Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

elizaeliza

Jaki jezyk uczyc dzieci gdy maz nie mowi po Polsku

Polecane posty

Gość pampelluna
Nie przesadzacie trochę? Może i polski autorki jest trochę przykurzony i z rozpędu stosuje bezpośrednie tłumaczenia z angielskiego, ale na pewno posługuje sie polskim sprawniej niz obcokrajowiec, który uczył sie polskiego, w ogóle nie ma dyskusji na ten temat. Wiec nawet gdyby jej dziecko nauczyło sie takiego polskiego, jakim ona operuje, to bedzie to lepszy polski niż żaden i bez problemu dziecko dogada sie z krewnymi albo i niekrewnymi, po prostu z Polakami. Tacy kurwa nieskazitelni i doskonali

moja poki co bez problemu gada na przemian po polsku i angielsku. Po tamilsku (ojciec jest z Indii)widac ze rozumie ale odpowiada po angielsku;-/

Dziekuje pampelluna za wyrozumialosc. Mysle, ze wystarczy zeby moja mala potrafila sie tylko komunikowac po Polsku czy Wlosku a znala Angielski perfect. Bo ja sie przyznam, ze zadnego jezyka nie znam perfect :). Kasza 23 tez tutaj mieszkasz ? Wiem ze jest duzo ludzi z Indii tutaj, wielu lekarzy, pielegniarek no i oczywiscie IT.

Gość b.e.a.t.a
Co do tego, ze bedzie znala Angielski perfect, nie ma watpliwosci. A tak troche nie na temat - moja corka wyjechala z Polski majac 10 lat, w tej chwili angielski jest jej podstawowym jezykiem, mysli po angielsku, a polskiego uzywa tylko w domu i czesto jej sie zdarza mowic niegramatycznie, nie zna tez niektorych slow po polsku. Miedzy nami nie ma problemu, najwyzej ja poprawie (ona poprawia moj angielski), za to problem jest jak jestesmy w Polsce, bo niektorym ludziom sie wydaje, ze corka sie popisuje albo sa oburzeni, ze jak mozna zapomniec mowic po polsku. Mam znajomych - on Polak, ona Filipinka, rozmawiaja ze soba tez po angielsku, a do dzieci mowia w swoich jezykach. Dzieci rozumieja 3 jezyki bez problemu, ale preferuja angielski. Troche pozniej tez zaczely mowic, ale to w tym przypadku nic dziwnego.

Do "b.e.a.t.a " rozumie twoja corke, to dobrze ze jeszcze chce mowic po Polsku. Ja mam znajoma Polke z ktora czasem wychodzimy na kawe i rozmawiamy po Polsku. Ona jest w US 20 lat Niedawno przyleciala do mnie kolezanka z Polski i poszlysmy w 3 na kawe. Ta z Polski miala problem nas zrozumiec bo mowila, ze 1/3 slowek byla po anglielsku :). W Polsce sie oczywiscie dogadam bez problemu ale czasem tak troche jestem zagubiona.( np gdzie mozna podlaczyc sie do internetu w miescie ?, etc. ) Zawsze jednak spotykam sie z zyczliwoscia i pomoca gdy potrzeba :) Zgadzam sie z Toba, ze dzieci dwu lub trzyjezyczne zaczynaja mowic pozniej. Moja corka ma prawie dwa latka i nie mowi jeszcze, tylko mama, tata, baba. Mojego brata w Polsce corka w tym samym wieku mowi juz pelne zdania. Moja Mala rozumie co do niej mowie, zrobi o co ja poprosze. Coraz wiecej osob mnie utwierdza ze dziecko moze pojac 3 jezyki. Dziekuje

Gość muzykoterapia la
autorko,nie wiem dlaczego tak mi sie kojarzysz z Eliza Doolittle z My Fair Lady ;-)

Gość oipeqorpqj[
no to będziesz miała kiepskie dziecko :D co nie zna żadnego języka prawidłowo a wypierac się swoje narodowści i nie uczyć swojego języka to żenada

Gość tatus swoje córci
z kim ty się puściłaś córko !!!

