim wojny religijnej. Gdybyś urodził się na drugim końcu świata to byś wierzył w co innego ale Ci ludzie też wierzą że mają prawo być zbawionymi.

No dobra, to co robia rzesze katolikow na kolanach przed dwoma patykami? Albo obrazkami z blond hipisem? Albo przed zlotym sloneczkiem (monstrancja)? Wg mnie to jest dopiero balwochwalstwo. Jezus nie mógł bć blond hipisem :) Był Żydem według ciała a to znaczy ,ze miał ciemne włosy i oliwkową karnację :)

A skoro ta tym forum mam taki nick na inie mama ania a na innym forum mam inny nick to nie znaczy że nie jestem wciąż tą samą osobą?

twoje dizecko wybierze to co będize miał do zaoferowania świat a on nie mysli o zbawieniu tylko o zgubie . A ty jako matka pwinnaś zatroszczyć sie o to co według ciebie najlepsze dla twojego diecka .

przecież Bóg ma swoje Imię , a skoro modlisz sie do Boga o imieniu " X " to chyba logiczne ,ze to nie jest ten sam Bóg o imieniu " Y " Wiec katolik osobno modli sie do Boga i do Jezusa Chrystusa? Bo 'Bog' i 'Jezus' nie brzmi tak samo

allium, wiesz o co mi chodzi - niech i bedzie ciemnowlosy Zyd, nie zmienia to faktu ze modly odprawia sie przed obrazkiem, stawia tam znicze i takie tam - czyli tworzy sie oltarzyk dla obrazu. Gdzie tu roznica?

A skoro ta tym forum mam taki nick na inie mama ania a na innym forum mam inny nick to nie znaczy że nie jestem wciąż tą samą osobą? nik nie jest imienim , jest " przebraniem .ale jak ktoś zawoła " Ania ! " to myślisz ,ze woła do ciebie ? A jak krzyknie " Krysia " to też ise odwracasz ? wiesz ,ze w Biblii imię Boga jest wymieniane ponad 7 tys razy ? Myślisz ,ze to jest bez znaczenia ?

Powiedziane jest że powinno się bić pokłony przed Bogiem, a nie przed podobiznami. A całowanie w pierścień bez komentarza.