Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Beacia82

Polka i Nieniec..czy to możliwe?

Polecane posty

czy to możliwe ze choć mieszkamy tak blisko to aż tak dlaeko? czy Niemiec ktory uważa że jest lepszy bo ma pieniądze....da szczęście Polce? który, śmieje się z naszych tradycji, świaąt?? tylko dlatego że u nas wigile robi się przy stole z rodziną a u nich świea spędza się w restauracji bo nikomu sie nie chce gotować????

Gość tylko jesli nawzajem sie i swo
je tradycje szanuja, kasa to nie wszystko, a ich dobrobyt to po czesci splot sprzyjajacych okolicznosci

Gość austriacy też
:o

no pewnie nie wszyscy.... ale ogólnie..czy to możliwe ze niemiec ktory mówi ze kocha ale jednocześnie twierdzi że polska to gówno....i jesl lepszy bo ma kase.... czy to uczucie jest prawdziwe?

Gość czyli uwaza, ze jestes z
gowna:o?? on pewnie z ddrowskiej dziury:o?

Gość Nieniec
Nieniec a kto to?

Gość Nieniec
nie Nieniec to niemożliiwe

nie wiem, ja sie rok temu nie zdecydowałam na poważny zwiazek. Fajny facet, mądry, kulturalny ale miałam poczucie bycia gorszą (nie wiem czy to dobry zwrot), choć on absolutnie nie dał mi tego ani razu odczuć. Mam dobre o Nim zdanie - po dziś dzień - ale związek nie wypalił z mojego powodu. Pozostały mi miłe wspomnienia np. wspólne ogladanie wrześniowego meczu piłki nożnej polska-niemcy - do końca życia tego nie zapomnę z jaką werwą kibicowałam naszym :)

do Madzik82 ale czemu? zwiazek nie wypalił? czy też widziałaś tą różnicę jaka jest w kulturze... zachowaniu?

nie wypalił bo ja nie mogę się wyprowadzić z mojego miasta, ze względu na pracę, a pomysł sciagania jego do PL wydawał mi sie bardzo egoistyczny. Wg mnie za duża odpowiedzialność, bo jakby nam nie wyszło to On całe swoje zycie zostawiłby dla mnie. Dlatego nie chciałam aby przyjezdzał do mnie do PL. Poznaliśmy się w Amsterdamie, na takim długim wyjeździe z pracy. Ot posadzili mnie przy Jego biurku abym szkoliła swój koszmarny angielski :) Czy były róznice kulturowe? lekkie ale były. My np Polacy mamy taki zmysł kombinowania, oni są na wskroś uczciwi. Miałam taką sytuację że mogłam kupić duzo taniej specjalistyczne książki do pracy, jeśli miałabym ze sobą specjalny dokument z pracy. No i go oczywiście nie miałam,ale zaraz zaraz trzeba sobie jakoś radzić. wpadłam na pomysł aby Sven kupił te ksiązki na swoje papiery; Jego mina gdy mu to zaproponowałam - bezcenna. Nie powiedział nic złego ale poczułam że nie podobają mu sie takie akcje. Niby nic ale dla mnie takie drobne rzeczy wywoływały uczucie - Boże jesteśmy okropnym i gorszym narodem :( taki wstyd - za samą siebie i za nasz kraj. czy poza tym było coś nie tak? nic. Miły, kulturalny, dowcipny i mega przystojny :) tylko te ich cukierki takie czarne, które namiętnie podjadał mnie przerażały ;)

Gość mów za siebie stefa......
znam kilka takich małżeństw i sa szczęsliwi ;)

Gość Jaaaaaa27777777
Moja przyjaciółka jest z Niemcem i im się super układa :). Bardzo fajny z niego facet. Ja mam natomiast Włocha i to właśnie on chce wszystko rzucić i przeprowadzić się do Polski, trochę się tego obawiam, ale czas pokaże :)

Gość dziadek polak walczył z
Niemcami o wolność kraju i stare granice państwa a polki teraz rozkładają przed nimi nogi. "Nie o takie Polskie walczyłem"

