Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Regnis

Poszłyście na pochówek po poronieniu?

Polecane posty

Gość Regnis

Niestety nie udało się;-( kilkumiesięczne próby, ukochane dwie kreseczki i okropna diagnoza: puste jajo płodowe ;-( Zabieg fizycznie przeszłam dobrze, nie bałam się, bo robił to mój gin. Jestem już w domu i teraz chyba czuję, że to najgorsze przyjdzie. Pytania, brak odpowiedzi... W szpitalu dostałam kartkę do podpisu: pochówek we własnym zakresie czy przez szpital - wtedy do mnie doszło - nie jestem mamą. Jak sobie dałyście z tym radę, poszłyście na pochówek organizowany przez szpital?

Gość Wiesz co??
Wątpię żeby szpital robił każdemu zarodkowi pochówek.Jak chcesz pochować to zrób to sama.

Gość brunetki blądynki
a który to był tydzień, że mówisz o pochówku? :(

Gość co tu pochowac
Trudno mówić o robieniu pochówku skoro to puste jajo płodowe. Tam nie ma zarodka więc nie ma co pogrzebać nawet.

Gość Regnis
W takim przypadku nasz szpital organizuje zbiorowy pochówek, msza i potem ceremonia na cmentarzu parafialnym ;-( Nie ma aktu urodzenia, więc nie wiem czy możliwy byłby pochówek we własnym zakresie:-(

Gość 157157157
ale jak chowac puste jajo plodowe? ://// plemniki z prezerwatywy tez chcecie pochowac? :????

Gość Wiesz co??
Chciałam być delikatna z tym jajem płodowym pustym zresztą ale i tak ktoś musiał napisać że tam nie ma zarodka.Autorka pewnie doskonale o tym wie

Gość ///////1234//////////
mogiłki też stawiają "dzieciom"???

Gość Regnis
Wiem, co to jest puste jajo płodowe. Do zapłodnienia doszło, nie rozwinęło się dalej ;-( Każdy ma swoją definicję, kiedy zaczyna się życie i ja to szanuję. Nasz szpital organizuje pochówki w każdym stadium poronienia. Gdyby było widoczne dzieciątko - zdecydowałabym się na pochówek we własnym zakresie i umiem sobie wyobrazić, co przeżywają kobiety, które tracą dziecko już po tym jak widziały czy słyszały serduszko. To trudne. Na pewno są wśród nas i takie osoby. Każdy przeżywa to na swój sposób, bo niestety nie udało się zostać mamą - tym razem:-(

nie. Dlatego ze to nie bylby pochówek dziecka tylko moich straconych nadziei. Bez sensu się katowac w takiej sytuacji jeszcze tym. Niech szpital się tym zajmie a Ty skup się na życiu i na tym co będzie dalej, a nie rozpamiętuj tego co się stalo. Wiem, ze ejst trudno (mogę sobie wyobrazić bo przez takie coś nigdy nie przeszłam) ale wyplacz co masz wyplakać i idź dalej. Ja chyba jestem nieczula bo w takim momencie czuląbyms ie tylko zla i zawiedziona a nie przepelniona bólem po stracie dziecka. To rozne uczucia bo tu jednak tego dziecka nie bylo (sorki). Mialam tzw ciaze biochemiczną. Beta wysoka, testy pozytywne, na USG nic nie ma i potem okres. Bylam zla jak osa ze zno sie nie udalo, ale nie czulam sie tak jak wtedy kiedy ktos mi bliski stracil DZIECKO (35 tc) wtedy czulam zal, nienawisc do swiata, Boga i byląm zalamana. A to... hmm spoźniona miesiaczka i tyle. Przepraszam ze tak dosadnie ale myślę, ze sama o tym wiesz tylko na razie strasznie Ci źle bo widziaąś już siebie w roli mamy i stad to wszystko. Życzę Ci zebyś jak najszybciej zostalą mamą zdrowego malego czlowieczka!

