Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mamamamannnamkka

odparzenia raz jeszcze - co najszybciej i najlepiej skutkuje. pomocy

Polecane posty

Gość mamamamannnamkka

j.w. synek 2mce nie miał ani śladu i krostki na pupie, a teraz po zmianie mleka na nutramigen zaczął się odparzać wokół odbytu. czym smarować? jak szybko wygoić?

Gość Snjshs
Mąka ziemniaczana,sudocream, i dużo wietrz pupe...

Gość mamamamannnamkka
długo to potrwa?:( jak mu ulżyć? pewnie nie da się, trzeba czasu

Gość jakas taka mama
linomag z białą nakrętką

Gość Autorko , trochę źle
Wietrz mu pupę i zrezygnuj koniecznie w chusteczek nawilżanych (przemywaj wodą i rumiankiem) oraz smaruj oliwą z oliwek (działa przeciwzapalnie) . Na przyszłość miej a domu zawsze maść tranową (3 razy dziennie cienka warstwa). Może zmień mleko ? (Hipp combiotic na przykład).

U mnie pomogl bepanten i napar z nagietka. Plus to, co dziewczyny wymienialy, czyli mąka (mozesz kapac w "krochmalu" ) i wietrzenie. Z nagietkiem trzeba uwazac, jak ze wszystkimi ziolami, bo moga uczulać.

Gość Dokładnie. Nie używaj
podczas odparzenia chusteczek nawilżanych bo mają w sobie (bez wyjątku wszystkie) składnik który podrażnia już podraznioną skórę i wywołuje spore pieczenie , niedowiarkom radzę wytrzeć taką chusteczką podrażniony katarem nos (piecze jak cholera). Dużo wietrz pupkę malucha (wsadź go do suchej wanienki - super jakby była profilowana) na pieluszkę lub ręcznik na golasa od pasa w dół i niech sobie tak fryga nóżkami i niech się wietrzy do godziny lub dwóch podzielone na cały dzień), zakładaj pieluchy dobrze odprowadzające wilgoć (w tym momencie szczególnie ważne) oraz smaruj pupę albo mąką ziemniaczaną albo olejem z oliwy albo maścią na bazie rumianku (zapytaj w aptece).

Tak, wystarczy woda, moze byc przegotowana, wacik lub gazik, nie pocieraj, tylko tak dotykaj, mozesz do tej wody dodac maki ziemniaczanej.

Gość Dokładnie. Nie używaj
Bez chusteczek funkcjonuje to w taki sposób ;) - Albo masz przygotowany napar z rumianku i przecierasz duzym płatkiem kosmetycznym i przykładasz potem ręcznikiem papierowym aż do całkowitego wysuszenia albo jak masz umywalkę to przemywasz pupkę w umywalce przytrzymując jedną ręką malca pod paszkami a drugą myjesz (moja położna mi pokazywała jak to robić). Pilnuj by po każdym myciu pupa zanim załozysz pieluchę była idealnie sucha więc trzeba lekko palcami rozewrzeć pośladki by i tam dobrze przeszło powietrze .

Gość zonaKraka
U nas też najbardziej pomogła maść z apteki, na receptę, kosztowała niewiele- jakieś 14 zł. za spore pudełko, dalej się przydaje przy wysypce czy odparzeniu. No i wietrzenie pupy. Sudocrem nie był taki skuteczny. Proponuję przejść do pediatry, nawet na zdrowe dzieci żeby m\dziecko nic nie złapało- w końcu odparzeniem nie zaraża.

Na odparzenia mojej corce pomaga sudocream :) aczkolwiek na kazde dziecko inaczej dziala - traz ma odparzenia na pupci niestety i kolo miejsca intymnego smaruje juz 3 dni i widac juz poprawe

Gość Moja córka kiedyś
podczas ząbkowania dostała sporej biegunki i odrazu odparzenia . Ja robiłam tak: Zmieniałam pieluchy co 2 godziny, wietrzyłam (leżała bez pieluchy na ceratce i ręczniku), myłam własnie jak tu pisały dziewczyny w naparze rumianku bo świetnie goi małe podrażnienia i domywa skórę czego sama woda nie jest w stanie (zwłaszcza po kupce), smarowałam maścią nagietkową ale słyszałam jeszcze w szpitlau że na odparzenia właśnie oliwa z oliwek się nadaj rewelacyjnie (również na codzień zamiast kremu cynkowego)

Gość mamamamannnamkka
czyli jak umyje wacikiem nasączonym naparem z rumianku i osusze ręcznikiem papierowym miękkim, to potem posmarować palcem oliwą z oliwek? potem niech poleży bez pieluszki, a jak będzie szedł spać, to pielucha

Mozesz tak, a możesz po umyciu wodą zostawić bez niczego- chodzi o dostep tlenu. A za jakiś czas pieluchę.

Gość mamamamannnamkka
dzięki wielkie, zastosuję się do Waszych rad

Gość Moja córka kiedyś
Ważne żebyś nie rezygnowała tylko przez kilka dni powtarzała te zabiegi ( u mnie trwało 3 dni) a będzie dobrze.

Gość mąkaziemniaczana
mąka ziemniaczana... jak najczęściej. Wchłonie wilgoć, złagodzi zaczerwienioną skórę, bardzo szybko pomaga... poważnie. Mam bliźniaki, wcześniaki i nie używałam maści tylko kartoflankę, a skórę miały mega wrażliwą.... mimo stosowania dobrych pieluch czasami odparzały im się dupeczki... polecam więc mączkę.

u nas zawsze pomaga bepanthen na wszelkie problemy skórne

Gość mam do Ciebie pytanie
Czy masz swój naturalny pokarm? Jezeli masz chociaż kilka kropli,posmaruj tym pupcię dziecka. To najlepszy lek na wszelkie odparzenia i krostki.

Gość u mnie najlepiej
dziala masc cynkowa,w aptece grosze kosztuje,a dziala cuda.