Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość niemoge witaaminjesc

czy w ciazy trzeba brac kwas foliowy i witaminy?co jesli nie bede ich brala?

Polecane posty

Gość allegra_1604
narzekać każdy umie, a pomyśleć nie ma komu.

Trzeba też pamiętać o tym że występuje coś takiego jak upośledzona przyswajalność kwasu foliowego. Kobieta mimo że łyka go jakiś czas to on i tak nie wchłania się w dostatecznych ilościach. Zbyt niski poziom folianów prowadzi do nadmiernego gromadzenia się homocysteiny. a taka sytuacja może prowadzić do poważnych chorób oraz patologii w ciąży.

Gość gość
nie rób w okół siebie zamieszania po kwasie nie będzie aż takich reakcji a na wszelki wypadek nie urodzisz debila

Gość gość
nie rozumiem po części czemu kobiety tak narzekają na witaminy że to zło że to sztuczne... a później sięgają po batoniki czy inne "E-ileś tam" co jest jeszcze bardziej sztuczne a witamin nie posiada

Gość gość
A co ma być? Kwas foliowy teoretycznie zmiesza szansę na wady genetyczne ale jak masz mieć chore dziecko to kwas f go cudownie nie wyleczy...a jak masz mieć zdrowe to kwas foliowy znaczy jego brak jakoś nie sprawi ze będzie chore.

kwas foliowy powinno się już jeść zanim zacznie się starać o dziecko i faceci też powinni jeść ja już jem chociaz czasami o nim zapomne

Gość gość
po co facetowi kwas foliowy ? przecież nie ma macicy i nie będzie miał dziecka

Gość gość
po co facetowi kwas foliowy ? przecież nie ma macicy i nie będzie miał dziecka

sztuczne witaminy wchłaniają się tylko w 5% Ja jestem w 30tc a witamin praktycznie nie brałam, bo też miałam wymioty. Jedynie co to kwas foliowy na 3 m-ce przed ciążą i krótko po zajściu. Jadłam i jem za to sporo owoców- i w ogóle staram się jeść zdrowo . I moje wyniki są bez zarzutu, nawet żelazo w normie. Dzidzia rozwija się świetnie. Mam wrażenie, że większość ciężarnych to ofiary koncernów farmaceutycznych.

Gość gość
taka polska dola! ale mam nadzieję że dzięki wymianie doświadczenia będziemy mądrzejsze

Gość gość
Ja uważam że mądre stosowanie suplementu diety to nic złego dostarczamy naszemu dziecku witamin, które nie jesteśmy wstanie dostarczyć sama dieta

Gość gość
ja p*****le jak widze te rady "ja nie bralam i jakos dziecko mi sie urodzilo zdrowe...." to mnie szlag trafia !! A gdzie rodziłaś , w szpitalu ? to po co tam pojechałaś ,przecież kiedyś baby na polach rodziły,i też rodziły zdrowe dzieci... ?! No k***a mamy takie czasy żeby sobie ułatwiać życie ,a nie jakies stare idiotyczne zabobony . Otrzepcie się kobiety !

Gość gość
agresywnie ;) ale muszę poprzeć tą teorię bo masz słuszność. nie wiem czemu kobiety mają takie nastawienie. ja uważam że witaminy są ok

Gość gość
ja również zgadzam, się z tymi ostrymi słowami, czasy się zmieniają a my podążamy za nimi gdyby suplementy nie były wskazane albo szkodził by na pewno nie utrzymywały by się tak długo na rynku

Kwas foliowy jest bardzo ważny, powinno się go brać już przed ciążą, minimum miesiąc, a najlepiej trzy. Mój lekarz nawet twierdzi, że każda kobieta w wieku rozrodczym powinna brać kwas foliowy, bo nie znasz dnia ani godziny ;) Przyjmowanie kwasu foliowego minimalizuje powstanie wad cewy nerwowej u dziecka. Ale niestety nawet połowa kobiet może mieć zaburzone wchłanianie kwasu foliowego i nawet o tym nie wiedzieć :/

Gość gość
Niekoniecznie bo syntetyczny kwas foliowy wchłania się w całości i jak się bierze folik na przykład to wystarczy aby cewa nerwowa zamknęła się prawidłowo.

Gość gość
dawniej nie brala sie kwasu foliowego ale bylo duzo urodzen z dzieci z wada cewki nerwowej, rozszczepem kregoslupa a to wszystkoz braku kwasu foliowego, dlatego teraz zaleca sie brac ten kwas i najwazniejsze jest zeby lykac go w pierwszych 3 miesiacach ciazy, potem juz nie jest wazny bo sie wyksztalcilo to co mialo.

Kwas foliowy koniecznie. Większość witamin rzeczywiście wchłonie się z pożywienia, o ile nasza dieta będzie odpowiednio skomponowana i bogata w zdrowe produkty.

Gość renago33
Kwas foliowy może się nie wchłonąć z pożywienia, bo gonie podczas gotowania, dlatego oprócz zdrowej bogatej w zielone warzywa diety trzeba dodatkowo folikiem uzupełniać foliany.

Gość semni
Mnie lekarz też to samo mówił ze prawie niemożliwe jest zapewnienie odpowiedniej ilości folianów z pożywienia bo szybko się ulatniają, a podczas obróbki termicznej giną i bezpieczniej jest brać kwas foliowy syntetyczny dla pewności, ze dziecko będzie zdrowe.