Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość smooothy

Nadmierne owłosienie a ciąża, wizyty u ginekologa i poród

Polecane posty

Gość smooothy

Witajcie, dziewczyny poradźcie bo nie wiem już co robić. Od zawsze miałam dużo za dużo owłosienia w miejscach, w których nie powinno go być. Chodziłam z tym problemem do lekarzy, wiekszość z nich orzekła, że "taka uroda" (mam włoskie korzenie) i pytali "czy to faktycznie aż tak przeszkadza?" To były nieco inne czasy (tak z 10 lat temu). Nauczyłam się jakoś z tym żyć. Do twarzy (mam wąsik i parę włosków na policzkach) używam plastrów z woskiem, więc jest ok. Do nóg, ud, okolic bikini próbowałam wszystkiego. Nie mogłam używać depilatora, bo wyłam z bólu, więc zwykle używam kremów i maszynki. Co ja mam teraz robić. Kremów nie wolno, maszynką ledwo wyrabiam. Co będzie w zaawansowanej ciaży, jak nie będę nawet dobrze widzieć okolic bikini i miejsc intymnych. Już teraz wstydzę się na myśl, że trafię na porodówkę zarośnięta jak małpa :( Tych włosów jest naprawdę dużo. Martwią mnie zwłaszcza te na tylnej stronie ud, a nawet pośladkach. Mówiłam teraz o tym pani ginekolog, powiedziała, że faktycznie ze stosowaniem leków byłaby ostrożna, bo potem są powikłania, a w dodatku leki nie zawsze pomagają, że zna naprawdę fatalne przypadki... Dla mnie to żadne pocieszenie. Chciałabym móc przed wizytami u gina móc jedynie dbać o higienę, a nie musieć się golić od stóp do głowy :(. Co robić dziewczyny, czemu los mnie tak pokarał.

Ja bym Ci poleciła depilację laserową- oczywiście nie w ciąży!!!! Tylko po :) A póki co, jak brzuszek urośnie, to może mąż mógłby Ci pomagać depilacji?

Gość smooothy
tak, rozmawiałam o depilacji laserowej z ginekolog, ale to oczywiście dopiero po ciąży szukam rozwiązania na teraz, martwi mnie przyszłość, że zacznę rodzić i nie będę w stanie zadbać o siebie :( wiem, że piguły różnie patrzą na sprawę owłosienia, czytałam o dziewczynach, które dostały w szpitalu opieprz za to, że nie przygotowały się do porodu. Co ja mam powiedzieć? Przy mnie to dopiero będzie roboty :(

Gość smooothy
Najgorsze jest to, że wcześniej kładłam się w wannie i leciałam od góry do dołu albo odwrotnie. Teraz nie mogę zażywać dłuższych kąpieli, więc muszę radzić sobie z wszystkim pod prysznicem. Partnera wstydzę się prosić o pomoc, staram się być w łóżku zadbana, wiec pewnie nawet nie wie, że mam taki problem :( a jesteśmy ze sobą bardzo długo

Partnera się wstydzisz?:D A do porodu chcesz go mieć przy sobie? Tam to dopiero się dzieje :D pierdzenie, sranie, jeden smród :D A Ty się wstydzisz, żeby Cię wydepilował?:D Związek nie polega przecież tylko na tym co ładne ;P Ja myślę, że jeśli Cię kocha ( a skoro z Tobą jest to na pewno) to nie powinien widzieć w tym problemu... A jeśli już tak masakrycznie nie chcesz, żeby on to robił to może masz siostrę? Albo jakąś mega bliską przyjaciółkę?

Gość bzdura, bzdura ,bzdura
A mnie ogoliła miła pani w szpitalu...:D

Gość smooothy
Skąd pomysł, że chcę mieć partnera przy sobie podczas porodu :o? Modlę się o cesarkę, tak żebym mogła być przygotowana. Absolutnie nie chcę, żeby ktoś bliski widział mnie rodzącą :o

Gość smooothy
Nie mam siostry, ani na tyle bliskich przyjaciółek, żeby prosić je o taką przysługę. Jak myślicie, czy mogłabym pogadać przed porodem z jakąś położną, ktora będzie się mną zajmować (nie wiem, czy daje się jakieś koperty ;)) o moim problemie i czy mogłaby się nim w razie czego zająć?

