Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Skiti

Udane vs Nieudane wyprawki

Polecane posty

Podobne tematy juz sie pojawialy ale temat aktualny zawsze bo ciagle nowe mamy zagladaja na forum. Od prawie 4 msc jestem szczesliwa mama chlopca i napisze Wam z jakich zakupow jestem zadowolona a z czego nie. Udane: - butelki dr Browns - suche chusteczki (w pl nie ma) plus woda z mydlem bambino do przewijania - nie znamy jeszcze odparzen i wysypek na pupie - przewijak ale tylko przez pierwsze 2 msc - teraz za bardzo jest ruchliwy - frida do noska - idealne - spiworki do spania - jak dla mnie jedyny sluszny i bezpieczny sposob ukladania niemowlaka do snu - nawilzacz do powietrza - sprawdzil sie zwlaszcza w upalne dni - lezaczek bujaczek - bardzo prosty model fisher price - maly w nim zasypia w 5 min i w ogole lubi byc w pozycji pollezacej- oczywiscie nie naduzywac - waga do bagarzu ( mielismy juz w domu wczesniej i sie idealnie sprawdza do wazenia malego, pewnie tansza niz profesjonalna no i sie nadaje nie tylko do wazenia niemowlaka) - specjalne nozyczki do paznokci oraz niedrapki ( te na pierwsze 2 tyg gdzies) - pieluchy pampers - lekki wozek ( nasz bebe confort streety) - pieluszki tetrowe (do wszystkiego..) - z ubranek to strzalem w dziesiatke byly kaftaniki zapinane z przodu i spioszki na pierwsze ok 2 msc czyli 56 rozmiar u nas - mleko Hip bio combiotik 1 - laktator manualny avent - stanik do karmienia (alles) - zwykla wanienka do kapania - zaluzje w oknie :)) moje dziecko i podobnie dzieci kolezanki moga sie patrzec doslownie przez pol godziny w te swietliste pasy ;) - smoczek - tylko z nim zasypial moj synek przez pierwsze 2 msc a teraz odrzucil smoczek calkowicie (w 3 msc) - termometr do wanienki - nie musze sie zastanawiac czy woda juz dobra albo czy juz wyciagac Malego z kapieli czy jeszcze - pajace do spania Nieudane: - posciel dla dziecka ( 2 komplety leza w szafie) jak dla mnie przescieradlo, i spiworek - pieluchy haggis - chusteczki nawilzane (haggis, pampers) jak dla mnie tylko suche - totalnie nie udane: body dla noworodka! Nie sposob tego zalozyc bez stresowania siebie i dziecka - butelki Avent ( w porownaniu z dr browns to porazka, na szczescie prezent) - zabawki przed 3 msc zycia (mozna sie spokojnie wstrzymac pewnie i dluzej) - wszelakie lezaczki, podporki do kapania ( mam ich 3 - na szczescie nie ja wywalilam pieniadze) - mleko bebilon (aptamil) ha 1 - zaparcia, zielona kupa i okropna rozpuszczlnosc tego mleka! - laktator elektryczny avent - lepszy manualny Tyle pamietam teraz.Jesli sobie cos przypomne to napisze. Dopisujcie sie jesli macie ochote.

Gość jeśli chodzi o wyprawkę,
to jeszcze niestety sie nie wypowiem ( ale z miłą chęcią się doszkalam ), natomiast cytat w stopce masz rewelacyjny i jakże prawdziwy :)

Gość Moja córka w szpitalu
U nas było tak: Udana wyprawka - pampers new baby - płatki kosmetyczne plus zapas herbatek rumiankowych (do przemywania pupy) - oliwa z oliwek (do natłuszczania pupy oraz ciała w pierwszym miesiącu. - chusteczki nawilżane naturalnym olejem słonecznikowym (alternatywa dla nawilżanych balsamem. - leżaczek FP - wanienka profilowana tega baby - pieluchy tetrowe oraz fartuszki do jedzenia. - poducha (wałek) do karmienia piersią - staniki do karmienia H&M - aspirator do noska Marimer (praktyczny bo zamiast filtra wata. Nieudana wyprawka: Laktator tt ręczny i elektryczny (dość spore lejki a w ostatnim zbyt wypukły lejek silikonowy. - śpiworki do spania (moje dziecko nie lubiło być krępowane bo nie mogło machać nóżkami na wszystkie strony ;D. - Butelki i smoczki tt (nie podobał się smoczek za to przypasował NUK.

