Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ToIJa

Odparzenia. Pomocy. 6 dniowy noworodek...

Polecane posty

Gość ToIJa

Córcia ma 6 dni i pojawiły się już odparzenia od pieluszki, mimo, że uważamy aby zawsze była na czas przebrana. Mamy w domu: - sudokrem - bepanthen - linomag - mustella - nivea - J&J Przez ostatnie 3 dni używałam sudokremu, ale poradzono mi, żeby lepiej odstawić, gdyż to nie jest dobry kosmetyk i może powodować u dziewczynek zrastanie się warg sromowych (??) rzeczywiście po stosowaniu wydzielinki między wargami robi się coraz mniej, mimo, że smaruję tylko pośladki. Co robić? Skóra jest zaczerwieniona i pojawiają się drobniutkie kaszkowate krosteczki.

zrastanie warg sromowych??? moja córka ma prawie 4 lata i od urodzenia stosowałam u niej sudocrem i zapewniam cię, że wargi sromowe jej się nie zrosły :D

Gość ala ma kotkaaaaaaaaaaaa
u nas pomagał linomag . najlepiej wietrz pupę i nie pakuj od razu w pampersa.

Gość aguś24
Tylko i wyłącznie w posypce Alantan cuda robi , i pieluszki happy , mój mały od urodzenia miał z tym problemy , teraz już jest duży 22m-c i jest zdecydowanie lepiej, pozdrawiam

ja smarowalam sudokremem i nic sie nie dzialo i kazdy kogo znam tez i tez nie bylo problemu. Po pierwsze to przebieraj czesciej dziecko skoro ma tak wrazliwą skorę. I wietrz jak najczesciej, bo nawet najlepsza masc Ci nie pomoze jesli nie bedziesz dbac o skore w sposob naturalny. Zamiast pytac tutaj idz do apteki i powiedz ze nic dziecku nie pomaga i niech Ci cos polecą. Ale ja zamiast kupowac kolejne dziadostwo po prostu bym wietrzyla dziecko i czesciej zmieniala pieluchy :O

ja smarowalam sudokremem i nic sie nie dzialo i kazdy kogo znam tez i tez nie bylo problemu. Po pierwsze to przebieraj czesciej dziecko skoro ma tak wrazliwą skorę. I wietrz jak najczesciej, bo nawet najlepsza masc Ci nie pomoze jesli nie bedziesz dbac o skore w sposob naturalny. Zamiast pytac tutaj idz do apteki i powiedz ze nic dziecku nie pomaga i niech Ci cos polecą. Ale ja zamiast kupowac kolejne dziadostwo po prostu bym wietrzyla dziecko i czesciej zmieniala pieluchy :O

Gość b.e.a.t.a
I odstaw chusteczki nawilzane, jesli uzywasz.

Gość kajabba
NIe rozumiem, jak mogły powstać odparzenia skoro piszesz że uważasz i sprawdzasz córcę często pieluszkę, jesli byłoby tak jak piszesz takie coś nie miało by miejsca.

od chusteczek odparzenia sie nie robią :/ Odparzenie jest spowodowane otarciem wilgotnej skory o tkanine itp. Skora sucha się nie odparza.

Gość komukomukomukomu
mój synek też miał odparzenia i zastosowałam babciny sposób czyli... mąkę ziemniaczaną. myj ją pod kranem pod bieżącą wodą by dokładnie spłukać mydełko. wycieraj a raczej osuszaj pieluchą (dotykając nie pocierając) poczekaj aż trochę się przewietrzy (można nawet posuszyć suszarką ja chłodno - zalecenie położnej) a przed założeniem pieluch posyp obficie mąką ziemniaczaną. wyleczyła się pupka w ciągu kilku dni.

Myj pupę przy każdym zmienianiu pieluszki (teraz gdy ma odparzenie) ciepłą przegotowaną wodą, osusz dokładnie, posmaruj cienko bepanthenem i wietrz przez ok 15-20 minut kilka razy dziennie :) żadnych pudrów!!! ja mam chłopczyka wiec nie wiem nic o zrastaniu warg sromowych, teraz jestem znów w ciąży może będzie dziewczynka, nie wiem jeszcze :) powodzenia :)

Gość mama dwóch dziewczynek
przede wszystkim zmienić pieluchy, moja starsza córka tak reagowała i przez prawie 4 m-ce była na tetrowych, ale wiem, że niektóre dzieci lepiej tolerują np bella, może potestuj. Po drugie odstaw te wszystkie specyfiki, mazidła, chusteczki... woda+mydło+alantan albo nawet zwykła mąka z. zamiast pudru/najskuteczniejsza. Po umyciu pupy osuch pieluszką tetrową, niech ochłonie, zasyp. powietrz i dopiero załóż pieluszkę. No i pilnuj, żeby nie leżało mokre... a od sudocremu podobno właśnie są problemy...

Gość ToIJa
Mala nie placze jak jest mokra. Kupke zawsze zauwazam. Zmieniam pieluszke bardzo czesto... Nie wiem wiec skad te odparzenia. I na cialku pojawilo sie to: www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/0fca6f43a79da20d.html

Gość komukomukomukomu
może rzeczywiście zmień pieluchy, to najczęstsza przyczyna. i wietrz często najlepiej przy każdej zmianie pieluchy. nie zakładaj drugiej dopóki pupka dobrze nie wyschnie.

