Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość wassermelone

Czy moge zmienic imie na tlumaczenie mojego imienia? Wiecej w opisie ;)

Polecane posty

Gość wassermelone

Witam! Od jakiegos juz czasu zastanawiam sie nad zmiana imienia. Fakt faktem, ze go nie lubie, ale nie dlatego chce je zmienic. Na imie mam Katarzyna, drugiego imienia nie posiadam. Wszystko byloby dobrze, gdyby nie to, ze za jakis czas planuje na stale wyjechac do Niemiec, a oni sobie..hm..slabo radza z takim ciezkim w wymowie imieniem (dodam, ze moje nazwisko to takze niezly lamacz jezyka dla Niemcow). Zalatwianie jakichkolwiek spraw w urzedzie to istny koszmar. Nie wspomne juz o zalatwianiu czegos przez telefon. Od lat jezdze do Niemiec, mam tam wielu przyjaciol oraz rodzine. Kiedys przedstawialam sie 'Kasia', ale i to bylo dla nich czyms 'dziwnym'. Jakos tak wyszlo, ze zaczeto mowic na mnie Kathrin lub w skrocie: Kathi. Od lat nazywaja mnie tam tak wszyscy, nazywa mnie tak rowniez moja siostra (takze mieszka za granica) oraz jej maz (obcokrajowiec). Za granica wlasnie tak sie przedstawiam i to imie po prostu do mnie przylgnelo. W pelni sie z nim identyfikuje, nie czuje sie z tym dziwnie. Nawet paru znajomym w PL zdarza sie nazwac mnie Kathi ;) Czy w Polsce daloby rade zmienic imie Katarzyna na Kathrin? Bo w sumie krzywdzace/obrazliwe nie jest, a poza tym czy w polskim urzedzie ktos zmienilby mi imie na imie zagraniczne? No i czy moje powody sa wystarczajace? Nie chce przeciez zmieniac imienia z Kasia na jakas 'Jessica' itd. bo jest 'fajne, modne i cool'. Czy powinnam moze najpierw udac sie do urzedu i po prostu wstepnie zapytac? No i jeszcze jedna sprawa... Czy urzednicy beda oczekiwac jakis..dowodow? Ze faktycznie jestem tak nazywana przez wielu ludzi, jak widac takze przez niektore osoby z rodziny? Dodam jeszcze, ze moj narzeczony jest Niemcem i ja wlasnie tam planuje swoja przyszlosc. Nawet jesli nie bylabym z nim w zwiazku to i tak nie zamierzam wracac na stale do Polski. I jak wyglada pozniej sprawa z dokumentami? Oczywiscie dowod osobisty itd. sie zmienia, to wiem. Ale co ze swiadectwami, dyplomami itp.? Bardzo chcialabym zmienic to imie, chocby dla samej wygody i w pewnym sensie wlasnego komfortu, bo za granica jest to imie dosyc uciazliwe. Dziekuje z gory za odpowiedzi :)

Gość rozumiem Cie, ja mam podobniee
mialam ten sam "problem", na imie mam magdalena a mowia na mnie maggie , mieszkam w anglojezycznym kraju ,sami tak na mnie zaczeli mowic, magdalena brzmi im obco i dlugo , wymawiaja to magdalina i pytaja czy jest na to jakis nickname ;P itd............ ale ja nie staralam sie o zmiane w pl, nie wiem,,czy jest to mozliwe, nie wiem czy zmeinia na tak obcobrzmiace imie......tym bardziej ze katarzyna w PL jest normalne,nie brzmi obrazliwie lub dziwacznie jak jakis Gniewoslaw czy cos. mam w oficjalnych papierach (nawet nowym paszporcie kanady) magdalena i tak juz zawsze bedzie..ale jak sie przedstawiam to mowie komus, ze moze mnie nazywac maggie i wszyskto jest jasne i proste ;)

Gość rozumiem Cie, ja mam podobniee
na pewno swiadectw i dyplomow Ci nie zmienia , nie sadze

Gość glglglglglg
ja też mam trudne do wymówienia imie dla obcojezycznych ale nigdy bym nie pomyślał o zmianie :)

Gość wassermelone
No wlasnie chyba najlepiej bedzie pojsc do urzedu i sie dowiedziec. Zalezy mi na tej zmianie i mam nadzieje, ze bedzie to mozliwe. Co do dyplomow, to wiem, ze nie zmienia. Ale jesli bede kiedys musiala je gdzies pokazac, to musze jakos udowodnic ze dzisiejsza Kathrin i tamta Katarzyna to caly czas ja :D Ojciec mojego ojca zmienial imie (byl w polowie Niemcem) i moj ojciec mial pozniej troche pod gorke w kwestii pewnych dokumentow, bo musial udowodnic, ze to ta sama osoba byla. Mysle, ze to na pewno da sie jakos zalatwic, w koncu ludzie zmieniaja imiona. Moze bede musiala po prostu zawsze dolaczac jakies 'zaswiadczenie' o zmianie imienia, zeby udowodnic waznosc mojego dyplomu. Pojecia nie mam. Haha wyobrazam sobie czasem swoj slub z tym moim Niemcem: 'I biore sobie Ciebie Ka..fajhtzahsfhsfztewotzsfsp za zone!' :D