Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

kasiulek797

obiad wlasnej roboty dla 10 msc

Polecane posty

witam zywilam caly czas corke sloikiem ale kilka dni temu postanowilam gotowac sama, zrobilam jej kalafiorek i marchewke i pora .no i ziemniaczek do tego dalam miesko z kurczaka i zgniotlam widelcem.dziewczyny dajcie jakies przepisy bo mam troche problem.nie wiem jak gotowac.dzis ugotowalam 4 pomidory wyrzucilam pestki do tego 2 marchewki kurczczek .wszystko robilam w garze na parze,jak ktoras moze to dajcie jakis link do strony

Gość kalafiorek ziemniaczek mięsko
przestań seplenić i pisz normalnie, to może ktoś ci odpisze :O

Gość kjhgfdfghjkjhgfdertyu
ja gotowalam/gotuje na parze ale oststnio gotuje tez zupy bo dzieci mi zaczely zuc wiec kombinujemy z roznymi konsystencjami:) zupy gotuje tradycyjnie na rosole brokulowa, kalafiorowa pomidorowa, krupnik ,rosol z lanymi kluseczkami jarzynowa itd wiekszosc warzyw rozdrabniam widelcem ale czesto scieram na tarce na grubych oczkach dodaje ziemniaki makaron kasze jaglana, jeczmienna, kuskus i amarantus. jesli gotuje warzywa na parze to mieso gotuje z wloszczyzna, a warzywa na parze (rowniez ziemniaki) potem scieram rozdrabniam dodaje maslo lub oliwe.Czasem odrobine smietany ale to do zupy kalafiorowej i brokulowej:) nie mam przepisow czasem wkladam wszystkie warzywa bo moi chlopcy lubia duzo warzyw, szczegolnie brokul kalafior i cukinie, a czasem robie tylko ziemniaki z mieskiem marchewka i szpinakiem do tego zoltko i to tyle.Rob tak zeby bylo smaczne i zdrowe i zeby smak sie jednak roznil ,to juz powoli czas na zmiany dzis jeden z moich chlopcow przysadzil sie do mojej pomidorowej na koncentracie i z sola i pieprzem i o dziwo mu smakowalo ,ale generalnie wola same warzywa i mieso bez soli.

Gość Duży obwod
Robię wywar z dużej ilości zieleniny, wtedy zupka ma smak, daje marchewkę, pietruszkę, selera. Osobno gotuje mieso. I mam podstawę do zupy. Teraz dziele to na kilka porcji i do każdej daję coś innego: różne warzywka i mam jarzynową, kaszę i ziemiaczki i mam krupnik, startego buraka i fasolkę szparagowa i mam coś ala barszcz ukraiński, pomidory i taki drobny makaron i mam pomidorówkę. Mieso kroję drobno, warzywa rozdrabniam widelcem. No i daje olej rzepakowy, masło albo oliwę. I tak przygotowane porcje albo mroże, albo pasteryzuje w sloikach i mam obiady na cały tydzień. Pracuje niestety i nie mogę gotować świeżego codziennie a jest to alternatywa dla sloiczków. Mały wcina aż mu sie uszy trzesa.

Ja swego czasu jak mi brakowało pomysłów to wchodziłam na strony producentów słoiczków i czytałam składy. Zrobiłam sobie taką listę potraw wraz ze składnikami. Mała wcinała :)

Gość A może.......
Duży obwod jak pasteryzujesz? Czy pasteryzujesz dania z mięsem? Bo czytałam że nie można, bo jad kiełbasiany. Czy mrożone są równie smaczne jak pasteryzowane? Autorko kup jakieś normalne mięso typu wołowina, a nie ciągle ten kurczak, no chyba że masz prawdziwą kurę ze wsi. Sawa.83 ja robię tak samo, ewentualnie coś jeszcze dodaję od siebie.