Na pewno nieudane a raczej niepotrzebne: -przewijak- użyłam kilka razy i leży -lakatator- nie używam wcale, raz przy nawale i się kurzy -pieluchy huggies newborn- ciekną niemiłosiernie -podkłady do przewijania - pajace zapinane na jedną nogę, 100 razy lepsze na obie - tetrowe pieluszki- nie używam do niczego leżą w szafie -krem do przewijania (dostawała uczulenia) -staniki do karmienia( nie używam i dobrze mi z tym) -koszula do karmienia(mam zwykłe rozpinane na 3 guziczki lub piżamkę Co mogę polecić: -pieluchy flanelowe- do wszystkiego -pamersy premium care- idealne, nie trzeba kremu do przewijania -kosmetyki z hippa wydaje pięknie pachną -waga dla niemowląt( jest do 50 kg)więc długo posłuży -pajacyki idealne do spania w nocy -frida- super spraw choć mała nie znosi -nosidełko lub chusta -body zapinane w kroku i na szyi - chusteczki nivea soft&cream ( miękkie dobrze nawilżone) -wózek z adapterami do fotelika( np do lekarza super) Smoczki i butelki to sprawa indywidualna, co dziecku przypasuje.

Gość mijan
Moja coreczka ma 2 mies. Udane: - body, pajacyki, półspiochy - na pierwsze 2 tyg. rozek, pozniej kocyki - glownie bawelniane - wałki zabezpieczające do spania i klin - lozeczko turystyczne i przewijak na niego - karuzelka do lozeczka - lezaczek - bujeczek z wkladka redukcyjna Bright Stars - do kapania wiadro tummy tub (dziecko go uwielbia) -reczniczek kapielowy z kapturkiem -pieluchy tetrowe do wszystkiego -kosz na pampersy Sangenic - butelki dr Browns, TT , Avent i Nuk -najprostszy podgrzewacz do butelek - termometr do kapieli - frida - na kolki Delicol - herbatka Hipp uspokajajaca -wozek Jane Slalom z fotelikiem - gondola Matrix Nieudane: - kaftaniki i spiochy - otulaczek (moje dziecko nie lubi miec skrepowanych rak) - spiworki (mam nadzieje, ze pozniej polubi) - niedrapki - butelki Canpol - herbatka z kopru wloskiego - kolyska (bylo jej w niej za goraco - sprawdzilo sie lozeczko turystyczne)

Moja córka ma 10 miesięcy Nieudane: -smoczki (nie chciala uzywać) - butelki wszystkie inne niż TT (z innych nie chciala pić) -laktator ręczny z pompka Canpol - udziwnione ciuszki (typu: zapięcie z tyłu, falbanki i inne cuda, zwłaszcza pajacyki zapinane na skos) - frida mimo,ze skuteczna, dziecko wpadala w panike na jej widok. -niedrapki -herbatki granulatki reszta wyprawki udana

Gość Waznie waga
Jak wazyc dziecko waga bagazowa? Trzeba go za ubranko powiesic?

