Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość smuutnanana mamammassss

PROSZE DORADZCIE, pilne! chodzi o zdrowie, pilne...!!!

Polecane posty

nie wiem co jest , ale corka je niewiele ale mimo to wymiotuje, tzn rano je 150ml kaszki na gesto lyzeczką potem jakis banan owoc itp potem obiad p[otem je kisiel lub jakis owoc biszkopty potem jak zje przed spaniem kasze 150ml na gesto wymiotuje , prawie zaqwsze!!!! nie wiem o co chodzi? potrafi wieczorem zjesc 2 lyzeczki male tej kaszki i juz zwymiotuje w trakcie... nie wiem czym tą kasze zastapic? ona nie chce kanapek bulek zadnych serkow... zreszta pio serku ma biegunke\ bylam u lekarza za 3 dni wyniki z kału bedą... krew ma ok, wynik moczu tez ok... co to moze byc?!!! corka ma 2 lata

Gość sa pyszne i nie tak słodkie
a ty jakbyś dwa razy dziennie kaszę na gęsto jadła to nie wyrzygałabyś się?

Gość a dziecko siada z apetytem
do kolacji?? moze naje sie w dzien i juz jej kasza nie idzie?? nie chce kanapek, to moze cos innego, nawet lekka zupke.

Gość lopae
daj bachorowi sznycla - niech się uczy życia

Gość fundodt
2latka je jak 7miesieczniak.moze tu tkwi problem.moja cora nie lubi kolacji,wypija tylko mleko i idzie spac.

Gość tikal
a co za kaszka? ja daje platki owsiane, ryzowe, kasze jaglana, ryz, kasze gryczana sprobowalam kiedys takiej gotowej dla dzieci i tez zwymiotowalam, byla strasznie slodka

Gość Hisld
Dwa lata i tak ubogi jadłospis ??? Moj ma 15 miesiecy i o wiele lepiej sie odżywia

Gość melissska
wow! jakbys nie dodala ze to jadlospis 2 latki to bym pomyslala ze chodzi o niemowle szczerze? moj 10 miesieczny syn tak je! .............................. po co ta kasza nieszczesna 2 razy na dzien? troche kreatywnosci wymysl cos innego... kanapki, placki, nalesnik - w ogole najlepiej zmien jej cale menu

zmienic jej menu? tzn co powinna jesc??? ona jest niechetna do wszystkiego do kanapek ajjepk jajecznicy serkow twarozkow...hmmmm zrobic inna kasze ?ale jaką i jak skoro jest uczulona na mleko?

Gość mama dwóch dziewczynek
to nie dawaj jej kaszy wieczorem, widocznie już konsystencja jej nie pasuje, albo smak... podaj coś innego, np. jajecznicę, omlet, może jajko na miękko, jogurt jakiś, zależy ile czasu wcześniej jadła... moja córka ma 20 m-cy i je to co my, kaszkę czasami daję na kolację/śniadanie, ale już coraz rzadziej i nigdy nie namawiam - proponuję i albo je, albo nie... a ostatnio nawet ją pytam, czy che i jak mówi nie to nie robię... moja starsza córka miała i ma wstręt do takiej konsystencji, dla niej danonki, kasze na gęsto itp. to od razu odruch wymiotny...

ale kiedys jadla kasze i nic jej nie bylo.. a to nie jakies pasozyty czy jakas choroba?

a może zaproponuj jej jakieś naleśniki czy ryż z jabłkami? ja ostatnio upiekłam zapiekankę ryżową z jabłkami i mała bardzo ładnie zjadła... moja rano je serek, czasami kaszkę; później różnie - jajecznica, kanapka, jogurt, omlet, itp., później zupka, drugie danie, jogurt jakiś albo mleko/kakao, kolacja różnie. W międzyczasie pije soki wszelakie, je różne owoce sezonowe najczęściej. Czasami daję coś słodkiego, biszkopt, chrupki... Sama wiesz najlepiej co lubi Twoje dziecko i idź tym tropem, ewentualnie metodą prób i błędów - proponuj to co Ty jesz... na pewno nie dawaj kaszki skoro zwraca, przecież i tak nie naje się a tylko naraża się na ból żołądka.

jeżeli cały dzień jest normalnie i raptem kolacją wymiotuje to raczej problem tkwi w tej kolacji... podaj przez kilka dni coś innego, zobaczysz. A może za szybko po kąpieli ta kolacja? albo za szybko po poprzednim posiłku? Może nie jest głodna po prostu? Zapytaj czy chce zjeść i wymyśl coś innego niż kasza, ja nie szukałabym choroby...

Gość tikal
kasza bez mleka = kasza jaglana na wodzie + maslo + starte na wiorki jablko + cynamon

Gość KAfkarafka
Ale tikal piszesz głupoty :/ kasza bez mleka, ale z masłem... no naprawdę super rada

Gość tikal
ale masz problem, no to z olejem rzepakowym, robie synowi i tez je

jak gotowac tą kasze jaglana na wodzie? ile lyzek tej kaszy wsypac i potem jakos odcedzic??nigdy takiej nikomu nie gotowalam.... ma jesc jak my? my jemy na sniadanie i kolacje kanapki na obiady schabowe piersi zeimniaki udka, rosol czasem nalesniki, czasem zuupa nie mam pomyslu jak jej ugotowac zupe!!!!!!!!!!!!

