Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Regnis

Poszłyście na pochówek po poronieniu?

Polecane posty

Gość fghgjgjjkhkk
Autorko pod wieloma nickami- idż na leczenie i to głowy, bo pierdolisz takie głupoty że się czytac nie da!!!

Gość Angels
Przydatne akty prawne Potrzebne akty prawne zostały ujęte w komunikacie stowarzyszenia. W najbliższym czasie postaramy się umieścić tutaj linki do aktów prawnych. Ustawa o aktach stanu cywilnego z dnia 29 września 1986 r. (Dz. U. 1986 Nr 36 poz. 180) Tekst: .pdf Ustawa z dnia 26 czerwca 1974 r. - Kodeks pracy Tekst: .pdf Ustawa z dnia 17 grudnia 1998 r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych (Dz. U. 1998 Nr 162 poz. 1118) Tekst ustawy: .pdf Tekst załącznika: .pdf Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 2 lutego 2005 w sprawie pisemnego zgłoszenia urodzenia dziecka (Dz. U. 2005 Nr 27 Poz. 232) Tekst: .pdf Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 7 grudnia 2001 r. w sprawie wzoru karty zgonu oraz sposobu jej wypełniania (Dz. U. 2001 Nr 153 Poz. 1782) Tekst: .pdf Rozporządzenie Ministra Zdrowia zmieniające rozporządzenie w sprawie wzoru karty zgonu oraz sposobu jej wypełniania Tekst: .pdf Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 7 grudnia 2001 r. w sprawie postępowania ze zwłokami i szczątkami ludzkimi (Dz. U. 2001 Nr 153 Poz. 1783) Tekst: .pdf Rozporządzenie Ministra Zdrowia zmieniające rozporządzenie w sprawie postępowania ze zwłokami i szczątkami ludzkimi Tekst: .pdf Rozporządzenie Ministra Pracy i Polityki Socjalnej z dnia 27 lipca 1999 r. w sprawie określenia dowodów stanowiących podstawę przyznania i wypłaty zasiłków z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa. Tekst: .html (Przydatny: paragraf 12)

ja slyszalam, ze podobno mozna taki akt sobie zalatwic nawet we wczesnej ciazy i dokonac pochowku, ale nie ma ani zasilku pogrzebowego ani urlopu macierzynskiego (przysluguja owszem, ale przy stracie bardziej zaawansowanej ciazy - nie wiem dokladnie od ktorego tc).

Gość fghgjgjjkhkk
O ile jestem w stanie zrozumieć pochówek płodu po 30t.c to nie wyobrażam sobie takiej szopki po poronieniu do 3 miesiąca. Poprostu brak słów, trzeba mieć jakiś syndrom odgrywania ofiary by decydowac się na taki krok. Tak się składa że moja przyjaciólka straciła ponad roczne dziecko. Nie wyobrażam sobie by stała nad grobem dziecka a obok pomnik "chłopiec lub dziewczyna poronienie xx.xx.rok.."

Gość fghgjgjjkhkk
Debilem trzeba być by wpaść na taki pomysł.

Gość Maraketta
Angel już sobie odpuść to kopiowanie i wklejanie, mogłaś wstawić linka a nie takie sceny robić, rozumiem, że jesteś rozgoryczona, bo straciłaś jedno maleństwo i puste jajo płodowe, ale każdy ma prawo do swojego zdania na ten temat. Poza tym u nas w kraju nie zawsze to co jest w kodeksie przekłada się na życie, jak widać niektórzy mają inne doświadczenia.

Gość widziałam to
że co? pochować puste jajo???? oooo myy goood... PUSTE JAJO oznacza że zdążyło się wytworzyć tylko jajo w którym miał być zarodek, ale go nie ma:/ iem że to trudne, no ale tu nie ma czego chować niestety... to tak jak masz jajka kurze, nie z każdego będzie kurczak...

Gość Maraketta
fghgjgjjkhkk nie przesadzaj z tym 30 tygodniem, ok 18-20 tygodnia czuje się ruchy dziecka, nie wyobrażam sobie, że gdyby coś się stało na takim etapie, po tym jak się czuło ruchy swojego ok 20-25 cm dziecka nie pochować go.