Gość P9 89
Udane: -Karuzela jako 1 zabawka -Mata z wiszacymi zabawkami-mam wrazenie za na niej sie bardzo rozwija -hustawka- lubi -wozek z mozliwoscia doczepienia gondoli, adapteru plus fotelika samochodowego(swietne na zakupy), ten sam wozek posluzy rowniez jako spacerowka (JEDEN ZAKUP) -nawilzone husteczki- bardzo sie przydaja -zwyklejsze lozeczko plus dobry materac -Sudocrem -Pieluszki tetrowe uzywane nie jako pielucha -Pieluszki jednorazowe -Wygodne ciuszki czyli rozpinane -Spiworek (wszelkiego rodzaju kocyki mnie stresuja np ze sie rozkopie i narzuci sobie na glowe) -Bezpieczne nozyczki -rekawiczki niedrapki jak byl malutki -Wanienka taka z podparciem jak dziecko jest male -ksiazeczki gumowe i szeleszczace do ogladania Nieudane: Komplet poscieli- byl drogi a wiekszosci rzeczy nie uzylam Oliwka - dostal uczulenia Termometr przykladany do ucha - ten co mam jest fatalny Duzo ubranek jednego rozmiaru- niektorych nawet nie zdazyl zalozyc albo zalozyl raz

Gość P9 89
Ach i jeszcze z udanych parasolka do wozka na sloneczne dni

Gość b.e.a.t.a
Z nieudanych rzeczy nie kupilam duzo, natomiast udane to: - kocyki bawelniane, nie wiem jak je nazwac po polsku - dziurkowane? W UK bardzo popularne i wg mnie genialny wynalazek. Mam ich 3 szt., z poczatku sluzyly do owijania (zamiast rozka), pozniej przykrywalam corke jednym albo dwoma w zaleznosci od pogody. Poniewaz maja dziurki jest male ryzyko ze dziecko sie udusi nawet jak zakryje sobie buzie. - przewijak na lozeczko, uzywalam przez 5 miesiecy, teraz bardzo mi go brakuje. - karuzela z melodyjkami i inne zabawki grajace do usypiania, np. http://www.amazon.co.uk/Fisher-Price-Pink-Soothe-Seahorse/dp/B002ECE5IU - pajacyki z wywijanymi rekawkami (tworza niedrapki) dla noworodka - lezaczek bujaczek z wibracjami - bardzo pomagaly uspokoic i uspic dziecko, uzywalam 5 miesiecy. Teraz corka myszkuje na czworakach po calym mieszkaniu a ja z rozrzewnieniem wspominam te czasy kiedy grzecznie siedziala w lezaczku. Z niepotrzebnych/ niepraktycznych rzeczy: - mata edukacyjna - szybko sie znudzila, duzo lepszy zwykly kocyk. - pajace zapinane na nogawce - bardzo niewygodne przy zmianie pieluchy. Jeszcze gorsze sa te wkladane przez glowe z malym rozcieciem w kroku - masakra. - po 4-5 sukienek w kazdym rozmiarze - byly ladne i niedrogie i nie moglam sie powstrzymac, spokojnie wystarczylaby polowa.

