Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość nocne rozmowy.........

jak oceniacie ludzi, którzy odebrali sobie zycie

Polecane posty

Gość nocne rozmowy.........

tchórze, szalency.......egoisci

Gość refef
Bardzo nieszczęśliwi ludzie

Gość yfggftdresdffd
dużo wycierpieli, wiecej niz niejeden człowiek przez całe życie

Gość jak nie masz szans na
jeżeli są pewni,że nic nie ma po śmierci,to wolni ludzie,racjonaliści

Każdy miał inny powód i nie da się ich ocenić jednym słowem, czy zdaniem.

Gość jkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk
Ja mogę o tym pogadać , szukam osoby chętnej do wspólnego samobójstwa .

Gość jeżeli odrzucimy religię
to bać się samobójstwa,to jak bać się pójść spać,Albert Camus podobne poglądy miał

bezmyślni egoiści, nieważne, jaką by temu czynowi przypisywali łzawą ideologię. Jedyne odstępstwo - to kiedy samobójca nie ma obsolutnie żadnej rodziny.

Gość niemioceniaćale
Jedno jest pewne nie oceniam ich negatywnie. Ogólnie nie sądzę żeby miało sens ocenianie ich. Ocenić raczej trzeba otoczenie tej osobie ale na takiej zasadzie : 1. Jeśli skrzywdzono tą osobę to pomóc innym które mogły być skrzywdzone w taki sam sposób 2. Pomóc osobom dotkniętym samobójstwem tej osoby.

Gość ania z kielieckiego....
zostana potępieni na wieki

Gość niemioceniaćale
wielu żyjących zostanie potępionych na wieki, wielu z nich to szaleńcy, tchórze, egoiści. W wielu samobójców nie byłoby gdy obok nich nie było tchórzy czy egoistów więc nie zapędzałbym się tak z ocenami i generalizowaniem :)

jak można ich nie oceniać negatywnie?? Chyba każdy ma rodzinę, którą kocha. Ja nie wyobrażam sobie wyrządzić taki ból mojej rodzinie. Nawet kiedy u mnie nie było fajnie, do głowy mi nie przyszło karać rodziny w taki sposób. Za co?? I ja osobiście nie wybaczyłabym nigdy osobie bliskiej, którą kocham, a która by popełniła samobójstwo. Kawałka złamanej modlitwy by ode mnie nie dostała. A samobójcy wg katolików (i ja też w to wierzę) w najlepszym przypadku trafiają do czyśćcia, z którego można ich wyciągnąć tylko modlitwą. Dla mnie mogą tam zgnić. Nie ma tu żadnej głębszej pięknej idei o byciu nieszczęśliwym. To skończeni, bezmyślni egoiści. Zero żalu.

Gość refef
czarna gorzka zero empatii w tobie i zrozumienia.Mama nadzieję że Bóg nie ocenia w taki egoistyczny sposób .ty nawet nie zdajesz sobie sprawy jak człowiek z depresją się męczy i co przeżywa

Gość refef
*mam kurde pijana jestem

popieram gorzka ja bym nawet grobu nie odwiedzała

Gość refef
Jesteście totalną znieczulicą a ludzie z depresją są chorzy i sobie nie radzą

Gość niemioceniaćale
czarna_gorzka Ty osobiście nie wybaczyłabyś osobie bliskiej samobójstwa a ja przykładowo wybaczyłem. Kwestia duchowości danej osoby :) ale przede wszystkim nie nam oceniać innych.

A gdzie empatia tych kretynów, którzy po prostu się zawinęli z tego świata "bo ten świat mnie boli i bach umrę, popełnię samobójstwo, tak będzie najlepiej"??? Pytam się, gdzie ich empatia?? Ojciec mojego byłego tak popełnił samobójstwo. Jeden gest jego egoizmu zmienił całe późniejsze życie jego żony i dwójki dzieci. Mój znajomy też popełnił samobójstwo. Dowiedział się, że wpadł z koleżanką. Została sama z małym dzieckiem. Świetna dziewczyna, ogarnęła samotnie z dzieckiem studia, sama sobie radzi, cicha i pozytywna. Ale tego dupka życie przerosło. Więc trzeba skomplikować i innym. Bogu dzięki dziewczyna powoli układa sobie życie z kimś normalnym. Gdybym kiedykolwiek chciała popełnić samobójstwo, to najdoskonalsza forma wskazówki, że jestem już doszczętnie pozbawiona empatii wobec bliskich mi osób.

samobójcy słusznie sa potepiani w piekle odrzucili boga

Gość refef
Masz złe z tym doświadczenia ale wiedz że ci ludzie nie myślą racjonalnie ,wiadomo że zostawianie ukochanej osoby nie jest ok ale oni sami potrzebują pomocy

Gość niemioceniaćale
"Ścieżka sprawiedliwych wiedzie przez nieprawości samolubnych i tyranię złych ludzi. Błogosławiony ten, co w imię miłosierdzia i dobrej woli prowadzi słabych doliną ciemności, bo on jest stróżem brata swego i znalazcą zagubionych dziatek.

Co za biedni ludzie musieli tak cierpiec To jest taki stopien cierpienia ze nie ma juz altruizmu typu oj bo rodzina bedzie plakac ktora chuj pomogla

Gość refef
whedif dokładnie to jest cierpienie które oni nie są w stanie znieść,straszna tragedia dla nich

Gość policjanttt....
na ogól nie sa to ludzie normalni z drugiej strony zycie jest nasza własnoscia

tak podsumowując, bo uciekam spać- chciałabym, by każdemu, kto chce popełnić samobójstwo, tuż przed tym krokiem ukazywał się wielki i dosadny neon "jesteś nic nie znaczącym kolejnym, jednym z setki tysięcy samobójców. Twoja śmierć dla świata nie znaczy kompletnie nic. Nikt nie będzie w przyszłości analizował romantycznych bądź głęboko-psychologicznych pobudek twojej decyzji. Pozostanie po tobie jedynie kawałek jakiejś skały w formie pomnika i kilka złamanych nieodwracalnie serc bliskich"

Gość policjanttt....
bez kazdego z nas swiat bedzie funkcjonował idealnie

Gość refef
czarna gorzka żal mi cię ,policjant normalni nie są również ludzie co doprowadzają te osoby do takiego stanu