Gość Regnis ja też
przeżyłam poronienie, dla mnie to rownież była bardzo długo oczekiwana ciąża, i również myślałam od początku że to dziecko, ale do poronienia doszło w domu, dokładniej mówiąc w toalecie i co w takiej sytuacji według Ciebie powinnam zrobić? Daj sobie spokój z jakimkolwiek pochówkiem, bo moim zdaniem w takiej sytuacji to zupelnie bez sensu- rozumiem ciąże zaawansowane, ale w tym przypadku- nie bardzo

Gość dsgggg
puste pomarancze won - zauważ kobieto, że puste jajo płodowe trzeba usunąć. Czaisz różnicę? Nie ma dziecka

Gość ja też miałam zabieg
W 9tc. W tym całym stresie też chciałam pochować. Dobrze,że tego nie zrobiłam. Łatwiej mi było się z tym pogodzić. Teraz znów jestem ciąży,boję się bo wiem,że 2kreski na teście niekoniecznie oznaczają różowego bobasa.j

Gość Regnis
Część osób chyba nie rozumie o czym my rozmawiamy. W żadnym wypadku nie porównuję mojej straty do straty tych mam, które straciły ciążę, gdy już widoczny był dzidziuś. Wiosenna mama - bardzo dobrze ujęłaś, o co mi chodzi. Dziękuję

ja bym pochowała płód od 5 miesiąca, wcześniej nawet chyba nie wydają do pochówku. Jak puste jajo czyli że wytworzył się pęcherzyk a zarodka nie było?

Gość w takiej samej sytuacji
Już od kilku lat robią pochówki po poronieniu i wydają akty urodzenia razem z aktem zgonu nie ważne w jakim było się tygodniu i należą się takie same prawa jak przy stracie urodzonego dziecka czyli zasiłek pogrzebowy oraz urlop macierzyński 8 tygodni