Nie zawsze dziecko uczace sie kilku jezykow na raz zaczyna mowic pozniej. Moj syn mial dwa lata jak mowil zdaniami ( moze nie najdluzszymi ale mozna sie bylo z nim normalnie dogadac. Teraz ma 4,5 roku, mowi po angielsku, po polsku i rozumie po hiszpansku. Z hiszpanskim mial opoznienie bo tesciowa nie chciala za nic mowic do niego po hiszpansku bo twierdzila ze mu sie pomiesza, zadne tlumaczenia nie skutkowaly. Dopiero chyba jej sie przykro zrobilo jak zobaczyla jak maly majac 2,5 roku nawijal z moja mama po polsku i zaczela wtedy mowic do niego po hiszpansku. Ostatnio zaczal uzywac kilku hiszpanskich wyrazow jak rozmawia z tesciowa wiec mam nadzieje ze zacznie tez mowic. Dokladnie tak jak osoby wyzej napisaly, musisz mowic do corki po polsku. Moj maz juz rozumie podstawy co mowie do dziecka ( spanie, jedzenie, nie wolno, chodz tutaj i wiele innych) wiec ma mniej wiecej pojecie co sie dzieje ;) nawet tesciowa kiedys musiala opanowac pic, siku itp. Jak czasami u niej zostawal a nie pamietal jeszcze angielskiego odpowiednika :D Maly nie mowi idealnie, nadal ma problemy np z odmienianem ( noga- nogi, reka -reki :D ), ale mowi, rozumie, w pl dogaduje sie z innymi dziecmi bez wiekszych problemow. Wam tez sie uda tylko musicie pilnowac zeby odpowiadala Wam w Waszych jezykach a nie po angielsku Ech, chcialabym znac jezyk wloski :)

Gość do muzykoterapia
"the rain in Spain stays mainly in the plain" :-) :-) :-)

Gość pytanie do Elizy
Ty jestes prawdziwa czy niezupelnie?

Do " Kluska_serowa" A to dobra motywacja dla babci zeby uczyc wnuczka po hiszpansku. Czy uczysz syna tez czytac i pisac po polsku? a kiedys po hiszpansku ? Myslisz ze bedzie to mozliwe? Polski, angielki i hiszpanki to zupelnie rozne jezyki, alfabet, etc. Moj maz tez rozumie pare slowek polskich, jak : chodz, piesek, nosek, tak , nie etc. Dzieki za super wiesci :) Jesli znasz troche hiszpanskiego to powinnas szybko zlapac wloski. Moj maz pracuje z roznymi ludzmi i czasem sie dogaduje po portugalsku, mex. spanish czy hiszpansku. Do "muzykoterapia la " usmialam sie, niestety nie mam takiego talentu ani glosu :) Zycze milego dnia a ja ide spac :)

Gość dziwneeeee
b.e.a.t.a 2moja corka wyjechala z Polski majac 10 lat, w tej chwili angielski jest jej podstawowym jezykiem, mysli po angielsku, a polskiego uzywa tylko w domu i czesto jej sie zdarza mowic niegramatycznie, nie zna tez niektorych slow po polsku." Powaznie? Wyjezdzajac z Polski miala juz 10 lat i zle mowi po polsku? taka wielka pannica. Ile lat jestescie za graniaca? Moj jeden syn wyjechal z Polski majac 4 lata, drugi urodzil sie poza granicami kraju (starszy ma dzisiaj 17 lat, mlodszy 12) i obaj mowia zupelnie normalnie po polsku. Kiepsko pisza i myla slowa podczas czytania ale mowia bardzo dobrze.

