Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pieszowolka

skad pieniadze na wesele...

Polecane posty

Gość pieszowolka
Bierzemy Whitestock. Grali u mojej kuzynki i byla swietna impreza, bez zalosnych oczepin i przyspiewek co chwile i bylo naprawde wspaniale dlatego ich wzielismy...

Gość pieszowolka
ja tez bym ograniczyla ilosc osob ale nie mam jak! Rodzina to tylko: bracia i siostry plus bracia i siostry naszych rodzicow z rodzinami, ze wszystkimi raczej jestesmy blisko i zapraszac bedziemy wszystkich. Znajomych 22 z Polski plus ok 20 z Anglii ale nie wiem ilu przyjedzie bo wiadomo nie kazdemu sie usmiecha leciec do Polski specjalnie na wesele. Wlasnei patrze znowu na ta moja liste no i nic juz chyba nie wykresle, wychodzi okolo 48tys. Jak myslicie suknie taniej w Polsce czy w UK kupic/wypozyczyc? Nie mam sentymentu i nie musze patrzec na zakurzona suknie w szafie do konca zycia wiec moge wyporzyczyc :P

EE to nie w moim stylu. Mi się nie podobają. Poza tym z KAŻDYM zespołem możesz ustalić że nie ma oczepin i przyśpiewek. najlepiej brać mniej znane zespoły - biorą o połowę taniej a grają swietnie! Wystarczy poprosić o nagrania, płyty i zobaczyć. A połowa kasy w kieszeni. My tak zrobiliśmy - zespól był rewelacyjny:)

Gość pieszowolka
to zalezy na co sie patrzy. Jak slysze ze ktos bierze na wesele Time, Mirage czy inny Skalar to mi sie noz w kieszeni otwiera ale co kto woli. Chialam zeby byli to muzycy, z pasji i wyksztalcenia i tacy wlasnie sa. Spiewaja po angielsku z akcentem i takie tam ale co kto lubi :) uwazam ze jak na 6 osob w zespole z dojazdem 50km to chyba wcale nie tak duzo za 12 godzin pracy...

nam wyszło 27tys za 60os, zespół 1500 drużba weselny 500 foto 1300 suknia 1400 garnitur 600 wódka krupnik 17zł od talerzyka 160zł na 2dni opłaty koscielne 500 kwiaty do koscioła sama kupowałam i ubierałam i wyszło 400 pierdółki typu zawieszki, wstażeczki, balony itp niech bedzie 600 i jeszcze mielismy piwo 350 i gorący stół 500 w poprawiny zespół był mega super i kompletnie nie wart swej ceny powinni za to co zrobili wziąć ze 3razy wiecej,

Gość pieszowolka
Ale ja nie chce sie sprzeczac czy zespol tanszy czy lepszy. Wiadomo ze chcialabym tanszy ale nie mieszkam w polsce, na weselach w Polsce tez nie bywam, pierwsza z rodziny wychodze za maz wiec nie bardzo mam kogo podpytac i zeby ktos polecil, kolezanki tez wszystkie jeszcze panny.. Stad taki wybor. Ile szykowac na suknie dziewczyny jak myslicie? Raczej tylko wypozyczyc z depozytem i praniem, ze 2tys? Slubniczka a za 17zl to 0,5l kupowaliscie? Tanio strasznie ja w mojej liscie policzylam 23zl za butelke. Juz zwariuje zaraz od tej listy :D

Gość nwqkjenqwkjnBDKqjbwdj
haha a ja miałam slub cywilny, elegancki i skromny i obiad w miłej kameralnej restauracji dla rodziców i braci naszych co byli swiadkami. A potem podróz 2 miesięczna dookoła świata z męzem. Byliśmy wszędzie, od Ameryki po Azję i Australię. A Wy to wydajecie na kotlety mielone dla ciotki, która ledwo pamieta jak macie na imię i jakieś wstązeczki. HA HA HA HA

Gość pieszowolka
w Azji bylam, w Afryce tez. podrozy dwu miesiecznych mi nie trzeba. wyrazilas opinie - dziekujemy :)

to zalezy na co sie patrzy. Jak slysze ze ktos bierze na wesele Time, Mirage czy inny Skalar to mi sie noz w kieszeni otwiera ale co kto woli. Chialam zeby byli to muzycy, z pasji i wyksztalcenia i tacy wlasnie sa. Spiewaja po angielsku z akcentem i takie tam ale co kto lubi A ja miałam taki zespół. Grają u nas w Polsce i w USA. Wszyscy po szkołach muzycznych - niektórzy dalje tam uczą:)Angielski perfekcyjny. Pasji też im nie brakuje:) A kosztują 2 tys:) No ale jak widzę panuje moda - znany, drogi to lepszy. GUZIK prawda

Gość jeszcze nie podliczyłam
wesele na 90 osób, od osoby płacimy 270 zł to już wychodzi 24 300 do tego alkohol, tort, kamerzysta, zespół, fotograf, ustrój kościoła i sali, opłaty, samochód + przystrojenie, zaproszenia, suknie pewnie ok 3 tys, garnitur ok 2 , do tego biżuteria , buty, kwiaty i też wyjdzie ok 50 tys jak nic

Gość pieszowolka
od osoby 270zl? Za 1 dzien? Kurde to masa pieniedzy, 2 razy tyle co u nas. a ja zrobilam maly bilans i tak to mniej wiecej wyglada: wesele 140x140 19600 (zaliczka wplacona 1000) zespol 5200 (zaliczka wpl 500) fotograf + kamerzysci 4800 (zaliczka 800) alkohol 3000 tort 500 (ale nie wiem ile kosztuja torty - tak mysle) owoce 200 zaproszenia, winietki, ksiega gosci, nr stolow itp 1500 suknia i buty 3000 garnitur i dodatki 1500 kosciol 1000 kwiaty, dekoracje 500 prezenty dla rodzicow 300 noclegi 2500 sniadanie nast dzien 800 obraczki 4000 makijaz, wlosy i probne 400 wychodzi 48300 i juz raczej nic nie obetne. no coz, dzieki za opinie i rady.