Gość Angels
Zycie powstaje od pierwszej sekundy zaplodnienia. Niwazne jak male czy jak krotkie. Ja jestem w 9 tygodniu ciazy. Mam dwa pecherzyki ciazowe. Jeden pusty, z drugim jest podejrzenie o obumarcie. W poniedzialek mam kolejne USG aby potiwerdzic czy moje dziecko zyje. Nie nazywam go plodem czy zarodkiem. To jest moje dziecko. Jedno dziecko obumarlo w kilka dni po zaplodnieniu dlatego pusty pecherzyk a losy drugiego beda mi znane w poniedzialek. Prawo i koscoil chronia zycie od dnia poczecia i aborcja jest nielegalna, niewazne w ktorym tygodniu jestes. Jesli jakas kobieta stracila ciaze w pierwszym trymestrze i uwaza ze pochowek to robieie sobie jaj, nigdy nie powinna byc matka. Jak mnie tu niektorzy ludzie wkurzaja! Ktos by chowal dopiero od 5 mieisaca, ktos sie nabija ze plemniki z prezerwatywy moze pochowac, itd. Troche logiki ludzie! ZYCIE POWSTAJE OD PIERWSZEJ SEKUNDY ZAPLODNIENIA!!!!!!!!!! NIEWZNE JAK MALE I JAK KROTKIE. Kobieta, ktora naprawde bylaby cudowna matka nigdy nie dalaby swojego dziecka wrzucic do kosza. Nie wazne jak male czy jak duze. Reszta z was to patologia. Jesli w ponniedzialek okaze sie, ze moje drugie dziecko nie zyje bede oboje rejestrowac w urzedzie stanu cywilnego i robic pochowek na cmentarzu z msza w kosciele. I jak mi sie ginekolog w twarz rozesmieje to tak mu gwizdne, ze sie tylko na piecie obroci. Zostana pochowane z moja babcia. Dnia 21 grudnia 2006 roku Minister Zdrowia wydał nowe rozporządzenie w sprawie postępowania ze zwłokami i szczątkami ludzkimi (DzU z 2007 r. nr 1, poz. 10 oraz DzU z 2007 r. nr 1, poz. 9). Według tego rozporządzenia rodzice (lub inne osoby uprawnione) dzieci urodzonych martwo albo po poronieniu mają prawo otrzymać akt zgonu i dokonać ich pochówku. Minister Zdrowia określa ciała tak zmarłych dzieci jako „szczątki ludzkie, którym należy się „ludzki pochówek. Rozporządzenie zwraca uwagę, że nie jest istotne, jak długo trwała ciąża. Nowe przepisy obowiązują od 20 stycznia 2007 roku. W związku z powyższym rozporządzeniem proboszczowie parafii winni na cmentarzach wydzielić odpowiednie kwatery dla tak zmarłych dzieci. Poza tym nie mogą w takich wypadkach odmawiać urządzenia pogrzebu. Właściwe zrozumienie i wykorzystanie nowego rozporządzenia Ministra Zdrowia pozwala duszpasterzom na kształtowanie świadomości wszystkich wiernych, że są to pogrzeby istot ludzkich, i że już od poczęcia mamy do czynienia z człowiekiem. Jest to bardzo ważne w kontekście starań o konstytucyjny zapis dotyczący ochrony prawa do życia od chwili poczęcia aż do naturalnej śmierci. Masz prawo do rejestracji dziecka w Urzędzie Stanu Cywilnego. Szpital wystawia w takiej sytuacji tzw. pisemne zgłoszenie urodzenia dziecka. Przysługuje ono każdemu dziecku (medycznie płodowi, zarodkowi), bez względu na czas zakończenia ciąży. W USC otrzymasz wtedy skrócony akt urodzenia dziecka z adnotacją, że urodziło się martwo. Aktu zgonu nie sporządza się. Akt urodzenia z odpowiednią adnotacją jest jednocześnie 'aktem zgonu'. Prawo do rejestracji dotyczy także tych dzieci, które zostały poronione/urodzone w domu. Prawo do rejestracji dziecka w USC dotyczy także dzieci, które zostały poronione/urodzone poza granicami Polski, nawet jeśli państwo, w którym doszło do poronienia/porodu prawo to ogranicza np. ze względu na długość trwania ciąży. Masz prawo do urlopu macierzyńskiego (lub zasiłku macierzyńskiego, jeśli przebywasz na urlopie wychowawczym). W przypadku narodzin martwego dziecka kobiecie przysługuje 8 tygodni urlopu. W pracy należy przedstawić skrócony odpis aktu urodzenia dziecka. Nie ma potrzeby składania zaświadczenia lekarskiego o odbytym porodzie (urodzeniu). Masz prawo do pochowania dziecka (jego ciała czy szczątków), bez względu na czas zakończenia ciąży. Szpital wydaje wtedy Kartę Zgonu. Dokument ten potrzebny jest na cmentarzu, aby pochować dziecko. Masz prawo do uzyskania zasiłku pogrzebowego bez względu na czas zakończenia ciąży. W ZUS-ie należy przedstawić dokumenty potwierdzające prawo do świadczeń oraz akt zgonu. W sytuacji, gdy akt zgonu nie został sporządzony (dziecko urodziło się martwo) przedstawia się akt urodzenia z adnotacją o martwych narodzinach. W szpitalu masz prawo do uzyskania informacji. Masz prawo, jak każdy pacjent, do uzyskania dokumentacji medycznej. KTO BYLBY PRAWDZIWA MAMA, POCHOWALBY SWOJE OBUMARLE DZIECKO BEZ WZGLEDU NA WIELKOSC CZY DNI ZYCIA. JESLI KTOS Z WAS TEGO NIE UCZYNIL BO NIE WIEDZIAL, ZE TAKIE MA PRAWA TO JEST MI STRASZNIE PRZYKRO. A CI CO NIE POCHOWALI BO UWAZAJA ZE TO NIE DZIECKO POWINNI ISC NA STERYLIZACJE BO PRAWDZIWA MATKA NIGDY NIE BEDA. Odpowiedz napisana w imieniu moich dzieci: Sophie-Marie Iris (imiona po babciach) i Joseph-Leonard Franz (imiona po dziadkach)

Gość wiem to wszystko
autorko współczuje wiem co czujesz a nawet chyba bardziej bo ja straciłam dziecko w 18 tyg ciązy! ale puste jajo płodowe czyli to nie jest to samo co poronienie!co ty chcesz chować?no nie dajmy sie zwariować! poczytaj co oznacza definicja pustego jaja a potem przemysl to jeszcze raz!to nie było dziecko ani zycie!!!!