Gość tikal
gotujesz jak ryz, tak samo mozesz zrobic platki owsiane

jak to nie wiesz jak ugotować zupę? a Wasz rosół jej zaszkodzi? moje dzieci do roczku jadły "ich" zupki, później już nasze, jak leci... raz rosół, raz krupnik, to znowu pomidorówka, po kolei... drugie dania tak samo nasze... jeżeli Wy jecie rano i wieczorem kanapki a ona nie chce to przygotuj jej coś innego. Ja kaszy jaglanej swojej nie gotuję /czasami nam wszystkim na obiad tak/, ale jakieś naleśniki, omlet, ryż, itp. można szybko przygotować i smacznie.

Gość ja znalazlam lekkie, delikatne
Hmmm...moje dziecko ostatni raz zjadlo kaszke na gesto jak mialo 15-18 miesiecy, a od 12 miesiecy to i tak raczej sporadycznie, bardziej wcinal owsianke. Wczesniej jadlo z nami normalne obiady, owszem bez soli, czy glutaminianu sodu,ale wszystko normalnie. Jak jest uczulona na mleko to przeciez jest mleko sojowe(nawet specjalne dla dzieci w kartonach tez), kokosowe, owsiane(to ostatnie nie wiem czy w Polsce). Mozna ugotowac jej budyn na czyms takim. Ryz z jablkami, kasze gryczana do tego pulpety, ogorek kiszony (moj syn jadl chetnie, mozesz obrac jak chcesz) Na obiad rosol z kurczaka-przeciez to juz 2-latka, pieczone udko, zdjac tylko skore, kolorowe warzywa gotowane, nawet z mrozonek moga byc, moze buraczki zasmazane albo z odrobinka chrzanu na zimno. Nalesniki tez mozesz zrobic z wykorzystaniem tych substytutow mleka podanych powyzej. Nie widze potrzeby specjalnego gotowania zupy czy obiadu, przeciez chyba je to co wy, z tym ze nie przyprawione zbyt ostro i bez soli.

kurcze, no faktycznie tez myslalam ze chodzi o niemowle a nie o dwulatka... jesli inne rzeczy corka je i nie wymiotuje to tez bym sie sklaniala ku temu ze ma dosc konsystencji kaszki; jest tyle innych potraw ktore mozna przygotowac! dwulatek moze jesc prawie wszystko to samo co dorosly ale to wasze menu bardzo ubogie... kanapki, kanapki, schabowy, rosol, kanapki... a gdzie warzywa? sama zupa warzyw nie zastapi... kolacja tez fajnie jak jest czasem na cieplo a nie tylko kanapki; u nas dla przykladu byly dziasiaj na kolacje: pomidorki koktajlowe doprawione oliwa, sola i pieprzem, maly kotlet i gotowane pelne zboze z dodatkiem masla; mozliwosci jest wiele...

Kasza jaglana wchlonie wode tak jak ryz, kasza jeczmienna czy gryczana. Ja nie znam proporcji bo wszystko gotuje na oko ;) Ale z czasem dojdziesz do wprawy :) Jest tez kuskus, quinoa - to tez fajne kasze z ktorych niezly obiad mozna wyczarowac. Ja ostatnio zrobilam wegetarianski pilaw z quinoa z cukinia - pycha :) Ale udko plus ziemniaki plus zasmazane buraczki tez jest niezle. Dzisiaj bylo na szybko: mielona cielecina podsmazona z cebula i zgniecionym zabkiem czosnku, do tego troche przypraw i pol sloika sosu do makaronu pod koniec duszenia. Podalam to z kasza gryczana i mieszanka warzyw(groszek,fasolka szparagowa,marchewka, kukurydza). Talerze puste :D

Jak nie lubi kanapek to uloz kromke chleba, plasterek szynki, kilka koktajlowych pomidorkow osobno na talerzyku i moze zje w ten sposob. Moj syn nie je kanapek jako takich,ale wszystko z talerza zje po kolei: najpierw pomidorki, potem plastry zoltego sera a na koncu chleb :)

potwierdzam: kuskus, quinoa: pyszota; bardzo dobra jest tez kasza kukurydziana z ktorej mozna zrobic polente, normalnie ugotowana na wodzie; soczewica okraszona tluszczem (maslo albo boczek) albo bez, jak kto woli... roznego rodzaju zapiekanki, warzywne, miesne, makaronowe, jakie sie tylko chce... az sie glodna zrobilam:)

Moze staraj sie jej nie dawac tej kolacji tuz przed spaniem, tylko najpierw kolacja, potem bajka, potem kapiel zeby to troche przetrawila. Zamiast tej kaszy zrob taki ladny talerzyk do wyboru i do tego np.kakao na ktoryms z tych mlekozastepczych smakolykow.

Ja naprawde myslalam ze to moze chodzi o diete niemowlaka :) Troche wiecej odwagi w gotowaniu i w zywieniu. Dieta bezmleczna moze byc smaczna a rynek jest bogaty w rozne zamienniki.