Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gambriela

Oszczędzanie na potrzebach dziecka

Polecane posty

Gość gambriela

Kuzynka z mężem średnio zarabiają, oszczędzają na wszystkim, co związane z dzieckiem. Ubranka czy żarcie "no name" - pieluchy koniecznie najtańsze Tesco Value, mleko Babydream, śpiochy i inne ubranka kupowane na promocji w Auchan za 5 zł sztuka. Dziecko nie ma zabawek, tylko jakies maskotki które sprezentował ktoś z rodziny. Kosmetyki - dziecko myte zwykłym mydłem, szampon dziecięcy, smarowane od czasu do czasu zwyklłym kremem. Czy to ja jestem nadwrażliwa czy to przejaw rozsądku?

Gość oikjuihuih
Znamy takich,znamy. Zbieraja pewnie na chate albo auto/Jedza u rodzziców,chodzą pieszo jka najwiecej. Powodzenia.Sami siebie zaoszczędza.

Gość srali mazgali
a co w tym złego?dziecku krzywda sie nie dzieje zadna ,sa normalni anie snobami co to krzycza na cały świat jakich to marek na sobie nie noszą

Gość uhuhuihuvyg
Dokładnie, pewnie na coś zbierają. Ja nie potrafię, dziś przyszła wypłata to pognałam do sklepu i kupiłam córce dwie piżamy, cztery podkoszulki, dżinsy, książke, a i jeszcze na allegro trzy bluzeczki, rajstopy i lapmke. Wydałam 250 zł, nie umiem oszczędzać...

Wielkie rzeczy! o_O Ja jestem na etapie robienia dziecku wyprawki i też oszczędzam jak mogę, kupiliśmy kilka paczek pampersów BabyDream z Rossmann i nie zamierzam kupować droższych skoro mogę mieć tanie. A dziecko tylko się w to załatwia i leci do kosza. Ubranka w większości dostaliśmy i część kupujemy w sklepach z używaną odzieżą. Bądź po parę złotych w jakichś marketach. Z kosmetyków jedynie żel i oliwka...no i chusteczki też z linii BabyDream choć jak dorwę gdzieś tańsze to też kupię. Dziecko potrzebuje przede wszystkim być kochane i ma być zadbane, ale nie musi opływać w luksusach. Ma być tak aby niczego mu nie brakło, ale nie musi mieć nie wiadomo czego i jakich zabawek. Kogoś nie stać to oszczędza na wszystkim i już, i nic w tym dziwnego.

Gość ja oszczędzam i szaleję
czasem ograniczam wydatki na dziecko do minimum jedzenie+pieluchy ale bywa czas jak nagle wszytko może się przydać zabawki, nowe butelki do picia, a z ciuchami to niby oszczędnie kupuję uzywane na allegro ale zawsze za dużo :( np pake podkoszulków 15szt w których nie zdąży dobrze pochodzić i zniszczyć ;) ja bym się nie czepiała oszczędzania na pieluchach czy kosmetykach, jak dziecku nic nie jest po tańszych markach po co kupować dwa razy droższe??!!! ja kupuję pieluchy z biedronki, chusteczki z lidla, kosmetyki do mycia z rossmana, czasem dorwę pampersy na promocji czy jakiś nowy ciuch w tesco jedynie nie oszczędzam na jedzeniu, chcę żeby maluch jadł dobrą szynkę, ciacho i obiadek ;) ma ponad rok więc jest wszystkożerny ;) ważne by dziecko było szczęśliwe i kochane a nie markowo ubrane i karmione ;)

Gość ja oszczędzam i szaleję
dodam że wiele dzieci jest uczulone na markowe kosmetyki i pieluchy ;) znam kilka takich przypadków.

Gość a ja nie rozumiem
dlaczego Autorko interesujesz sie finansami i wydatkami kuzynki? Bedziesz miała swoje dziecko, to mozesz kupowac najdroższe, widocznie oni maja inne podejście.