Gość Angels
Definicja putego pecherzyka: Pusty pęcherzyk ciążowy Pęcherzyk ciążowy (jajo płodowe) to pęcherzyk, w którym w normalnej ciąży rozwija się dziecko. Pusty pęcherzyk ciążowy, czyli zaśniad pusty lub ciąża bezzarodkowa, oznacza, że we wnętrzu pęcherzyka nie rozwija się płód. Mimo że doszło do zapłodnienia, a zapłodniona komórka jajowa zagnieździła się w jamie macicy, do dalszego rozwoju nie doszło, pozostał tylko zewnętrzny pęcherzyk. Jest to rodzaj poronienia na wczesnym etapie ciąży tak wczesnym, że kobieta może nie mieć świadomości, że była w ciąży. Przyczyny ciąży bezzarodkowej Ciąża bezzarodkowa jest zwykle wywołana różnego rodzaju zaburzeniami chromosomalnymi. Mają one swoje źródło w słabej jakości komórki jajowej lub nasienia. Jeśli komórka jajowa po zapłodnieniu (czyli zygota) zaczyna się nieprawidłowo dzielić, organizm może zareagować na to zablokowaniem rozwoju i dalszego podziału. Nieprawidłowe podziały komórki jajowej na samym początku rozwoju oznaczają, że dziecko byłoby obciążone wieloma wadami. Uważa się, że do ciąży bezzarodkowej może dojść także w przypadku niektórych infekcji lub brania leków. http://parenting.pl/portal/pusty-pecherzyk-ciazowy W TRAKCIE ZAPLODNIENIA POWSTAJE ZYCIE. NIEWAZNE JAK MALE CZY JAK KROTKO. ABORCJA JEST ZABRONIONA NAWET W 1 TYGODNIU CIAZY. ZROZUMCIE DOKLADNIE TERMINOLOGIE ZYCIA: TO NIE COS CO SIE URODZILO I BIEGA TO COS CO ZOSTALO POCZETE!!!!!!!!!!!!!!!!! POWTORZE JESZCZE RAZ: Właściwe zrozumienie i wykorzystanie nowego rozporządzenia Ministra Zdrowia pozwala duszpasterzom na kształtowanie świadomości wszystkich wiernych, że są to pogrzeby istot ludzkich, i że już od poczęcia mamy do czynienia z człowiekiem. Jest to bardzo ważne w kontekście starań o konstytucyjny zapis dotyczący ochrony prawa do życia od chwili poczęcia aż do naturalnej śmierci. JUZ OD POCZECIA MAMY DO CZYNIENIA Z CZLOWIEKIEM. I jeszcze raz przeczytaj definnicje pustego pecherzyka plodowego: Puste jajo płodowe patologia ciąży polegająca na niewytworzeniu się elementów płodu w rozwijającej się ciąży. Prawdopodobnie dochodzi do niej, gdy zarodek obumrze na wczesnym etapie ciąży, a trofoblast rozwija się dalej. ZARODEK OBUMIERA NA WCZESNYM ETAPIE CIAZY. MOZE TO BYC KILKA DNI PO ZAPLODNIENIU, MOZE TO BYC KILA GODZIN. POWSTALO ZYCIE I NIEWAZNE CZY OBUMARLO W 2 TYGODNIU CZY 28. WIADOMO, ZE PRZYSZLE MATKI W ZAAWANSOWANEJ CIAZY BARDZIEJ SIE DO DZIECKA PRZYWIAZA ALE TO NIE MA ZNACZENIA. JEDNA MOZE BARDZIEJ PRZEZYWAC UTRATE DZIECKA W 8 TYGDNIU NIZ NIEJEDNA W 28. KAZDY MA INDIWIDUALNE PODEJSCIE DO TEJ SPRAWY. JESLI SIE OKAZE, ZE MOJE DRUGIE DZIECKO OBUMARLO TO BEDE REJESTROWAC I CHOWAC DWOJE. JA NIE MUSZE WIDZIEC ZARODKA NA WLASNE OCZY, POCZECIE BYLO I ZYCIA TE TRAKTUJE TAK JAK JA UWAZAM. Z GODNOSCIA.

