Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość denuta445544

Kiedy do lekarza/pierwsze usg żeby nie latać co 2 tygodnie?

Polecane posty

Gość denuta445544

Witam. Wyczytałam że w kazdym trymestrze nalezy zrobic przynajmniej jedno usg. I ze miedzy 11 a 14 tygodniem nalezy zrobic usg z badaniem przeziernosci karku. Tzn ze jesli nic sie nie dzieje, to moze isc np w 12 tygodniu do lekarza po raz pierwszy?... Skoro i tak bede msiala wtedy isc? Czy wczesniej nalezy sie pojawic? Zrobi mi wtedy usg przezpochwowe? powiedzmy w 7-8 tygodniu? Jestem troche zieolna, anie mam kogo zapytac...

nalezy sie pojawic wczesniej celem potwierdzenia ciazy. tzn lekarz na usg sprawdza czy jest pęcherzyk, czy jest we własciwym miejscu (w jamie macicy a nie np w jajowodzie) powiedzmy 6-8 tydzien - pierwsza wizyta

Gość denuta445544
Dzieki meaa :)

Gość denuta445544
a w ogole czytalamd zis, ze zmieniaja sie zasady przyznania becikowego. jest na wp.

Gość fddsgfdg
Musisz pójść przed 10 tc. Tak jak pisały osoby wyżej i to nie jest żadna przesada. Tu też chodzi o twoje bezpieczeństwo.

Gość fddsgfdg
no i musisz porobić trochę badań laboratoryjnych.

Gość aniaaaaaaaaaaaaaaa
Tak, zmieniają się, ale zasada pierwszej wizyty do 10 tc pozostaje bez zmian. Dochodzi natomiast kryterium dochodowe. Swoją drogą nie mogłabym czekać z pierwszą wizytą do 12 tc.

Gość fddsgfdg
Ja radzę tak 7/8 tc, wtedy już zarodek i akcja serca powinna być widoczna.

Gość codziennie wysyłam
w karcie ciązy jest tak : badania usg - wczesna ciaża, 11-13 hbd, 18-22hbd, 30-32 hbd, po 36hbd. Więc przynajmniej te 5 badań usg powinno zostać wykonanych.

Gość Inacopia
Idź ok. 7-8 tc. Przecież musisz zrobić podstawowe badania, jak krew mocz... Wg. mnie to troche niedpowiedzialne, żeby iść dopiero w 12 tc.