Do "Dziwneeee" Fajnie, ze twoje dzieci mowia po Polsku bez problemu ale mysle, ze trudno jest uogolniac, moze w domu tylko mowicie po Polsku, od dziecka i pilnujecie tego a moze nie mowia tak dobrze ale ty sie przyzwyczailas do twoich dzieci jak mowia. W kazdym razie podziwiam, ze twoje dzieci,szczegolnie to co sie urodzilo poza granica Polski, mowia bardzo dobrze :). Jednak rozumie "b.ea.t.a." doskonale, ze jej corka mysli po Angielsku i zapomina Polskich slowek. Przeciez ona nawet podstawowki nie skonczyla w Polsce. A Polska gramatyka jest taka ciezka. Fajnie, ze jak beata pisze obie z corka sie poprawiaja i doskonala swoj jezyk :). Ja w Polsce bylam bardzo dobra uczennica, nie mialam problemu z nauka, w szkole mialam niemiecki jako drugi jezyk i potrafilam mowic i pisac po niemiecku ale nie praktykuje tego jezyka i chociaz sie uczylam 4 lata naprawde nie pamietam. Oczywiscie gdy slysze niemiecki to cos mi sie przypomina ale prawda jest, ze nie mowilam po niemiecku przez 15 lat wogole. Jezyka mozna zapomniec gdy sei nie praktykuje, przypomnijcie sobei jezyk obcy ze szkoly, czy pamietacie dobrze ? A przeciez kiedys bylo to takie proste. Pewnie juz duza czesc sie zapomnialo, dlaczego? bo nie mowisz tym jezykiem na codzien. Jak pisali poprzednicy, wazne jest mowic do dzieci caly czas po Polsku. Wczoraj maz zostal z moja coreczka w domu wieczorem i opowiadal mi jak sie dogadywali, on nie moze uwierzyc, ze ona rozumie w 3 jezykach juz teraz. Gdy ja ja o cos poprosze po Polsku to mi przyniesie czy reaguje na prosbe, on do niej po Wlosku a ona tez rozumie. On po angielsku a ona rozumie. Wow, dzieci moga nas zaskoczyc bardzo pozytywnie. Ucza sie o wiele szybciej niz my :)

Gość muzykoterapia la
po przespaniu sie ty tez lepiej piszesz-jeszcze tylko : po polsku,po hiszpansku,po angielsku (a nie Polsku etc) i tak trzymac! Wiec cos z tej Elizy Doolittle masz ;-)

Gość zielona wierzba
Mieszkam od 10 lat na Cyprze. Maz jest Cypryjczykiem. Mowie biegle po grecku i angielsku. Maz mowi niezle po angielsku. Do corki- 2 latka- ja mowie po polsku,maz po grecku. Miedzy soba rozmawiamy po grecku. Mamy wielu przyjaciol mowiacych tylko po angielsku, wiec wtedy mala slucha angielskiego. Czasem mi sie wyrwie i powiem cos do corki po angielsku. Z tego co widze mala rozumie jak do niej mozie po polsku, ale odpowiada mi po grecku(na razie mowi tylko kilka slow). Jeszcze nigdy nie uslyszalam od niej nic po polsku, nawet krotkiego "nie". Wlaczam jej polskie bajki czasem i mam nadzieje, ze moje ciagle paplanie po polsku nie idzie na marne :)

"muzykoterapia la" dziekuje, tak mi sie wydawalo, ze sie pisze mala literka ale nie bylam pewna i nie chcialam kogos obrazic :). Ty tez masz doswiadczenie z dziecmi wielojezycznymi? Do 'zielona wierzba" najpierw cie podziwiam, ze znasz 3 jezyki biegle :). Czyli twoja corka tez nie mowi jeszcze za wiele. Czy lubi polskie bajki i jakie jej wlaczasz? Ja znalazlam bajeczki po polsku na You Tube, ALe jej ulubione to Pocoyo i Kipper the dog. I tylko przy nich jest grzeczna i oglada. Myslisz uczyc corke anglielskiego? Czy polski chcesz tylko zeby umiala mowic czy tez pisac i czytac?