Gość Angels
JESLI W PONIEDZIALEK OKAZE SIE ZE MOJE DRUGE OBUMARLO TO JA DWOJE BEDE REJESTROWAC I CHOWAC NA CMENTARZU Z MSZA W KOSCIELE. ZYCIE ZACZYNA SIE OD POCZECIA A NIE OD SRANIA W PIELUCHY!!!!!!!!! KTO NIE CHCE CHOWAC BO UWAZA ZE TO NIE DZIECKO TEN Z LATWOSCIA POSZEDL BY NA USUNIECIE CIAZY BO TO PRZECIEZ NIE DZIECKO! NIEKTORZY LUDZIE NAPRAWDE POWINNI NIGDY SIE NIE URODZIC! SKONCZONA PATOLOGIA!

Gość fghgjgjjkhkk
Teoretycznie możesz też sama myć zwłoki, i robić milion inych "dziwnych/głupich" rzeczy. Po pierwsze straciłaś puste jajo plodowe( PUSTE) a po drugie, nie ma czegoś takiego jak zasiłek pogrzebowy po poronieniu tak wczesnej ciąży. Nawet nie zamierzam z tobą polemizować, moje zdanie jest takie że to fanaberia, w pewnym stopniu brak szacunku dla rodziców zmarlych dzieci, ale to nie moja sprawa, mozesz przekonywac cały swiat że straciłaś dziecko- moim zdaniem straciłas ciąze, nie dziecko, ale wiem ze będą kobiety które zaczną twierdzić że nawet tygodniowa ciąza to dziecko. Tylko po co na siłe grac męczennice i ofiare? czy kiedykolowiek widziałaś swoje dziecko? czy kiedykolwiek je pocałowałaś? przytuliłaś? uśmiechneło się do ciebie? będziesz tęskniła za jego zapachem, głosem?... NIE, więc zastanów się czy chcesz na całe życie biegac na cmentarz udając matke która straciła dziecko?! i pomyśl czy nie będziesz się czuła jak kłamca gdy obok staną rodzice kilkuletniego zmarłego dziecka zostawiając mu na grobie ukochanego miśa, autko czy koc.... pomyśl kobieto co ty robisz.

Gość fghgjgjjkhkk
# misia

Gość Angels
ILE RAZY MAM WAM LUDZIOM DEBILOM DEFINICJE PUSTEGO PECHERZYKA CIAZOWEGO TLUMACZYC????? JUZ OD POCZECIA MAMY DO CZYNIENIA Z CZLOWIEKIEM. I jeszcze raz przeczytaj definnicje pustego pecherzyka plodowego: Puste jajo płodowe patologia ciąży polegająca na niewytworzeniu się elementów płodu w rozwijającej się ciąży. Prawdopodobnie dochodzi do niej, gdy zarodek obumrze na wczesnym etapie ciąży, a trofoblast rozwija się dalej. ZARODEK OBUMIERA NA WCZESNYM ETAPIE CIAZY. MOZE TO BYC KILKA DNI PO ZAPLODNIENIU, MOZE TO BYC KILA GODZIN. POWSTALO ZYCIE I NIEWAZNE CZY OBUMARLO W 2 TYGODNIU CZY 28. KOSCOIL I PRAWO ZEZWALAJA NA POCHOWEK BEZ WZGLEDU NA TO KIEDY ZAKONCZYLA SIE CIAZA. A CIAZA ZACZYNA SIE OD MOMENTU POCZECIA, NIE OD 20 CZY 30 TYGODNIA!

Gość EStwrk
Z mojej wiedzy medycznej wynika że szczątki po poronieniu (zabiegu) są utylizowane, traktowane jak odpad mdyczny0 amputowana ręka czy noga. Kobieta zawsze moze domagać się wydania ( nawet nie wiem jak to nazwać) .... ale puste jajo płodowe żaden lekarz nie nazwie płodem. WTF?