Tam było zapytanie czy chcesz i ewentualne uprzedzenie jeśli nie jesteś aż tak blisko z partnerem :D Napisałam to, bo miałam taką koleżankę na studiach... nie wiem jak ona wyobrażała sobie poród, ale też była taka przy swoim facecie idealna :D I się trochę zdziwiła podczas porodu i po porodzie...:P A co do cc. Ja miałam planowaną cc ale nie miałam umówionego dnia ani godziny :D Większość lekarzy czeka do rozpoczęcia akcji porodowej, bo macicy nie powinno się ciąć na zimno i bez żadnego rozwarcia (wtedy macica się prawidłowo może nie oczyszczać). Więc też może Cię to zaskoczyć w każdej chwili. Ja tam na Twoim miejscu bym nie robiła ceregieli i poprosiła partnera o pomoc :D

smooothy Nie mam siostry, ani na tyle bliskich przyjaciółek, żeby prosić je o taką przysługę. Jak myślicie, czy mogłabym pogadać przed porodem z jakąś położną, ktora będzie się mną zajmować (nie wiem, czy daje się jakieś koperty o moim problemie i czy mogłaby się nim w razie czego zająć? I wraz Cię nie rozumiem :D Obcej baby się nie wstydzisz a własnego faceta tak?:D Ja w życiu bym nie dała położnej ogolić swojego krocza :/

Gość smooothy
Przecież podobno i tak golą na porodówce. Tyle że przy mnie miałyby może więcej roboty

Ja się goliłam sama w domu. Dla mnie to by było zbyt żenujące... jak z resztą cały poród :D Ale ja też taki wstydniś jestem :P Nigdy nawet publicznie nie karmiłam :D W szpitalu byłam cała pozakrywana :D

Nie musisz nikogo wcześniej prosić...Wiele kobiet przyjeżdża rodzić niewydepilowana i w szpitalu tym się zajmują. :D Kup sobie maszynkę jednorazową a pani zrobi Ci porządek między nogami...:D;) To jest tak samo jak z lewatywą. Zdążysz-zrobisz w domu. Nie zrobisz-zrobią ją na miejscu...:)

Gość smooothy
mama 6-latki to podobnie jak ja..Tyle że jak tłumaczę, ja mogę nie zdążyć ogarnąć swojego problemu :o

Gość smooothy
bzdura - a ta lewatywa to na czym polega dokładnie. Wsadzają coś do tyłka? Tylko pigułkę? :o

No to ja nie wiem co Ci doradzić. Ja myślę, ze może spróbuj jakoś porozmawiać ze swoim facetem... założe się, że twój wstyd przed nim jest totalnie nieuzasadniony ;) Przecież każdy ma jakieś niedoskonałości... a z dwojga złego lepszy partner niż położna :/

smoothy robią ponoć taką wlewkę w tyłek :D Ja bym się nie dała xD U mnie do cc nie trzeba było mieć lewatywy... do sn z resztą też nie- chyba, ze któraś chciała ( a potem do kibla nie dało się wejść..)

Gość smooothy
Boże Boże, jak ja to wszystko zniesę? :o Będę modlić się o cesarkę. W sumie mam do niej wskazania, ale nie znam jeszcze opinii ginekolog.

No...Nie pigułkę...:D Mają gotową lewatywę, taką jak można kupić w aptece. Taka plastikowa butelka z płynem i rurką...:D Trza ten płyn wlać, bynajmniej nie do nosa...:D

Jeśli Ci wyjdzie, że nie masz wskazań to pójdź do psychiatry i powiedz, ze masz straszną tokofobię (strach przed porodem) popłacz trochę i bez mrugnięcia okiem Ci wypisze skierowanie na cc (którego notabene w szpitalu nie będą mieli prawa podważyć :P)

Warto zrobić lewatywę, bo w czasie porodu traci się kontrolę nad zwieraczami. Chcesz zafundować swojemu dziecku takie "powitanie"??? Po samym porodzie zrobienie kupy też jest ciężkie i ta wcześniejsza lewatywa trochę to opóźni...:D

Gość smooothy
bzdura a zdąży się po tym chociaż do wc? :o mama 6-latki słyszałam o tym, kto wie, w ostateczności spróbuję tego patentu, zwłaszcza, że mam nerwicę i zaliczyłam w przeszłości parę wizyt u psychiatry :D

Nawet przed cesarką bym sobie zrobiła lewatywę, żeby potem mieć trochę czasu na zebranie się do wc ;) Nocnik w łóżku byłby bardziej krępujący dla mnie, no i napinanie świeżo ciętego brzucha też jest niewskazane...

Zdążysz do wc :) Robią to w sali obok i trzeba chwilę "przytrzymać" w sobie...:D

Gość smooothy
Ok, dzięki. Muszę to jakoś przetrawić

szczerze to ja bzdura mam troszkę inne patrzenie na to ;P U nas w szpitali lewatywy nie robili sami z siebie głównie dlatego, że często przed porodem jest biegunka sama z siebie a poza tym... i tu będzie niesmacznie no ale cóż... lepiej podczas porodu walnąć twardego klocka niż walnąć sraką :D A co do cc.. ja nic nie wiem o żadnych nocnikach w łóżku :> i ja tam wcale się w szpitalu nie załatwiłam :D Po powrocie do domu dopiero :P a organizm sam mi trochę pomógł i lekko rozrzedził to i owo ;P gorsze było sikanie po cewniku :/

Gwarantuję, że po dobrej enemie w jelitach nic nie zostaje...:D

Gość smooothy
No tak, ale jeśli uda mi się załatwić przed cc?