Gość zielona wierzba
Sluchaj, nie wyobrazam sobie zeby corka nie potrafila mowic, pisac czy czytac po polsku. Na pewno zrobie wszystko, zeby tak bylo, z reszta sa tu tez szkolki polskie, jak podrosnie to moze ja tam posle. Po angielsku tutaj prawie kazdy mowi, dzieci maja w szkole, w telewizji wszystkie filmy sa po angielsku z podtytulami greckimi, wiec o angielski sie wcale nie martwie. Mamy polska telewizje, wiec ogolnie mala sie troche oslucha, a bajki jakiekolwiek akurat leca oglada i nie ma preferencji, bo oglada niedlugo i cieszy sie, ze w ogole tv wlaczone :) Mam nadzieje, ze odziedziczy ucho do jezykow po mnie a nie po tatusiu i ogarnie polski :) (swoja droga moj maz dopiero teraz przy malej chce czy nie chce zaczal lapac polski bo slucha jak do malej mowie non-stop i rzeczywiscie coraz wiecej maz rozumie- super :)

"zielona wierzba " ja zupelnie zapomnialam, ze w szkole tez bedzie miec jezyk obcy. W roznych szkolach sa rozne jezyki, czesto spanish. Moze uda mi sie znalezc szkole z wloskim, to chociaz bedzie szlifowac jeden ze swoich jezykow. Jeszcze sie nie rozgladam za szkola ale szukam dla niej przedszkola bo chce ja wyslac na pare dni lub moze caly dzien jesli pojde do pracy. ZObaczylam pare fajnych przeszkoli, przyznam, ze to przyjemnosc szukac przedszkola dla dziecka. Szczegolnie podoba mi sie jedno gdzie maluszki maja jezyk migowy. Weszlam do takiej grupki z moja coreczka a oni do niej w jezyku migowym, oczywiscie ona nie miala pojecia tylko pobiegla do zabawek :). Ale to byla grupa dzieci do 2 latek. Moja bedzie miec 2 latka za pare miesiecy. Nie wiedzialam, ze w Grecji jest wszytko po angielsku, jak TV, etc. Moj maz jest troche leniwy do nauki nowego jezyka. Byl w Polsce pare razy ale niegdy sie nie zaczal uczyc polskiego. Prawda jest, ze w Polsce wszedzie sie dogada po angielsku.

Elizaeliza - ja narazie swojego nie ucze pisac i czytac po polsku bo dopiero zaczyna uczyc sie tego po angielsku i mam wrazenie ze mu sie moze pomieszac. Zreszta maly jeszcze jest. Za jakis czas planuje wyslac go do polskiej szkoly w soboty. Cieszylabym sie gdyby umial czytac i pisac po polsku, ale narazie skupiam sie nad tym aby mowil po prostu :) Moj chodzi drugi rok do przedszkola na pelen etat ze tak powiem, wczesniej chodzil rok 2 razy w tyg na 2 godz. Za rok juz zacznie kindergarden i przynajmniej oplata za przedszkole odpadnie :) A gdzie mieszkasz jesli wolno spytac?

"Kluska_serowa " DObrze ze masz poslkie szkoly blisko siebie. Zawsze to wieksza mobilizacja dla dziecka gdy chodzi do szkoly niz uczyc sie tylko od rodzicow. Pewnie mieszkasz w okolicach Chicago lub NY, chociaz polskie szkoly sa w calej Ameryce tak jak Polacy :) MY tearaz mieszkamy w stanie Tennessee.

Gość b.e.a.t.a
dziwneeeee -> wlasnie o tym pisze, ze to sie wielu Polakom wydaje dziwne. Moja corka tez mowi po polsku calkiem dobrze, ale nie moge powiedziec ze nie robi bledow, wiele slow poznala bedac juz za granica i zdarza jej sie nie znac polskiego odpowiednika. Nie uwazam ze to dziwne, raczej calkiem zrozumiale. Zreszta moze jestem zbyt krytyczna wobec corki, albo bardziej obiektywna niz Ty. A moze po prostu masz zdolniejsze dzieci. Druga sprawa: dla mojej corki nieskazitelna polszczyzna nie jest priorytetem i tego raczej nie zmienie. A za granica jestesmy troche ponad 7 lat.