Gość Maraketta
Angels chyba przesadzasz trochę, Twoja sytuacja to trochę coś innego, bo masz maleństwo, nawet jeśli miałoby 0,5 cm to już jest dziecko, ale puste jajo płodowe? To miejsce gdzie miało rozwinąć się dziecko, ale nie rozwinęło się, bo nie miało co się rozwinąć. Nie było tam nigdy życia. A tak moim zdaniem to życie zaczyna się dopiero od pierwszego uderzenia serduszka. Z czym już pierwsze skurcze mitochondrium można zaobserwować 3 tyg po zapłodnieniu. Więc sama nie rozumiem jak można powiedzieć że do 3 miesiąca to nie dziecko, ciekawe jakby was to spotkało? Poronienie w np 11 tyg ciąży gdzie już słyszało się bicie serca tego maleństwa i to maleństwo ma już ok 5 cm. Pewnie sami jeszcze nie macie dzieci.

Gość fghgjgjjkhkk
Powiem ci tylko tak: możesz urzadzic pogrzeb, a nie licz na to ze cała reszta świata bedzie cie traktowała jak matka która straciła dziecko. To tragedia ze straciłaś ciąze, ale nie wiem jaki masz cel w zadręczaniu pogrzeben siebie, rodziny.. w sumie z tego co piszesz ty byś chowała nawet rygodniowy zarodek, wiec ja nie mam pytań. Życze szczęścia.

Gość Angels
MOJE DZIECI SA MOIMI DZIECMI BEZ WZGLEDU NA NA TO JAK DLUGO ZYLY. PRAWO DO ZASILKU POGRZEBOWEGO I URLOPU MACIERZYNSKIEGO NALEZY SIE KAZDEJ KOBIECIE KTORA BYLA W CIAZY I PORONILA SWOJE DZIECKO BEZ WZGLEDU NA OKRES TRWANIA CIAZY. http://zasilki.wieszjak.pl/zasilek-pogrzebowy/99000,Pochowek-dzieci-martwo-urodzonych.html A TU LINK DLA CIEBIE I TWOICH KOLEZANEK, KTORE STRACILY DZIECI WE WCZESNEJ CIAZY I TYLKO DOSTALY 7 DNI ZWOLNIENIA BO NIE WIEDZIALY JAKIE PRAWA IM PRZYSLUGUJA.

Gość oczywiscie idiotki, że przy
pustym jaju BYŁ ZARODEK! żeby była ciążą MUSI BYĆ ZARODEK! z największym prawdopodobieństwem miał tak duże wady, że przestał się rozwijać i wchłonął się, ale był! i był taki sam jak w przypadku zespołu Downa, który się utrzymał i doczekał porodu albo i obumarł w 18tc, jak w przypadku zespołu Edwardsa, Patau i tak samo jak w przypadku Waszych ZDROWYCH DZIECI, które macie teraz w domu...

Gość ?oxocoxoxo
Autorko urodzenie martwego dziecka to nieopisana tragedia, ale ty dziecka martwego rodzić nie musiałaś więc zakończ durny temat.

Gość Angels
GDYBY NIE DOSZLO DO ZAPLODNIENIA I POCZATKU ZYCIA NIE BYLOBY NAWET PUSTEGO PECHERZYKA. WIEC DO ZAPLODNIENIA DOSZLO, ZYCIE POWSTALO I PO KILKU DNIACH OBUMARLO. IDZ DO LEKARZA W 1 TYGODNIU CIAZY CZY NAWET W 2 I POPROS O USUNIECIE. W ZYCIU CI NIE USUNIE. 3 LATA WIEZIENIA. NIEKTORZY LUDZIE MUSZE ZROZUMIEC DEFINICJE ZYCIA POCZETEGO! MNIE NIE INTERESUJE CO INNI LUDZIE O MNIE MYSLA I CZY MATKA KTORA STRACILA 1 ROCZNE DZIECKO MA WIEKSZE PRAWA DO CZUCIA SIE MATKA. JA ZOSTALAM MATKA W MOMENCIE KIEDY NASTAPILO POCZECIE MOICH DZIECI. NIE CHOWAJCIE DZIECI PORONIONYCH, WRZUCCIE DO KOSZA NA SMIECI I BEDZIE NAJLEPIEJ. A MOJE DZIECI BEDE ZAREJESTROWANE W URZEDZIE I POCHOWANE PO KATOLICKU. AMEN

potem nie ma sie co dziwic, ze niektore kobiety popadaja w obsesje i gadaja o aniolku do konca zycia, choc poronienie mialo miejsce na poczatku ciazy i 20 lat wczesniej :/. poronienie musi byc traumatycznym przezyciem - nikt tego chyba nie neguje, ale robienie tragedii i rozdzieranie szat, jak gdyby zmarl ktos z rodziny, kogo znalismy, kto zyl z nami, jest moim zdaniem przesadna reakcja.

