Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość niemoge witaaminjesc

czy w ciazy trzeba brac kwas foliowy i witaminy?co jesli nie bede ich brala?

Polecane posty

bo zle sie czuje po nich jak zaczynam brac witaminy to po 2-3 dniach juz mam mdlosci biegunke niemoge kompletnie nic lekarz mowil ze pewnie mam wrazliwy zoladek i niemam brac,ale planuje dziecko czy nic mu niebedzie jesli niebede ich brac?

Gość wwrrr
Jak sie je zdrowo, to witaminy niepotrzebne. Tylko kto teraz je zdrowo?...

Gość kwas zmniejsza ryzyko
chorób genetycznych

no to juz byl jadla zdrowo tylko czy to bedzie to samo co witaminy?

Gość wwrrr
Nie, to bedzie lepiej. Co ty, do szkoly nie chodzilas?

wrr nierozumiem

Gość wwrrr
No wlasnie widze. Przeciez witaminy w formie tabletek i innych takich to imitacja prawdziwych witamin, ktore znajduja sie w jedzeniu. Przewaznie owocach i warzywach. Jesli faktycznie tak zle ci po prochach, zorientuj sie na powaznie jakie ilosci czego musisz jesc by spelnic zapotrzebowanie na najwazniejsze w ciazy witaminy i postaw sobie za cel faktycznie tak robic, rownoczesnie ograniczajac chemie i inne swinstwa w diecie. A poza tym to rozmawiaj z lekarzem, bo na forum kazdy moze ci powiedziec co sobie wymysli, niekoniecznie prawde.

Gość enkepenkeee
up

Gość wszyscy pochodzimy z małp1
rany co za czasy.. 18 lat temu byłam w ciązy i brałam jedynie FALVIT żadnych kwasów ani innych cudów..i jakoś moje dziecko nie jest chore.

Gość i to definiuje wszystkie
inne ciążę, bo moje jest zdrowe...aż dziw skoro mamusia taka głupia i swoje zdanie opiera na tezie, bo ja,,,,a ty jesteś jedyną polką po ciązy ,,,jak widać z postu

Gość wszyscy pochodzimy z małp1
to było do mnie?? czy obok?? bo jakoś pomieszalaś troszkę masło z maslanką:( wiesz? tak się składa że większośc kobiet nawet nie wiedziała co to "kwas foliowy" czy jakiś tam inne....i rodziła dzieci zdrowe!!!! trzeba naj[pierw może zastanowić się nad przedwcześnie zażywaną antykoncepcją hormonalną już w wieku 16 l;at!@@@ jak myślisz? skąd się teraz bierze taka plaga niepłodności? uszkodzonych płodów?? - to narosło wraz z roprzestzreniającą się antykoncepcję hormonalną i rozwojem cywilizacyjnym... dziś dziewczyny w wieku rozrodczym mają tak zniszczone i rozregulowane organy rozrodcze ze nie są w stanie donościć zdrowych ciąż..

Gość allegra_1604
Dla dobra dzidziusia i tego, żeby się dobrze rozwijał bierz witaminy i kwas foliowy.

Gość ssasha0
Ta rada to już chyba nie aktualna, pewno dzidziuś już się urodził:P, ale może przyszłe matki skorzystają, ja sama bardzo długo się zastanawiałam czy stosować dodatkowa suplementacje w czasie ciąży

Gość ja nie bralam adnych witamin
ani kwasu foliowego, nic zupelnie. I wszystko ok. Jak silny plod to sie urodzi zdrowe dziecko.

Gość pennyyyy
bierz kwas foliowy bez witamin - bo on jest najważniejszy. znajoma nie wiedziała o kwasie i urodziła dziecko z rozszczepieniem kręgosłupa - co jest ewidentną przyczyną niedoboru kwasu. ja biorę kwas w dawce 15mg (ale muszę), witamin nie biorę - ginka powiedziała żeby nie brać.

Gość maaafiiiossska
"rodzily dzieci zdrowe" tak na pewno w 100% rodzily sie tylko zdrowe dzieci. puknijcie sie w dupe... osobiscie nie uwazam lykanie witamin w tabletkach za najkorzystniejsze rozwiazanie, ale nie ma co sie tak wypinać na wspolczesna nauke i medycyne. jak za 20 lat odkryja, ze np jedzenie czerwonej fasoli 3x dziennie leczy raka i redukuje ryzyko zachorowania do 0%, to też sie wypniecie, bo powiecie, ze przeciez od pokolen jakis tam odsetek ludzi jest wolnych od nowotworow? wiecie.. generalnie to od poczatku trwania naszego gatunku sie jakos rodza zdrowe dzieci, bo inaczej ludzkosc by nie przetrwala, ale to nie zmienia faktu, ze w przeszlosci duza czesc osob zdechla na syfilis czy malarie, bo nie wiedzieli co z tymi chorobami robic... jak wspolczesna medycyna mowi, ze kwas foliowy zmniejsza ryzyko chorob genetycznych, to ja wole wykorzystac te wiedze, niezeli sie na to wypinać i mamić sie smiesznym argumentem, ze kilkanascie lat temu kobiety nie braly i jakas czesc dzieci rodzila sie zdrowa