Nie mam polskiej szkoly az tak blisko, ale pol godziny do godziny jazdy. Bede musiala wozic. Mieszkam w stanie ny, do ny nie mam za daleko :) Musze zmykac bo wychodzimy dzisiaj ze znajomymi. Milej nocy i odezwe sie jutro :)

Beata - moj syn tez nie mowi idealnie ale ja sie prawde mowiac nie spotkalam w Polsce z dziwnymi reakcjami, raczej kazdy chwalil ze tak ladnie mowi pomimo ze uczy sie tylko ode mnie. Mi zalezy zeby potrafil sie bez trudu porozumiec i to mi wystarczy, chcialabym aby nauczyl sie tez czytac i pisac ale to zobaczymy, jak sie uda to super, a jak nie to nic nie poradze. Mojemu synowi tez czasami brakuje polskiego slowka

Gość muzykoterapia la
Elizo,mam , owszem,Moje dziecko ma juz lat 10.Jest w szkole francuskiej,w tym jezyku mowimy tez,gdy jest z nami maz.Ja z dzieckiem rozmawiam po polsku-mowi plynnie i pisze-duzo daja pobyty w Polsce.Rzecz w tym,ze od dwoch lat jestesmy w kraju hiszpanskojezycznym...Wiec trzeci jezyk dla niego.Ale dziecko jezyk miejscowy zalapuje bardzo szybko-przez kontakty z rowiesnikami.A,i w szkole jest jeszcze angielski... Moja zasada,to starac sie nie mieszac jezykow zaczynajac zdanie w jednym,a konczac w drugim..Bo czasami ...korci :-) pozdrawiam

b.e.a.t.a , jesli mlodziez przebywa w towarzystwie amerykanskiem i w szkole tez po angielsku to oczywiscie, ze ten jezyk staje sie latwiejszy do porozumiewania. Zgadzam sie z twoja corka, ze polski nie jest dla niej priorytetem bo przeciez jej zycie jest teraz za granica. Chyba, ze myslicie wracac do Polski. Kluska mam nadzieje ze bawisz sie dobrze :) NY i okolice to dobre miejsce na imprezy :). muzykoterapia la, czasem nie jest latwo zeby nie mieszac jezykow.ja do mojej malej mowie po polsku ale wciaz sie lapie, ze wtracam angielskie slowka. Przyzanam sie tez, ze gdy jestesmy gdzies publicznie to czasem wole po angielsku bo ludzie sie pytaja jaki to jezyk. Ciekawe, ze czesto pytaja czy to francuski ? Nie to polski i nawet bym nie pomyslala, ze moze go ktos wziac za francuski :) Ciekawa jestem jak ty sobie radzisz z hiszpanskim? Tez racja ze pobyty w Polsce dobrze wplywaja, przyznam, ze nawet ja gdy jade do Polski to wpadam w ten rytm szybko i chce mi sie tylko po polsku rozmawiac :). Nie mysle, ze my bedziemy co roku jezdzic do Polski ale mysle, ze corka moze praktykowac polski przez skype rozmawiajac z kuzynka w jej wieku. Bardzo chce by sie razem zaprzyjaznily i nawzajem sobie pomagaly w jezykach bo w szkole gdzie bratanica pojdzie maja angielski. ' Dzieki wam dziewczyny za ciekawe dyskusje :). Eliza

Mój mąż jest Albanczykiem, do córki mówi a raczej stara się po albansku, ja mówię do niej po polsku, oboje między sobą rozmawiamy po ang.

laporushi27 napisz cos wiecej,wyglada ze twoja coreczka tez ma dwa latka prawie:-) Dzis wychodze z mala do museum i bede dopiero wieczorem. zycze wam milego weekendu:-)

Gość ojejojej
Ze swojego doswiadczenia wiem, ze dzieciom wielojezycznym najlepiej w nauce jezyka pomagaja wakacje spedzone u dziadkow.