Gość piekielna87
Widzę że każdemu co innego pasuje, bo ja np. bardzo lubiłam: - body dla noworodka (i nie tylko noworodka) - pajacyki zapinane na jedną nogę (synu wierzgał od początku przy ubieraniu, a tu sporo szybciej szło) i w ogóle wszelkie pajacyki - pościel oczywiście po roczku dopiero się przydała, ale teraz nieodzowna, prześcieradełko to chyba od początku, bo na czym dziecko położyć? - przewijak, na początku miałam problemy z plecami i było o wiele lżej - staniki do karmienia- i tak musiałam kupić nowy rozmiar po porodzie, mleko nieźle ciekło, nie musiałam odkładać synka żeby się wygodnie zapiąć to z tych wymienionych jako nieudane ;) a jeszcze udane od siebie: - laktator Nuk e-motion i butelki Nuk (świetne dla dziecka karmionego piersią) - również karuzela, tylko wybór firmy fatalny- Canpol, jakbym widziała że tak mu będzie pasowała kupiłabym na pilota - leżaczek bujaczek, taki najprostszy, a kupiłam bardzo tanio - body, pajacyki, spodenki z szeroką gumką, bluzki z zakładkami, a nie guziczkami na ramionach - pieluszki flanelowe - chusta - czapeczki takie elastyczne, takie "z czubkiem" czy "krasnoludkowe" jak to mówię, bez wiązania - stojak pod wanienkę! super sprawa - przytulanki, takie "puste" w środku- tzn. główka zwierzątka " szmatka do ściskania, śpi z nimi od urodzenia i teraz nawet jak wyjeżdżamy nie ma problemów ze spaniem gdziekolwiek poza domem jak ma przytulankę przy buzi... - krzesełko z pasami i ściąganą tacką - lampka nocna z odpowiednim światłem - pajacyki z odwijanymi rękawkami też polecam, robiły też za rękawiczki jak było chłodniej, niedrapki albo spadały, albo obciskały, szybko odpuściłam A z nieudanych: - laktator Canpol z pompką, karuzela Canpol- chodzi o firmę, bo karuzela jako taka to świetny pomysł - wanienka profilowana- do bani (testowana u babci, w domu miał tradycyjną) - myjki, gąbki itp - rożek (tylko w szpitalu), śpiworki- odkąd poczuł swobodę pod kocykiem, jak wszystko inne zasikał, to już nie uznawał krępowania - pieluszki tetrowe- jak synek miał wysypkę, mocno obcierały, nie wiem ile trzeba prać żeby zmiękła odpowiednio... a miałam różne - ubranka zapinane na plecach - łóżeczko turystyczne :P (na szczęście "odziedziczone" a nie niepotrzebny wydatek), nigdy nie chciał w nim spać, nawet ze swoim materacem, jako kojca nie tolerował

Taa za ubranko sie wiesza.. A najkepiej za sznurek na szyi.. :/ My wazymy w foteliku samochodowym. Nie wiem czy ludziom jest znana funkcja tary w wadze ale widocznie nie wszystkim!

Gość Waznie waga
Pytam po prostu jak zwazyc waga bagazowa bo na niej sie zawiesza walizke!!! Wiec nie rozumiem...

Podbijam bo niektorzy sie napracowali robiac dlugie wpisy i szkoda zeby temat zaginal.

Gość mama 6latki :))
Moja córa ma co prawda już 6 lat :) ale mam wrażenie jakby urodziła się wczoraj, więc się do was dopiszę :))) UDANE: - laktator aventu ręczny - kaftaniki i śpioszki dla noworodka - karuzela do łóżeczka - pościel z baldachimem ( córka uwielbiała baldachim, miała tam swój własny mały świat :) baldachim zdjęliśmy dopiero kiedy zmienialiśmy łóżeczko na zwykłe czyli jak córka miała niespełna 3 lata) - wózek na pompowanych kołach- może i ciężki, ale za to na śnieg i na piach był bezkonkurencyjny!!! - pieluchy tetrowe- używałam głównie zamiast śliniaków przy karmieniu, jak się małej ulało itp. Ponadto te "wyjściowe" (czyli z jakimiś misiami itd.) służą jej do tej pory do zabawy lalkami :) - linomag dla noworodka- u nas się sprawdzał... choć teraz są rewelacyjne balsamy HIPPa, które super nawilżają a dzieciaczek nie jest po tym cały tłusty :P no i ubranka ani pościel nie są pożółknięte- tych balsamów używała moja siostra, jej dzieci są alergikami - herbatki HIPPa - wanienka nakładana na wannę- REWELACJA!!! jak ktoś ma wannę to polecam z całego serca :) Nie trzeba tachać wody, wysokość odpowiednia no po prostu rewelka - kocyk-przytulanka i wszelkiego rodzaju inne kocyki- dziś te mniejsze służą lalkom :) - przewijak z osobnym materacykiem- szczerze mówiąc nie wiem czy to cudo można gdziekolwiek jeszcze kupić, bo ja je miałam po starszej siostrze a ona z kolei po koleżance, ale zdecydowanie lepiej się sprawdzał niż te obecne przewijaki. Był szeroki, przez co niesamowicie wygodny, bo wszystkie kosmetyki, ubranka dla małej mogłam sobie tam poukładać przed kąpielą, a córa wraz miała tam sporo miejsca. Potem siup za łóżeczko i bomba! Ze względu na to, ze był większy od teraźniejszych używałam go mniej więcej do póki córka nie zaczęła chodzić. - pieluchy huggies i pampers - becik. Większy od rożka ze śliczną falbanką świetnie się sprawdzał nie tylko dla noworodka ale i potem jako materacyk do wózka NIUDANE: - body dla noworodka ( wolałam kaftaniki i śpiochy :))) - niewiązane czapeczki - bluzy i spodnie a'la jeans w rozmiarze 0-3 m-cy - smoczki... dzieci je może i lubią ale co chwila wypluwają a za sekundę chcą znowu :D zrezygnowaliśmy ze smoczków w ogóle i był święty spokój :)) - pieluchy happy i dada- masakra... - laktator jeden z najtańszych z taką pompką jak ciśnieniomierz ma :D To była największa porażka :D W szpitalu jak tylko zassałam tym "cudem" to jak się nie wydarłam z bólu! Mama na drugi dzień przywiozła mi aventu :D więcej nieudanych nie pamiętam :) albo jestem zbyt mało wymagająca albo moja mama jest najlepszym doradcą na świecie :D