Gość Angels
Wypowiedz z innego forum: według przepisów nie ważne czy jajo płodowe było puste czy to była 12, 16 czy starsza ciąża. Masz prawo do tygodnia, 2 tygodniu zwolnienia lekarskiego, albo 6 tygodni urlopu macierzyńskiego. Wiem, ze szpitale robią problemy, ale musza wysłać zgłoszenie do USC i Ty masz prawo zarejestrować dziecko, mozesz też starać się o pieniądze z prywatnej ubezpieczalni jeśli jesteś ubezpieczona i nikt nie ma prawa pytać sie który to był tydzień. Masz też prawo pochowac swojego aniołka wiem, że dużo osób tego nie robi, ale ja swojego aniołka pochowałam mimo iż to była bardzo wczesna ciąża.

a jak bys chciala zarejestrowac puste jajo plodowe w usc? jako chlopca czy dziewczynke? czy jak? skoro dochodzi jedynie do zaplodnienia, a potem zarodek sie nie rozwija, to jak niby ma taka rejestracja wygladac? a na nagrobku napiszesz co? dziecko? aniolek?

Gość Angels
Zgodnie z art. 39 ust. 2. ustawy z 29 września 1986 roku Prawo o aktach stanu cywilnego (Dz. U. z 1986 roku Nr 36, poz. 180 z późn. zmianami), jeżeli urodzenie dziecka nastąpiło w zakładzie opieki zdrowotnej, do zgłoszenia urodzenia dziecka obowiązany jest zakład opieki zdrowotnej. Zgodnie z art. 38 ust. 2 wymienionej wyżej ustawy jeżeli dziecko urodziło się martwe, zgłoszenie takiego zdarzenia powinno nastąpić w ciągu 3 dni. Szczegółowe zasady zgłoszenia określa rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 2 lutego 2005 r. w sprawie pisemnego zgłoszenia urodzenia dziecka (Dz. U. z roku 2005 Nr 27, poz. 232). Informujemy, że zgłoszenie przez Was urodzenia przeze mnie martwego dziecka jest konieczne do sporządzenia aktu urodzenia dziecka, a to z kolei jest niezbędne do ubiegania się o urlop macierzyński. (Zgodnie z kodeksem pracy, art. 180. w przypadku urodzenia martwego dziecka (rozróżnienie na poronienie i urodzenie martwe stosowane jest tylko w dokumentacji medycznej, w tym przypadku mowa o martwym urodzeniu niezależnie od wieku ciąży) należy się urlop macierzyński w wymiarze 8 tygodni.) Równocześnie informujemy, że w tym wypadku nie sporządza się aktu zgonu, tylko w rubryce Uwagi aktu urodzenia wpisuje się adnotację, że dziecko urodziło się martwe. Zgodnie z przepisami rodzice mają prawo do rejestracji dziecka w USC. Bez względu na fakt, w którym tygodniu ciąży doszło do śmierci dziecka, szpital jest zobowiązany wydać pisemne zgłoszenie urodzenia (niezbędne do sporządzenia aktu urodzenia, w tym wypadku z adnotacją „urodzenie martwe) Szpital w takiej sytuacji zobowiązany jest do wystawienia pisemnego zgłoszenia urodzenia martwego dziecka oraz wydania Karty Zgonu. Dokumenty te przysługują każdemu dziecku (medycznie płodowi, zarodkowi) bez względu na czas zakończenia ciąży. W USC otrzymuje się wówczas skrócony akt urodzenia dziecka z adnotacją, że dziecko urodziło się martwe.

Gość Angels
DZIUNIA: Zgodnie z przepisami rodzice mają prawo do rejestracji dziecka w Urzędzie Stanu Cywilnego. Szpital w takiej sytuacji zobowiązany jest do wystawienia tzw. pisemnego zgłoszenia urodzenia martwego dziecka oraz wydania karty zgonu. Dokumenty te przysługują każdemu dziecku (medycznie płodowi, zarodkowi) bez względu na czas trwania ciąży i są wydawane na wniosek osób uprawnionych do pochówku. W przypadku odmowy wystawienia w/w dokumentów przez szpital, argumentowanej obiektywnymi trudnościami z ustaleniem płci dziecka, rodzicom przysługuje prawo jej wskazania. Jest to tzw. "uprawdopodobnienie płci" opierające się np. na odczuciach matki.

Gość do dziunia
nie uwazasz, ze ma prawo wpisac jak jej sie podoba? bo ona jest matka, a ty kur** kim ze takie glupie pytania zadajesz?