angels moze podaj linka do kodeksu a nie do stronki internetowej. to bedzie bardziej wiadygodne.

Gość dziunia ile razy poroniłaś
?

Gość Angels
NIE MA CO Z DEBILAMI DYSKUTOWAC! TYLKO MI CISNIENIE PODNOSZA! JA OPIERAM SIE NA USTAWACH I PRAWACH A NIE NA DOMYSLACH. I MOJE SERCE CHCE ABY MALENSTWA BYLY POCHOWANE. RESZTA Z WAS BARBAZYNCOW MOZE SOBIE UTYLIZOWAC DZIECI JAK SIE IM PODOBA.

Gość widziałam to
autorko, nie wiem o co ci chodzi??? idz i sobie chowaj nawet i krew z miesiączki i daj spokój

Gość Angels
Dziennik Ustaw Nr 153 pozycja 1783 z 28 grudnia 2001 ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ZDROWIA z dnia 7 grudnia 2001 r. w sprawie postępowania ze zwłokami i szczątkami ludzkimi ROZPORZDZENIE MINISTRA ZDROWIA1) z dnia 21 grudnia 2006 r. zmieniajce rozporzdzenie w sprawie postpowania ze zwokami i szcztkami ludzkimi Na podstawie art. 20 ust. 3 ustawy z dnia 31 stycznia 1959 r. o cmentarzach i chowaniu zmarych (Dz. U. z 2000 r. Nr 23, poz. 295, z pón. zm. 2) ) zarzdza si, co nastpuje: 1. W rozporzdzeniu Ministra Zdrowia z dnia 7 grudnia 2001 r. w sprawie postpowania ze zwokami i szcztkami ludzkimi (Dz. U. Nr 153, poz. 1783) 2 otrzymuje brzmienie: „ 2. Za zwoki uwaa si ciaa osób zmarych i dzieci martwo urodzonych, bez wzgldu na czas trwania ciy.. 2. Rozporzdzenie wchodzi w ycie po upywie 14 dni od dnia ogoszenia. Minister Zdrowia: Z. Religa 1) Minister Zdrowia kieruje dziaem administracji rzdowej zdrowie, na podstawie 1 ust. 2 rozporzdzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 18 lipca 2006 r. w sprawie szczegóowego zakresu dziaania Ministra Zdrowia (Dz. U. Nr 131, poz. 924). 2) Zmiany tekstu jednolitego wymienionej ustawy zostay ogoszone w Dz. U. z 2000 r. Nr 120, poz. 1268, z 2002 r. Nr 113, poz. 984, z 2003 r. Nr 80, poz. 717 i Nr 162, poz. 1568 oraz z 2006 r. Nr 220, poz. 1600.

Gość widziałam to
tak, znalazłaś artykuły i co z tego? to idz i powiedz w urzędzie że chcesz pochować jajo płodowe, tylko odsuń sie od razu, żeby urzędniczka nie parsknęła ci kawą w twarz

Gość dziunia ile razy poroniłaś
to jest jakiś problem dla ciebie by odpowiedzieć na pytanie dotyczące meritum sprawy?

to nie jest pytanie dotyczace meritum, bo topik nie dotyczy tego, ile razy ktos poronil, a tego czy chowac puste jajo plodowe. dla mnie kazdy moze sobie chowac puste jaja plodowe, jesli przepisy na to pozwalaja. a nawet krew miesiaczkowa, bo przeciez podobno 60% zarodkow sie nie zagniezdza albo zagniezdza sie nieprawidlowo i jest wydalane z miesiaczka, ale dla mnie to dziwactwo.