Gość marcelina2m
Ja mam już 3letnią córkę ale doskonale pamiętam co było mi zupełnie niepotrzebne: - kaftaniki, sukienki, tuniki, ubranka zapinane na plecach, pajacyki, śpioszki których nie dało się rozpiąć w nóżkach - przewijak, wolałam córkę przebierać na łóżku podkładając ręcznik - gruszka do nosa - wanienka (używałam tylko przez 3tyg później córkę kąpałam w dużej wannie a ją kładłam do foczki) - rożek (potrzebny tylko w szpitalu) - pościel, wypełnienie (córkę przykrywałam kocykiem) - mata edukacyjna ( zerowe zainteresowanie)

potrzebne -przewijak, -pieluszki tetrowe ( do wszystkiego, nawet jako przytulanka do spania), -kocyki, -laktator elektryczny, -sterylizator (strzał w 10), -bujaczek, -mata edukacyjna, -emolienty (obojętnie jakie), -podgrzewacz zupełnie nie trafione -rożek, -kafatniki i śpiochy (kupiłam po kilkanaście sztuk i raz użyłam), -monitor oddechu, -pieluchy dada (jak dla mnie to jakieś totalne nieporozumienie), -oliwka (stoją ze 3 nierozpoczęte), -wypełnienie do pościeli (koldra i poduszka)

Gość I ja dodam coś od siebie a co
Córcia ma 7,5 m-c Najbardziej udane: 1. monitor oddechu z nianią Angel Care (zapewnia nam spokojne noce i dni gdyż mała śpi w innym pokoju) 2. Leżaczek bujaczek - nie ruszaliśmy się bez niego z domu do 6 miesiąca 3. Krem na pękające brodawki Purelan 100 (rewelacja) 4. Przewijak składany do ściany z IKEA zamontowany w łazience (używam do dziś) 5. Butelki TT (tylko wymieniamy smoczki, obecnie "3") 6. Smoczki Aventu (mała bardzo je lubi, są bardzo ładne) 7. Leginsy we wszystkich wariacjach 8. Body: długi rękaw, krótki, na ramiączkach 9. Zabawki z pozytywką - mała je uwielbiała od urodzenia 10. łóżeczko turystyczne - dla nas rewelacja bo dużo wyjeżdżamy 11. Stojak do wanienki - bardzo przydatny zwłaszcza na początku zanim nabierzemy wprawy 12. Pieluchy Pampers Zielone - wprawdzie innych nie testowałam ale są rewelacyjne 13. Ochraniacz do łóżeczka - chodzi mi o ta poduszkę co się wkoło mocuje (super rzecz) 14. Chusteczki nawilżone Babydream (jak dla mnie super jakośc za przystępną cenę) 15. Krem na rozstępy z Babydream - używałam całą ciąże nie mam ani jednego 16. Wkładki laktacyjne TT - nie mają sobie równych 17. Śpiochy całe rozpinane bawełniane (przód i nogi) 18. Pudełeczko na mleko modyfikowane takie z przegródkami porcji z Babyono - super sprawa 19. Krople Sab simplex (na kolki i bolący brzuszek ) rewelacja do kupienia w niemczech Najbardziej nieudane zakupy: 1. Wózek X-lander XA - niby wszystko rewelacja ale spacerówka nie ma opcji jazdy przodem do rodzica co jest niezwykle przydatne 2. Wszelkiego rodzaju sukieneczki (totalna niewygoda zanim dziecko przynajmniej nie siedzi) 3. Śpiworki - miałam 2 w ogóle nie używałam 4. Rożek - zupełnie nieprzydatny 5. Krem do smarowania pupy z NIVEA - narobił odparzeń 6. Podgrzewacz do butelek TT - źle reguluje sie temperaturę, nie ma cyferek na regulatorze i lampka przepaliła się po 2 miesiącach 7. Koszule nocne do karmienia - zupełny bezsens 8. Mleko NAN - zatwardzenia