Gość fghgjgjjkhkk
w takiej samej sytuacji Już od kilku lat robią pochówki po poronieniu i wydają akty urodzenia razem z aktem zgonu nie ważne w jakim było się tygodniu i należą się takie same prawa jak przy stracie urodzonego dziecka czyli zasiłek pogrzebowy oraz urlop macierzyński 8 tygodni Chyba żartujesz. Po poroniniu nie ma pochówku, wydaje mi się ze to naprawde debilna prowokacja :o

ani urlop ani zasilek pogrzebowy sie nie naleza przy stracie tak wczesnej ciazy. skad wiem? znam kilka kobiet, ktore poronily przed koncem 3 mc i zadna nie dostala ani grosza ani zadnego urlopu (zwykle l4 i tyle). czyli matka moze sobie skonfabulowac, ze jej puste jajo plodowe to byl chlopiec? paranoja jesli faktycznie tak jest. nie neguje, ze zycie zaczyna sie od poczecia, ale wymyslanie plci, bo matka ma przeczucie to kretynizm.

Gość Angels
DO FGHJFGH BLA BLA BLA POCZYTAJ USTAWY: Diecezja Zielonogórsko-Gorzowska Zielona Góra, 15.11.2007 W związku ze zmianą ustawodawstwa państwowego, umożliwiającą otrzymanie przez rodziców karty zgonu dzieci martwo urodzonych (niezależnie od ich wieku), duszpasterze mogą częściej spotykać się z prośbą rodziców o chrześcijański pogrzeb dzieci poronionych, które z powodów oczywistych nie otrzymały sakramentu chrztu. Mając na względzie dobro duchowe rodziców dziecka oraz biorąc pod uwagę normę kan. 1183 2 KPK, niniejszym udzielam ogólnego zezwolenia na pogrzeb kościelny dzieci martwo urodzonych (poronionych), których rodzice mieli zamiar je ochrzcić i o taki pogrzeb proszą. W takich przypadkach należy postępować według poniższych wskazówek: W kontakcie z rodzicami wskazana jest szczególna wrażliwość i delikatność. Nie należy odmawiać urządzenia pogrzebu dziecka, które rodzice stracili wskutek poronienia nawet na bardzo wczesnym etapie ciąży, o ile przedstawią dokumenty konieczne do pogrzebu zgodnie z prawem państwowym. Stosowaną dotychczas praktykę tzw. pokropku, nie znajdującą uzasadnienia ani w prawie kanonicznym, ani w normach liturgicznych, należy zastąpić obrzędami pogrzebu przewidzianymi dla dziecka nieochrzczonego. Przebieg obrzędów pogrzebu, zgodnie z miejscowymi zwyczajami, może odbywać się według trzech form i zawierać zarówno nabożeństwo w domu, w kościele i na cmentarzu, jak i tylko na cmentarzu (Obrzędy pogrzebu, rozdz. VII-IX). Jeżeli rodzice proszą, można odprawić Mszę św. pogrzebową. Stosuje się wówczas formularz „Msza św. w czasie pogrzebu dziecka nieochrzczonego (Mszał Rzymski dla diecezji polskich, s. 241) i używa się szat liturgicznych koloru białego. Należy także wyjaśnić, że Msza św. nie ma charakteru przebłagania za grzechy dziecka, ale jest prośbą o pociechę dla rodziców. Biskup Adam Dyczkowski ks. Piotr Kubiak Kanclerz Kurii Zielonogórsko-Gorzowski

Gość fghgjgjjkhkk
d.z.iunia ani urlop ani zasilek pogrzebowy sie nie naleza przy stracie tak wczesnej ciazy. skad wiem? znam kilka kobiet, ktore poronily przed koncem 3 mc i zadna nie dostala ani grosza ani zadnego urlopu (zwykle l4 i tyle). czyli matka moze sobie skonfabulowac, ze jej puste jajo plodowe to byl chlopiec? paranoja jesli faktycznie tak jest. nie neguje, ze zycie zaczyna sie od poczecia, ale wymyslanie plci, bo matka ma przeczucie to kretynizm. Zgadzam się, moja przyjaciólka poronila w 11tyg była tylko na zwolnieniu przez tydzień- zwolnieniu zdrowotnym.Bajeczki o AKCIE ZGONU :o nie ma porodu, nie ma zgonu...

Gość oj tammmm
koleżanka poroniła w 13 tc i pochowała dziecko . Dostała tez zasiłek pogrzebowy .