Gość A czy najważniejsze
jest jakim szamponem dziecku głowę myją czy też czy na kremie do tyłka widnieje napis weleda czy Kajtek dajmy na to ? Czy dbanie o dziecko i miłość do niego sprowadza się jedynie do markowych nazw na artykułach niemowlęcych? Jeżeli tak postrzegasz rodzicielstwo autorko to może już teraz z niego zrezygnuj? Można by jeszcze dodać że paskudną cechą jest wciskanie nochala w nie swoje sprawy . Skoro ludzie oszczędzają to znaczy że mają jakiś plan i założyli że tym sposobem łatwiej będzie go zrealizować (wszak nie po to by udawać biedaków i się tą sytuacją biczować) . Głupi babsztyl z ciebie autorko.

Gość A ja powiem tak...............
Autorko, rozumiem Twoją kuzynkę. Sama jestem dość dobrze sytuowana, ale np. pieluchy kupuję Dady, bo są dobre. Jeśli coś w pełni spełnia oczekiwania, to po co droższe. Znacznie trudniej jest z ubrankami, bo faktycznie generalnie droższe, znaczy ładniejsze. Co do zabawek, to zależy na jakim dziecko jest etapie. Poza tym mój synek nie lubił pluszaków, ale córcia uwielbia, więc te pluszaki to nie jakiś syf. Jedynie nie oszczędzałabym na kosmetykach na zasadzie, najtańszy za wszelką cenę, tylko taki, żeby dziecka nie uczulał i nie podrażniał. Notabene czasem warto podejść też w nieco inny sposób. Np. emolienty nie wymagają później oliwkowania i smarowania, a jeśli nawet to wystarczy najtańsza maść z apteki. A nie wszystkie emolienty są w cenie Oilatum. Tak, ze warto wykalkulować, co się opłaca. Najważniejszą sprawą jest jedzenie i ewentualne leki/probiotyki. Na tym nie oszczędzam.

ja mam już jedno dziecko i osobiście bardzo lubię kosmetyki z serii babydream z Rossmanna. Długo używałam żelu do mycia i balsamu. Teraz córka ma prawie 3lata więc nie potrzebuję specjalnych kosmetyków dla niemowląt. Ostatnio kupiłam w biedronce żel do mycia Pinio (lub jakoś podobnie) za 5zł i nie jest zły, dobrze się pieni i ładnie pachnie. Ubranka prałam córce w Dzidziusiu, kremu do buzi do tej pory używam Bambino. Jedynie pieluszki musiałam mieć z Pampers bo inne ją uczulały. Chusteczki nawilżone też wolałam Pampers bo były dobrze nasączone i dobrze mi się nimi wycierało choć w domu wolałam od razu wsadzić do wanny i przepłukać niż się babrać. Ubranka po domu też kupowałam w szmateksie lub w markecie bo dziecko szybko się brudzi więc żal założyć coś za 100zł by było na 2razy.

Zgadzam się z powyższymi odpowiedziami. Nie ważne jakie dziecko nosi marki, ważne że jest kochane. A jeszcze jeśli rodzice oszczędzają bo maja jakiś plan, może myślą o przyszłości dziecka, to tym lepiej.

Gość a wez sie glupia babo...
to dziecko bedzie zdrowsze niz wiekszosc ;)

Gość ala ma kotkaaaaaaaaaaaa
akurat produkty babydream nie są gorszej jakości ...kosmetyki są naprawdę świetne, mleko tak samo swojego czasu sama kupowałam bo nic innego się u nas nie sprawdzało. Pieluchy kupuję w biedronce bo są naprawdę dobre, nie cuchną chemią na kilometr i są chłonne. Ubrania kupuję i nowe w HM,C&A itd. jak i używane czy z marketów po prostu muszą być wygodne i dobrej jakości . Zabawki ? Syn ma ich multum a i tak bawi się garnkami czy patykami na podwórku... Nie przesadzajmy skoro dziekcku nie dzieje się krzywda to w cym rzecz ?

Gość ertteee
można oszczędzać na dziecku w taki sposób bez uszczerbku dla niego:) Jedyne co to jedzenie powinno być najlepsze. Seria babydream zajmuje wysokie miejsce w tzw eko testach niemieckich natomiast inne marki są daleko w tyle.