Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Lula bay

Renta za dom, spór z mamą

Polecane posty

Gość Lula bay

Jesteśmy 2 siostrami, nasza mama ma 2 domy, których jednak nie chce nam przepisać, ale za to pieniądze na utrzymanie od nas chce. Czy mogę według was jej zaproponować 1200 złotych renty dośmiertnej ode mnie i 10 procent zarobków mojej siostry w zamian za przepisanie nam domw?

Gość lepiej zrobisz jeśli te 1200
odłożysz na dobrą lokatę. Ceny nieruchomości spadają i kiedy umrze Twoja mama, życzę jej, by było to za wiele lat, wartość nieruchomości będzie niższa niż teraz.

oczywiśćie ,ze możesz . Czy jednak mama sie zgodzi to już inna kwestia .

Gość Lula bay
Nie wiem czy to dobre rozwiązanie, dlatego się Was pytam co myślą osoby postronne.

No a właściwie co zrobisz z tym przepisanym domem teraz, czego nie możesz zrobić z nieprzepisanym? Nie wynajmiesz go i nie sprzedasz z lokatorem :). Mieszkać chyba możesz i teraz. Po co Ci dodatkowy kłopot?

A mama nie ma z czego żyć, że oczekuje od Was pieniędzy na utrzymanie? Jeśli tak to niech się zwróci do sądu z pozwem o alimenty.

Gość Lula bay
Jakby to rozegrać według Was, czy 1200 zł plus 10 procent mojej siostry to za dużo? Domy są warte ok 400 tys zł, jeden.

Gość Lula bay
My tam nie mieszkamy bo nas wyruciła z domów nasza mama i powiedziała że nam nie przepisze tylko przepisze jakiejś fundacji. Problem jest taki że ja za te 1200 zł. Miesięcznie to bym sobie sama kupiła mieszkanie za jakieś 20 lat, a tak, to nie będę mieć gdzie mieszkać na starość, bo domy rodzinne pójdą do fundacji, a ja będę bez kasy na kupno, bo mamie dałam, dlatego taki układ wydaje mi się uczciwy.

Twoja mama może sprzedać domy i żyć z pieniędzy. Ile ma lat? Najuczciwiej będzie, jeśli zapewnisz jej utrzymanie na poziomie nie niższym niż może sobie sama zapewnić ze sprzedaży domów.

Gość Lula bay
Bo tak sobie myślę że jak moja mama chce żebym się zachowała jak córka dając jej na życie ( ona nie ma innych dochodów) to ona powinna się zachować jak matka przepisując nam domy. Jak się chce należeć do rodziny to z prawami i obowiązkami. Źle myślę?

Gość Lula bay
Widziałam oferty banków, oferują śmieszne pieniądze za przepisanie domu, coś około 400 zł renty; to moja propozycja nie jest taka najgprsza chyba.

Macie jakieś niezdrowe relacje z mamą, dlatego bałabym sie zawierać takie umowy: może ciągnąć od Was kasę, a domów Wam nie przepisze:( Raczej popracuj nad poprawą rodzinnych układów.

Perwersja jak moze mama nie miec z czego zyc skoro ma 2 domy? Zaproponujcie mamie zeby przepisala Ci dom z prawem do zamieszkania tam do smierci - utrzymanie jej spadnie na Ciebie

Gość Lula bay
Mama ma 59 lat i nie ma żadnych dochodów, to znaczy ma, ale na czarno, chociaż mi mówi że nie ma.

Chyba oczywiste, że pytam o regularny dochód w rodzaju wynagrodzenia za pracę, emerytury lub renty. Ona składa pozew o alimenty, Wy w sądzie udowodnicie, że matka ma majątek, który może spieniężyć i później z tych środków się utrzymywać. W takiej sytuacji sąd raczej alimentów na rzecz matki Wam nie zasądzi, ale nie może też kazać matce przepisać Wam domów. Może mediator by pomógł.

Gość Lula bay
Jolia, Masz swietą racje, ale chire relacje z mamą są nie do odwrócenia. Na pewno będzie chciała mnie wykiwać, więc nie myślę jej nic dawać bez umowy spisanej u notariusza.

Gość Lula bay
Ja bym chciała żeby sobie te domy spieniężyła bo wtedy mogłabym sobie składać na mój dom który kiedyś będę musiała kupić. Ona jednak chciałaby nie dać domów,ale dobrać się do moich oszczędności, a wtedy na starość ja nie będę miała ani kasy ani gdzie spać, dlatego chcę się zabezpieczyć.

Gość strasznie dziwna matka
kase chce a domy jakims fundajcom przepisac,bez sensu

Gość Lula bay
Jolia, moja mama jest trudna...

Gość Lula bay
Wiem że dziwna, ale jej nie dam rady zmienić. Ona już kikogo nie kocha tylko kasę, woęc muszę się przed nią bronić jak przed obcym, chociaż też nie chcę eby z głodu przymierała.

Gość Lula bay
Sprry za błędy ale z ipada piszę i z emocji mi się ręce po ekranie ślizgają.

Gość Lula bay
Jolia, Ty to bardzo ogarnięta babka jesteś. Zgadłaś raz jeszcze, moja mama nie stoi dobrze na głowę, ale nie jest agresywna do otoczenia, więc nikt jej wolności nie odbierze, zresztą te jej zaburzenia są takie specyficzne, bo jeśli chodzi o kasę to myśli jak samolot odrzutowy.

Gość Lula bay
Tak, tylko jej są te domy.

Gość Lula bay
Wiesz dlaczego nas na bruk wyrzuciła?

Gość nie licz na te domy
nie dawaj jej zadnej kasy.. z rodzina to sie na zdjeciu najwyzej dobrze wychodzi :P