Gość bfghjhju
Ciekawy obraz się rysuje z waszych opinii, nawet o zwykłych pieluszkach tetrowych są skrajne opinie :D Myślę że błędów nie da się uniknąć, tak jak jak piszecie, dla jednej przewijak to coś super, dla innej zbędny. Tak jak ze wszystkim, jednak woli sukienki, druga spódnice, a trzecia spodnie :), nie ma co się za mocno kimś innym sugerować ;)

Gość Dmuchacz i Ruchacz
U mnie w ostatnim tygodniu było tak: udane wyprawki: -poniedziałek. Wyprawka do kina z wcześniej wyhaczoną panną. Był lodzik w kinie. Później dymanko. -środa. Wyprawka do Galerii Mokotów i wyhaczenie dwóch młodziutkich panienek. Za pół darmo zrobiły full serwis. -czwartek. Wyprawka do mojego biura księgowego. Wyhaczona młoda stażystka na kolację, na deser zrobiła lodzika. -piątek. Wyprawka na imprezę do znajomego do Konstancina. Zakończone małym gang-bang. -niedziela. Tu to już wręcz wyprawa. Nad Zegrze. Wyhaczona na plaży starsza kobitka (ok. 30tki), lodzik i dymanko na żaglówce.

Chyba w Simsy grales dzieciaku :P ale brawa za fantazje ;)

Gość hghghhgggggggg
Ja napisze o nieudanych: -termometr do wanienki - wolałam metodą babciną "na łokcia" sprawdzić ( jak nie parzy w łokieć woda jest ok) - smoczek - nie używał - podgrzewacz do butelek - nie użyty ani razu - buciki dla niemowlaka - urodzony wiosną nosił skarpetki - butelki, był na piersi 1,5 roku a potem pił z niekapków Ja akurat i rożek i przewijak używałam:)

Dopisuje. Nieudane: - koszule do karmienia - wkladki laktacyjne - oliwka dla dzieci (mam specjalny emoilent z ureą)

Gość Carmen0310
Ja bardzo byłam zadowolona z butelek tt, podgrzewacza baby Ono, pieluchoceratka (taka do przewijania np. w plenerze) i pieluch Bella. W ogóle fajne wyprawki są w bumbelek.pl

Ja na rozm 56 miałam tylko 2 pajacyki. Takie na wyjście na dwór. W domu maluszek zawsze zawinięty w pieluszkę tetrową i czasem też w kocyk ( jak w szpitalu). Pomyłką była mała wanienka ( taka mniejsza od standardowej dla dzieci)-prezent. Na pewno nie obyło by się u mnie bez Sudocremu ( wg mnie najlepszy- a mam 3 dzieci) :)

Gość ambi poor
up