Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

ewa_kacper

Po pierwszym roku tylko mleko krowie!

Polecane posty

Gość troszke w ciazy ;)
Ja swojemu mleko krowie zaczelam podawac jak skonczyl 6 miesiecy,podawalam je rowniez starszej corce gdy 6 miesiecy skonczyla oboje maja sie dobrze,corka ma 16 lat i nigdy jeszcze nie miala zadnego ubytku w zebach.

A co do tego że mleko krowie jest "uboższe" w składniki odżywcze to nie prawda. Zawiera wapń, witaminy z grup B, A, D, oraz fosfor, potas magnez, cynk, jod, fluor, łatwo przyswajalny tłuszcz. Lekarze często mówią że mleko modyfikowane jest lepsze bo nie uczula dzieci, a krowie często. Ale to jest tak jak ze wszystkim jednych uczula to a drugich tamto. Koleżanka na początku napisała że jej córeczka była uczulona na mleko modyfikowane!

tak ale mleko krowie a nie to z kartonu. To z kartonu nie zawiera nic. Jak bylam dziekciem babcia miała krowy i wiem jak smakuje mleko krowie a jak to UHT i nikt mi nie wmówi ze to to samo. Woda w kartonie to tylko woda w kartonie a nie mleko.

To oczywiście racja. Nie zawsze to co jest nazwane mlekiem w rzeczywistości nim jest. Ale jest duży wybór i da się kupić dobre mleko krowie.

dobre mleko prosto od krowy, a i to nie dla wszystkich - pogooglajcie trochę (bo mi się nie chce;)) ale chyba 1/4 ludzi nie może go pić, bo nie wytwarza odpowiedniego enzymu trawiącego bodajże laktozę; ja piłam, bo mieszkałam na wsi, więc miałam świeże - po przeprowadzce do miasta natychmiast przestałam - woreczkowego się nie dało pić...

Owszem . Chodzi o enzym który się nazywa chymozyna. I to prawda że ok 15 % ludzi nie może pić mleka ale chodzi tu o osoby dorosłe które właśnie nie wytwarzają tego enzymu. Czyli jeśli chodzi o maluchy to jak najbardziej można im podawać mleko krowie skoro ich organizmy wytwarzają odpowiedni enzym do trawienia tegoż mleka.

Gość do majoweczki
to,ze ty taka pierrrdolnieta jestes i mleko mm z kartonika dajesz dzieciom to sorry.. i z tym twoim UK wez sie w tylek pocaluj! troje dzieci,rozwodniczka i non stop siedzi na forum i chwali sie co to i jak w UK,co dzieciom podaje itd. Glupia jestes i niedowartosciowana,to tyle

Gość treke
Stare i głupie :D

Gość ktos pisal ze mleko krowie
Jest dla cielat, czlowieka dla ludzi itd. Tak jest oczywiscie ale mozna zastepowac mleka kiedy matka nie moze wykarmic. mialam kotke ktora zostawila swoje dwudniowe malenstwa. polecialam z nimi do weterynarza i ona mowila abym karmila maluchy zwyklym mlekiem z kartonu.jedynie dodac troszke cukru. maluszki urosly zdrowe i teraz maja po 5 lat i wszystko u nich ok. oczywiscie nie pija juz mleka. Tak samo jest z dziecmi, gdy mama nie moze wykarmic wlasnym mlekiem to moze go zastapic. ja mieszam mojemu dziecku. raz dziennie dostaje kaszke manna na mleko krowim. a w ciagu dnia modyfikowane. nie ufam modyfikowane bo jest to mleko sztuczne. ma w sobie chemie wiec nie jest super.

Gość ktos pisal ze mleko krowie
Mleko daje od mleczarza - nie kartonowe.

A no właśnie wreszcie ktoś kto pisze do rzeczy. Mleko modyfikowane jest zrobione na bazie mleka krowiego ale zmienione chemicznie, więc nie jest takie super. A od krówki to w ogóle najlepsze. Chociaż nie jestem pewna czy nie za tłuste?

Ja daje mlodszemu od czasu jak skonczyl 8miesiecy gotuje mu owsianke, manne i jest git :) troche kasy zostaje w kieszeni bo mleko mam za darmoszke :)

Trochę kasy zostaje i dobrze, a czy dziecku się robi krzywdę? W żadnym wypadku NIE a nawet lepiej że naturalne mleczko krowie je.