długa wypowiedz ale dziwna bo sama sobie zaprzeczasz. czy kiedyś rodziły się zdrowe dzieci... tak ale pomysł ile rodziło się chorych i wkrótce umierały... właśnie my o tym nie wiemy ale jeśli nie było antykoncepcji to jak myślisz dlaczego w rodzinie było 5 dzieci a nie 10? czy 20? bo umierały ! powiedzmy sobie w prost o naturalnej selekcji jak przetrwał nasz gatunek- późno wymyślili antykoncepcje. witaminy są ważne nie tylko dla dziecka ale i dla matki bo jeśli nie chcesz wyglądać jak kobiety 300 lat temu po 6 ciąży bez zębów łyse grube lub wychudzone na wiór to trzeba brać głupie witaminki !

Gość Hania wwwww
kwas foliowy podczas ciąży kształtuje rozwój nadnerczy płodu. Jeśli go zabraknie to dziecko może urodzić się z wadą nerek

Gość okj
witamin nie musisz brac jezeli jesz duzo owocow i warzyw , ale kwas foliowy jest bardzo wazny , szczegolnie w pierwszych trzech miesiacach , a nawet przed. I chyba nma tez wplyw na lozysko w zaawansowanej ciazy. Jak jesz zdrowo to nie musisz sie zmuszac do sztucznych witamin, ale kaws bierz.

nie mówcie "witamin nie musisz jeść jeśli jesz dużo owoców i warzyw" przecież to nie tylko chodzi o owoce i warzywa inne produkty też trzeba spożywać dla odpowiedniej suplementacji, mięso, ryby, nabiał to też jest bardzo ważne... trzeba zachowywać zdrową i zbilansowaną dietę jeśli się nie chce brać witamin

nie mówcie "witamin nie musisz jeść jeśli jesz dużo owoców i warzyw" przecież to nie tylko chodzi o owoce i warzywa inne produkty też trzeba spożywać dla odpowiedniej suplementacji, mięso, ryby, nabiał to też jest bardzo ważne... trzeba zachowywać zdrową i zbilansowaną dietę jeśli się nie chce brać witamin

Gość ssasha0
Ciężko tak samo dietką dopilnować odpowiedniej ilości spożywania Witami i innych składników

Gość fanka anka
są ginekolodzy którzy nie uważają witamin w ciązy. A dlaczego dzieci rodzą się chore??? Bo kiedyś jak płód był słąby to dziecko umierało,a teraz wystarczy plamienie w 6 tyg i już kobieta leży i dostaję tabletki na podtrzymanie ciąży. Rodzą się coraz słabsze dzieci.

Gość allegra_1604
Jak chcesz dostarczyć wszystkich minerałów i witamin jak powinno się do 6 miesiąca jeść tylko 300-600 kalorii więcej? To jedna kanapka, jak nie chcesz się roztyć to musisz brać suplementy, bo inaczej nie dostarczysz wszystkiego w pożywieniu.

Gość gość
Tylko tyle, myślałam że w czasie ciąży powinno się dużo więcej spożywać kalorii przynajmniej 1000 co to jest jedna kanapka więcej

Gość allegra_1604
no Twoje dziecko jest malutkie nie potrzebuje tak wiele kalorii tylko mikroelementów i witamin.

Gość gość
pamiętajmy o tym że witaminy nie załatwią wszystkiego a najważniejsza jest zdrowa dieta... zamiast kanapki zjedzmy warzywa albo pieczywo wasa, a nie gruba kroma z kilogramem margaryny do tego kiełbasa, ser, majonez i jakiś inny rarytasik.... zdrowe odżywanie nie musi być kaloryczne i zamiast jednej kanapki można zjeść więcej wartościowych rzeczy

Gość allegra_1604
W każdym posiłku musisz mieć białko i węglowodany żeby się najeść i żeby był on odżywczy, same warzywka nie załatwią sprawy tym bardziej w ciąży. Zamiast margaryny masło, a pieczywo może być pełnoziarniste.

Gość gość
allegra popieram cię. tak naprawdę wszystko się da tylko trzeba mieć chęci :P