Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gertgtergtre

Założono mi dzisiaj aparat i

Polecane posty

Gość gertgtergtre

strasznie mnie bolą zęby.. już nie mogę wytrzymać. Głowa aż mnie rozbolała. Ile to potrwa:(

Gość gertgtergtre
Tydzień męki.. :( mam nadzieję, że nie będzie tak miesiąc bo chyba umrę z bólu:( jak sobie radziliście z bólami po założeniu aparatu ?

Mnie w sumie nie bolało jakoś strasznie. Irytowało mnie, że nie mogę gryźć. I, że mi wszystko w zęby wchodzi.

Gość fvbfbfbfgbf
Ja mam aparat na dolnych zebach już półtora roku. Na poczatku z tydzien bedzie bolec , ale coraz mniej. Mnie np. boli przez 2-3 dni po kazdej wizycie u ortodonty i podciagnieciu tych drutów. Wtedy nie moge gryzc itd. Potem ustaje. Po jakims czasie przyzwyczaisz sie do apratu, bedziesz mogła wszystko normalnie jesc, a bolec cie bedzie tak jak mowie 2-3 dni po kazdej wizycie u ortodonty , a potych 2-3 dniach spokoj. Ja z leków przeciwbólowych brałam IBUPROFEN i mi pomagał. Pocierpisz, ale kazdy bedzie ci zazdoscił prostych zębów.

Gość jam jemioła całujcie się
po każdej zmianie druta tak będziesz miała, czyli ok raz na m-c. Mnie bolało tylko jak zaciskałam zęby- np przy jedzeniu. Przez kilka pierwszych dni. Ok 4 do 6 dni.

Gość jam jemioła całujcie się
nie do końca prostych. Mam drutowe towarzystwo, po zdjęciu prawie każdemu coś się cofnęło, wygięło lub przesunęło. Pamiętajcie o dobrej retencji. Ja mam mieć jakieś szyny czy coś takiego za miesiąc zdejmuję górę. Dół będziemy "ścieniać" czyt. opiłujemy kilka zębów :-/

Gość gertgtergtre
Te 2-3 dni co miesiąc już brzmią lepiej:) A co jadłyście kiedy was bolały te zęby ?

Gość gertgtergtre
a ja nie spałam dzisiaj z bólu :O

Gość gertgtergtre
jem tylko zupy, kaszki i jogurty :O drugi dzień chyba odrobinę lepiej, ale dalej bolą :O

Gość jksal
Dwojka moich dzieci ma aparaty i u kazdego bol trwal okolo 3 dni, nie dluzej. Wez cos przeciwbolowego

Zęby bola około 2 dni na miesiąc. później, po każdej wizycie. Możesz brać sobie coś przeciwbólowego, ja ibuprom brałam czasem. jesc jadłam co chciałam, jedynie te 2 dni w miesiącu zawsze mame prosiłam żeby może jakąś zupę zrobiła albo chinszczyzne. ogólnie złota zasada to było- ŻADNYCH kotletow, żadnych mies na 2 dni od wizyty, no i spoko :). To nie jest jakiś koszmar, a retencje trzeba mieć dobra. Najlepiej też stała, a nie w formie aparatu wkladanego na noc, jak to mój znajomy miał. Aparat zgubił i zęby krzywia się znowu...