Gość jeszcze nie podliczyłam
My mamy zespół tańszy za 3500 zł, kamerzysta u fotograf podobnie do twojego, alkohol około 5-6 tys bo u nas będzie wódka, wina oraz barman więc będą potrzebne jeszcze inne drogie alkohole jak Jack Daniels czy Metaxa (dlatego też nie wiemy ile to wyniesie). Jeśli chodzi o włosy i makijaż, paznokcie to nie zmieścisz się w kwocie 400 zł. Już od razu napiszę ci że sama fryzura ślubna to już najmniej 70 zł, podobna sprawa jest jeśli chodzi o makijaż, potem fryzura w dniu ślubu już znacznie droższa, na hasło panna młoda wzrośnie do stówki albo i więcej, i tak samo z makijażem ślubnym (ok 90zł), do tego manicure (50-150 zł w zależności czy tylko będziesz malować czy będziesz chciała mieć żelowe) pedicure to koszt ok 90 zł (stopy też trzeba mieć przecież zadbane)

Gość klaudia1617
uwierz to nie jest wiele na taki ślub tym bardziej jak sie ma przyjezdnych gosci-samam mam, i wiem jak to wyglada. takie teraz są ceny, wiesz ze 50 tys to teraz "nic" nazbieralo by sie duzo więcej.:) stowa do stowy, tysiac do tysiaca:)

Gość pieszowolka
czyli jednak nie przesadzam :) musze sie zorientowac ile kosztuja fryzury slubne i jakas porzadna wizazystka w moim miescie bo zupelnie nie mam pojecia. myslelismy zeby moze wynajac autokar (lub 2) ktory przywiozlby rodzine i znajomych narzeczonego i pozniej odwiozl ale to chyba jednak bez sensu zeby ludzie po weselu zmeczeni wracali w nocy autokarem do domu wiec jednak stawiamy na noclegi. no coz, trzeba zbierac grosz do grosza :)

nam pomagają rodzice. gdybyśmy mieli zrobić sami, byłoby to wesele na 30 osób. nie będę sobie odejmować od ust dla jednej nocy

Gość A ja tak mialam
Moj maz rozegral to tak, Zagadal z kobieta z dou weselnego ze zaplaci jej po weselu z prezentow. Wplacilismy 5 tys zeby. Babka miala na towar. Zrobilismy wesele na 125 osob,tez bez szalenst z pierdolami. Wlasna wodka, suknia za 2tys, orkiestra i oczepiny, zadnych limuzyn, ogolnie na impreza na luzie i cisnien. Przed weselem wydalismy ok 7 czyli na zorganizowanie wesela potrzebowalismy 13 tys zl. Na weselu zebralismy ok 45 tys. Splacilismy kobiecie za impreze i wyszlo ze w sumie na rowno o oszacowalismy ze calosc mniej wiecej tyle kosztowala. Nie robilismy wesela na pokaz ani dla zarobku, po prostu zeby byla impreza, zeby rodziny sie poznaly. Bylo na luzie, super, tance od samego poczatku do rana i poprawiny tez wyszly ok. Ogolnie polecam wesele :) najlepiej samemu ogarniac chociaz w dzisiejszych czasach nie ma zbyt wiele do ogarniania, kilka telefonow, internet i w 2 dni mozna all pospinac do kupy.

Autorko ja mysle, ze nie ma co operowac tutaj kwotami - bo ludzie maja rozne dochody i rozne podejscie do tej kwestii;/ zdaje sobie sprawe, ez ksztaltuje sie jakas przecietna - ale pamietaj ze dla kogos 50 tys. to zawrotna suma a dla kogos ktos zarabaia 10 tys. (netto) to pol roku "oszczedzania" czy cos.. ogolnie patrzac wokol wszystkie pary placa same za wesela/imprezy itd. - poza kafeteria - to nie pamietam zebym w osttanim czasie slyszla ze komus placa rodzice

Gość to ja Ci powiem tak
koszt mojego ślubu: sukienka- wypożyczona wesele- niet obiad dla rodziny- niet podróż poślubna- niet redukcja kosztów nie jest wynikową braku gotówki. razem z narzeczonym zarabiamy około 12 tys. miesięcznie (razem) i moglibyśmy się rzucić na jakąś fetę. pytanie: po co? nie lepiej zaoszczędzić i kupić mieszkanie/dom/samochód? zastanówcie się... 50 kawałków nie w kij dmuchał.

Gość wspomnienia są najważniejsze
Może 50 tys to spory wydatek, może to tylko jeden dzień ale potem będzie z tego całe życie pięknych wspomnień. Będzie co opowiadać dzieciom, wnukom, pokazywać zdjęcia, oglądać płyty. Weź pod uwagę że nie wszystko można kupić. Wspaniałych wspomnień nie kupisz a mieszkanie czy samochód owszem jak tylko masz pieniądze. Jeżdżę na wczasy by mieć co wspominać na stare lata i wesele też chcę mieć z prawdziwego zdarzenia bo też chcę mieć co wspominać i czy będzie kosztowało 30 tys czy 60 to nie ma znaczenia. A na mieszkanie jeszcze zdążymy uzbierać a wesele po 50 raczej nie zrobię bo jaka byłaby ze mnie Panna Młoda :) chyba Panna Podstarzała :)