Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ela mama ela

Czy posyłacie z katerem i lekkim kaszlem dzieci do przedszkola

Polecane posty

posylam, ale jakbym miala zostawiac ja w domu to by moze chodzila do przedszkola jeden tydzien w miesiacu. Mloda od urodzenia jest okreslana jako dziecko 'glutowate' z tendencja do alergii chorob drog oddechowych. Patologia nie jestesmy, wrecz odwrotnie mamy na tyle doswiadczenia+stetoskop w domu, ze jak rzeczywiscie cos sie dzieje to podejmujemy odpowiednia kroki. Ale to tylko wtedy jak corka ma goraczke, zle sie czuje, biegunke, wymioty i inne problemy. I jakos o dziwo do tej pory trafilismy na kilku pediatrow i wszyscy sie z takim podejsciem jakie mamy zgadzaja. Dziwne...

a jaki lekarz wypisze rodzicowi L4 bo dziecko ma katar?? w zeszłym roku posyłałam młodą z katarem bo bym połowę roku na zwolnieniu siedziała - a który pracodawca spojrzy na to przychylnym okiem?? że pracownika więcej nie ma jak jest?? a poza tym katar to tylko katar. jesli nie jest zielony to dziecko idzie do przedszkola, jak jest zielony to juz trzeba zadziałac mocniejszymi lekami i lekarz ma podstawe do wystawienia L4. na wodnisty katar nikt L4 nie wypisze w tym roku mam ten komfort, ze jestem w domu więc moje dzeicko z katarem nie bedzie musiało do przedszkola iść

Gość pola sperece
A ja dziś posłałam przeziębione dziecko do "0". Zrobiłam to dlatego, że po pierwsze- musiałam być dziś w pracy od 8, nie mam nikogo kto może w takich nagłych sytuacjach zostać z nim w domu :( a po drugie- został zarażony przez inne chore dziei w grupe 😠 do lekarza pójde z nim jutro, niestety dziś dziecko do 16 musi być w szkole, nie kazdy ma tak jak szanowne panie na kaffe mozliwość zostawienia dziecka z teściami/dziadkami.

Gość mama 6latki :))
Ja z lekkim, przezroczystym katarkiem (właściwie z pociągającym noskiem, bo kto tam porządnie dziecko by wytarł -.-) czy lekkim kaszelkiem wysyłam dziecko do przedszkola. Z większym aczkolwiek niegroźnym katarem zostawiam, bo nie pracuję, ale jak pracowałam to wysyłałam :) natomiast jak dziecko było chore, albo jak z nosa się lało to nie... z tym, że córka nie choruje praktycznie wcale (jedynie te katarki i kaszelki czasami, ale rzadko)... Strasznie przewrażliwione teraz są matki... jak czytam niektóre wpisy to ręce opadają...

Gość Mhedfbhwebhueybg
'Mieszkam zagranica i tu katar i kaszel to nie choroba ! Kazdy lekarz powie, ze przy katarze jeszcze lepiej przebywac z dzieckiem na zewnatrz, bo lepiej sie mu oddycha. Dopiero dziecko z goraczka sie leczy (Paracetamol) albo gdy ma zapalenie pluc, oskrzeli, czy angine. Ale zwyklej infekcji nie. Nikt w przedszkolu nie zwraca uwagi na to, ze dziecko przyszlo z katarem czy kaszle. Moje dziecko chodzi od stycznia i jakos tylko 2 razy mialo drobna infekcje. A w PL takie przewrazliwione te matki ze hej.

Gość hmmmmmm ????
pamiętam jak chodziłam do przedszkola to jak miałam katar czy kaszel to normalnie byłam w przedszkolu. Jak była graczka to ktoś tam zostawał z nami w domu.

Pomysłowość rodziców czasami nie zna granic. A co do owego chłopca to finał był taki że za kilka dni pół grupy nie było :(

Gość no masz racje
no tak tylko nie każdy rodzic może pozwolić sobie na L4 za każdym razem jak dziecko ma katar czy kaszle .

Gość kolorowa kartka papieru
Gdybym pracowala to bym posylala,zakatarzone dziecko do pzredszkola,ale nie pracuje wiec jak maly ma katar to siedzi w domu i nie dlatego ze zarazi nim inne dzieci tylko dla siebie,bo wiadomo jak ma sie katar jakie jest samopoczucie zle.

nie posyłam, wolę zostawić chociaż jeden dzień w domu. Teraz córa w sobote dostała kataru, po dwóch dniach w przedszkolu i zostawiłam ją w poniedziałek w domu- wyspała sie po południu i dzisiaj rano lekki katarek jej został.

Nie, nie posylam. Ale mialam kiedys znajoma w pracy ktora taki numer wykrecila - dzieciak mial rozstroj zaladka (zyganie itp) i zabrala go do szkoly. Nic nie powiedziala wychowawczyni, a gowniarz w 6latkach. Potem przyszla do pracy i niewinne zadzwonila ze jej syn jest chory - na co sekretarka do niej ze w takim razie prosze nie przyprowadzac dzisiaj - a ona na to ze on juz tam jest i dzwoni tylko po to zeby im poradzic zeby uwaznie mu sie przygladali. Masakra jakas.

Gość idylllllla
Ale tu jest mowa o katarze czy kaszlu, czyli lekkiej infekcji. Moja siostra mieszka w UK i gdy tylko jej corka (8 l) ma kaszel i katar to leci do lekarza i mimo, iz dziecko zbada lekarz i nie ma nic na oskrzelach, plucach, gardlo i uszy czyste, to ona wymusza antybiotyk albo kaze sobie z PL wysylac, bo twierdzi, ze jej dziecku samo przejdzie dopiero po antybiotyku. To juz paranoja jak dla mnie.

to ma niezłego lekarza jeśli jej się udało faktycznie ten antybiotyk wymusić;) z lekkim katarem i kaszlem puszczam dziecko do przedszkola, zresztą widziałam, ze i z porzadnymi glutami czasem ktos przychodzi... cięzko mi tylko czasem go ubrac odpowiednio, bo się zdarzyło, że np. grzali kaloryfery w czerwcu, zimą chodzą na full i dzieciaki porozbierane, a ja w domu mam inaczej... zobaczymy jak ten sezon wyjdzie, od wiosny w sumie był spokój

Gość marienn
Na kaszel dajesz fenspogal na katar chusteczkę do nosa i niech leci do szkoły.