Gość b.e.a.t.a
smierc -> moze sie robia, moze nie. Nie wiem jak to wyglada w Polsce, ale w UK pediatrzy radza uzywac jak najmniej kosmetykow dla noworodkow. Dzieci kapie sie w samej wodzie i nie codziennie zeby nie zmywac warstwy ochronnej ze skory, a za chusteczki nawilzane polozne w szpitalu potrafia ochrzanic.

Gość b.e.a.t.a
W ogole to wiekszosc noworodkow miewa odparzenia, taka juz maja delikatna skore. Krostkami tez sie nie przejmuj, bo pojawiaja sie czesto bez powodu i szybko znikaja. No chyba ze tych krostek bedzie wiecej, to musisz poszukac przyczyny.

Gość To moze ja
Ja walczylam dlugo u synka z odparzeniami. odparzenia powstaja nie tylko z powodu mokrej czy niedomytej pupy ale rowniez z powodu grzyba. niemniej jednak jest to do zwalczenia. Tymbardziej, ze teraz juz nie ma takich upalow. 1) Chusteczki nawilzajace- odstawic. moga byc powodem do odparzen. To byla pierwsza rzecz, ktora mi lekarka kazala zrobic. Nalezy pupe przemywac wacikiem z woda a najlepiej po kazdej kupce myc. 2) wietrzyc pupe. Kup sobie podklady i kladz na nim dziecko. Jak sie zesika, to na podklad. Wietrzenie pupy dziala cuda! Oprocz tego mozesz troche suszarka podsuszyc pupe, jak ja przemyjesz woda. Ale to bym radzila dopiero wtedy, kiedy wietrzenie pupy nie pomoze. 3) Co do kremow: probuj. Dla jednego dziecka sudokrem a dla drugieg linomag jes dobry 4) Pieluchy: tez probuj: jedno dziecko odparza sie przy papmpersach a drugie przy huggisach- kazda pupcia jest inna :-) u nas to bardzo dlugo trwalo i ja nawet w pewnym momencie przerzucialm sie na pieluchy tetrowe. Jak sie to bedzie utrzymywac dluzszy czas lub nie zauwazysz wiekszych zmian przez 3-4 dni, to idz do lekarza, bo to moze byc jakis grzybek i trzeba wtedy przepisac masc.

Gość hngjumbjytr
zmień pieluszki na tetrowe- u mojej małej nie ma żadnych odparzeń! Owszek gdy ide na spacer czy do lekarza czy wyjeżdżam zawsze zakładam pampersa- ale jak mam siedzieć w domu to tylko tertra. Pupcia oddycha- a i dzidzius "informuje" kiedy ma mokro. Moja mała ma 6 tyg.

dziewczyny już ci napisały dużo rad na co uważać, ja też miałam u małej z tym problem i musiałam iść do lekarza, więc może też się wybierz jeśli nic nie pomaga. Zmieniłyśmy pieluszki i nie wróciło już nic takiego.

Gość mama__Oliwci
Bardzo moiwe że to od chusteczek. Mojej córce właśnie przez nie zrobiło sie pieluszkowe zapalenie skórya na poczatku wygląda jak normalnie odparzenie. Dodam ze pochusteczkach Pampersa z aloesem tak sie działo

Gość mama__Oliwci
A i myj pupcie po każdej zmianie pampersa lub chociaz po kupie... Spróbuj też może mąki ziemniaczanej. A jeśli nie pomoże to idż do lekarza i poproś o maść robioną na recepte

Gość Niewiemcootymmyśleć2424
ładne ma włoski twoja mała:) jakie długie!!!

Polecam kąpiel w krochmalu, takim z mąki ziemniaczanej... musi być gęsty taki glutowaty... odparzenia, wysypki i wiele innych problemów skórnych schodzą już po dwóch takich kąpielach!!

Gość ToIJa
Dziekuje, sprobuje dzis z tym krochmalem, zastosuje tez wietrzenie pupci jak najczesciej i przemywanie woda, bez chusteczek. Gdy to nie pomoze zmienie pampersy. Mialam tez taka mysl ze to moze uczulenie na proszek? chodzi mi o te krostki na cialku... 2 dni w domu i cudow narobilam :/

Gość ToIJa
Krochmal z mąki ziemniaczanej. Przygotowuje się go na tej samej zasadzie co kisiel. Czyli zagotowujemy ok. pół litra wody. Do szklanki w połowie napełnionej wodą wsypujemy dwie łyżki mąki ziemniaczanej i dokładnie rozrabiamy, następnie wlewamy roztrzepaną mąkę do wrzącej wody i ciągle mieszamy, aż zgęstnieje, odstawiamy z ognia. taki krochmal zrobic i dodac do wanienki???:)

Gość mama__Oliwci
A karmisz piersią?

Gość ToIJa
Tak, ale nie wydaje mi sie abym zjadla cos nieodpowiedniego. Pilnowalam sie...

Gość mamuska zyczliwa
te krostki na buzi to prawdopodobnie tradzik niemowlecy, nic z tym nie rob zniknie za dwa trzy tygodnie. pupe myj czysta woda i ew mydelkiem dla dzieci odswtac oilatum i inne oliwki i kremy z parafina, pod nia skora nie oodycha i staje sie podatna na podraznienia. wietrz pupe, poloz dziecko na podkladzie nieprzemakalnym i niech sobie tak lezy jak najczesciej. Zmizn pieluchy, najlepiej na ekologiczne np z rossmana albo moltonel. sa bez chloru i innych substancji wybielajacyh, bez perfum i raczej nie uczulaja. Pampersy i huggies najczesciej uczulaja bo maja w sobie duzo chemii, srodnkow zapachowych i innego badziewia.