Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ...a łyżka na to niemożliwe

Łyżeczka i widelczyk - od kied

Polecane posty

Gość ...a łyżka na to niemożliwe

Chciałam zapytać ile m-cy miały Wasze dzieci kiedy "same" zaczęły jeść łyżeczką bądź widelczykiem ? Chodzi mi tu bardziej o chęć samodzielnego jedzenia z upapraniem wszystkiego dookoła, niż o ładne jedzenie bez wylewania/wyrzucania.

Gość Fasada
około roku

zaczął próbować około 10 miesiąca, około roku umiał ładnie jeść widelcem, łyżką było wszystko upaprane , a łyżką się nauczył ładnie jeść koło 16 miesiąca - ale on jest uparty i nie pozwalał się karmić, no i chodzi do przedszkola gdzie są same starsze dzieci więc naśladował je z uporem maniaka a przedszkolanki mu w tym kibicowały :)

Moja niedawno skończyła rok. Przed jego ukończeniem zaczęła 'wyrywać' mi łyżeczkę z ręki próbując jeść sama. Łyżeczką babrze strasznie, natomiast jak jej nabije jedzenie na widelczyk to zje ładnie i sama stara się z coraz większym powodzeniem na niego nabijać i trafiać do buzi :)

starszy pierwszy raz wziął do ręki łyżeczkę i "jadł" (czytaj upaprał wszystko dookoła i może 1/2 łyżeczki kleiku trafiła do buzi) jak miał 8,5 miesiaca. jak już ładnie siedział. wcześniej łyżeczka go nie interesowała. jak miał rok to już w miarę sprawnie łyżeczką się posługiwał. widelcem niewiele później. młodszy dziś wyrwał mi z ręki łyżeczkę i próbował barszczyk zjeść. oczywiście brudne było wszystko dookoła, jak w przypadku starszego, ale zabawa była niesamowita :) największa radośc jak się udało trafić w buzie a nie w nos :P