Ty dziadek - wyobraź sobie że byłam razem z tym okropnym Niemcem w domu w którym ukrywała się Anna Frank. Bezczelność nie :P Dziadek w grobie się przewraca :)

hahahahha :D tak... oni są mega kulturalnym społeczeńatwem...my kominujemy to fakt..ale po to mamy głowy niestety jestesmy zmuszeni do kombinowania...bo ich panstwo robi za nich wszytsko...oni maja kase dosłownie na wszytsko.... nawet jak jestes juz pełnoletnia..chcesz mieskac na swoim to panstwo daje ci kase na mieszkanie i ci za wszytsko placi!!! i jak mowie ze u nas tego nie ma to co?? robia wielkie oczy

Niemiec jest po prosty zdyscyplinowany i tyle, to jest w genach, też to mam, mimo że jestem tylko w połowie Germanem, ale wiem że jak coś trzeba zrobić, to trzeba i szlus. Mnie się naprzykład podoba Niemiecka gościność, czyli praktycznie brak jakiejkolwiek gościnności. Podoba mi się to, że nie starają się ludzi na siłę ugościć, tak jak w polsce. Tam każdy człowiek żyje normalnie i nikt się nie narzuca z pomocą, nikt nikogo nie wypytuje a tym samym nie obgaduje. Sąsiedzi mówią do siebie jedynie uten Morgen (rano), albo guten Tag i to wszystko. Mnie się to podoba ale wielu ludziom nie. Jak by nie patrzeć, to Niemcy podbili całą Europę a także prawie Rosję. Zmiażdżyli Polskę jak robaki a polacy jedynie mogli uciekać i się modlić o litość, wiec logiczne że Germańce są lepsi od polaków.

Gość Krwisty..
miłość powinna byc ponad sztuczne podziały administracyjne. Autorko po porostu nie dorosłaś do tego

Gość Krwisty..
NOŻ prawie robi wielką różnica. Ale nie da się ukryć że zacny to lud:D

Gość podbijal to szalony austriak
nie niemiec:D jak kraj 2x wiekszy, to i szanse wieksze, ale i tak ten szalenca nie dal rady, ruskom i innym za to zabil miliony niewinnych osob i zrownal z ziemia wiele terenow europy:o

Gość Krwisty..
hehe temat sie robi cięzki. hitler ssie|:D

to tylko apropo hojrakow-niemcow, tak naprawde to bierny narod, ale poddanczy ps. nie mam nic przeciwko indywidualnej jednostce (kazdego nalezy oceniac wedle wlasnych czynow), ale nie przekrzywiajmy historii

podbijal to szalony austriak-Nie był Austriakiem, tylko Niemcem, a w Austrii sie po prostu urodził, Mirosław Klose urodził się w Polsce a jest Niemcem, Ginter Grass też urodził się w Polsce, a jest Niemcem. A co do podboju, to Europę podbili Niemcy, to oni na polach bitew okazali walczność i determinację, to oni spowodowali że polacy uciekali na Rumunię, bo Niemcy ich po prostu miażdżyli, Polacy nawet nie umieli dać im rady w 1944 roku, gdy Niemcy byli już słabi, jak wiesz to Niemcy zmiażdżyli znów polaków, tracąc jedynie 1500 swoich ludzi, a Polaków zginęło kiladziesiąt tysięcy i znów znostali zmiażdżeni jak robaki. Mój dziadek, żołnierz Wermachtu opowiadał mi jak polacy uciekali i srali z strachu, opowiadał jak pozostawili swoje dzieci i kobiety na pastwę obcego wojska, polacy po prostu sa gorsi, pozbawieni honoru i odwagi.

hitler byl chory psychicznie i ty sie z nim identyfikujesz i jeszcze go bronisz, o maj god:D:o niemcy byli slabi, bo nie byli w stanie przeciwstawic sie hitlerowi, tylko ciagla biernosc tak samo ddr za komuny, wschodnie niemcy dzisiejsza czarna dziura na mapie europy

klose urodzil sie na slasku, a grass w wolnym miescie gdansk (bedace autonomicznym miastem-panstwem w okresie miedzywojennym w wyniku przegranej przez niemcy I wojny swiatowej) i niby ktore rodzic hitlera nie byl austriakiem?

Dla mnie tradycja Swiat Bozego Narodzenia jest bardzo wazna dlatego spedzamy Swiata po polsku. 3 lata temu spedzalismy je w Karpaczu,potem w domu, rok temu u moich rodzicow i w tym roku jedziemy do rodzicow i Zakopanego.

Gość stess
Noz rozum masz tępy, nędzny prowokatorze. Idąc tym tokiem rozumowania to Ruscy są lepsi od Niemców bo ich zmiażdżyli i sobie na 45 lat podporządkowali. Miliony twoich uciekło przed ruskimi jak robactwo dodatkowo zabrali 1/3 kraju .No a dzielni żołnierze WH jakoś nie potrafili obronić 120 tysięcy kobiet przed gwałtami w Berlinie w maju45. Czyli co ruscy rulez ? Następnym razem zastanów się co piszesz. A co do pogardliwego traktowania z ich strony .Ludzie z wymiany międzynarodowej młodzieży opowiadają że patrząc na dzisiejsze małolaty z De to za 2-3 pokolenia naród ten wymrze . Arogancja, ćpanie demoralizacja .

my tu o miłości a Wy o Hitlerze :D Beacia82 - i tu pewnie jest pies pogrzebany; my kombinujemy aby "przeżyć", oni norlanie "po ludzku spokojnie sobie żyją. Gdybym więcej zarabiała, to te paredziesiąć euro nie robiłoby mi różnicy. A tak.... Noz - To ich zorganizowanie jest godne podziwu! Sama bym tak chciała. Podczas gdy on zasuwał ostro na kompie, ja a wskoczyłam na chwilę na onet.pl, a to z kumpelą na kawkę i tak czas mijał ;) Co do niemieckiej uprzejmości sąsiedzkiej - to pewnie typowe dla całej Europy zachodniej; holendrzy też tacy są. Powierzchnie "zaprzyjaźnią się", ale o głębszą relację trudno. Wolę tą naszą polską otwartość i gościnność. Ale z niemieckich cech chciałabym być mieć tą ich pracowitość ;)

Gość rytryryy
miałam kiedys rozmowe kwalifikacyjna po angielsku w ecolabie z niemcem, odebrałam go jako człowieka bez kompleksów, otwartego, pewnego siebie, tolerancyjnego. chciałabym taka być. mimo że nie przyjeli mnie do pracy to uważam że była to jedna z najlepszych rozmów kwalifikacyjnych w mojej karierze. Prawie zawsze jak trafiałam na polskich właścicieli albo kierownikow to oni czuli sie lepsi, mądrzejsi ode mnie, zamknięci na ludzi. Wyjątkiem jest mój ostatni pracodawca Polak, który na rozmowie pytał się jak projekt rozkręcić, i się dziwił że tak dużo wiem. wreszcie pracuję w mijescu gdzie nikt nie stoi nade mną z batem i nie poniża.... A propso Niemców i II W.Ś każdy z nas się uczył o tej wojnie w szkołach, każdy wie że niemcy mordowali żydów i przetrzebiali europę. Ale wiecie czego dowiedziałam się ostatnio ??? I to w babskiej gazecie "wysokie obcasy" ??????????? Otóż artykuł był o pewnej kobiecie, ale poajwiła się wzmianka o jej mężu - Austriackim Żydzie, bardzo bogatym i szanowanym, otóż ten żyd sprzedawałam broń Hitlerowi. Hitler broń chętnie od niego kupował ale nigdy ręki mu nie podał. Kumacie ???? To zydzi sobie ten los zgotowali !!!!! Czemu nigdy nie usłyszałam tego na lekcjach historii tylko przeczytałam w babskiej gazecie artkuł o jakiejś szmacie co pierwsza cycki zaczęła pokazywać i tam była informacja o tym żydzie. skandal żeby tak ukrywać prawdę