Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość tylko się nie śmiejcie

Niemowlę zaraz po urodzeniu - jego rozkład dnia - napiszcie proszę !

Polecane posty

Co ile się karmi malucha ? Ile śpi ? Jak się zajmujecie dzieckiem w nocy ? Ile kąpiecie dziecko, jak często ? Ile razy zmieniacie pieluchy ? Czy kupujecie pampersy czy tetrowe ?

Jak karmisz piersią to karmisz na żądanie czasem to jest co 2/3 h a czasem dwa razy na godzinę;-) Śpi prawie cały czas z przerwami na jedzenie i kąpiel. W nocy karmiłam i przewijałam jak była kupa. Od urodzenia kąpałam codziennie wieczorem przed karmieniem. Zmiana pieluchy po każdej kupie czyli początkowo bardzo często więc pampersa zmieniałam nawet 25/30 razy dziennie.

jak bedziesz miala szczesci to plan dnia bedzie wygladac tak: je-sra-spi-je-sra-spi-je... Jak nie to: drze sie-je-sra-drze sie-drze sie-drze sie-je-sra-moze pospi-sra-drze sie-je.... :-D nie ma gotowego patentu na noworodka. Improwizacja:-)

Gość poroocznikova
Tak miesiac-dwa po urodzeniu nie ma rozkladu -jest raczej jeden wielki bajzel. Dziecko nie ma ytmu,ty nie znasz sie na dziecku i musicie sie dotrzec,poznac. Karmienie jest czasem z 4-godzinna przerwa,a czasem dwa razy w ciagu godziny. Pieluchy to nie wiem,na poczatku chyba z 8 dziennie. Pampersy,bez jaj,zeby sobie roboty dodawac i prac tetrowe. Co do kapieli -ja kapalam raz w tygodniu,w pozostale dni kocia toaleta na przewijaku. Po dwoch miesiacach jest juz zdecydowanie wieksza regularnosc,ty masz juz pewna wprawe,a dziecko lapie rytm.

Gość magdaagda
no ja niestety mam właśnie tą wersje, że nie mam szczęscia ;-)

Gość babka78
Kasza23- zajebisty plan dnia, a szczególnie ten drugi. A się aż poplułam ze śmiechu :)

To ja miałam mega szczęście jako noworodek nie płakała praktycznie wcale. Aż się nudziłam z braku zajęcia bo tylko jadła i spała.

Babka78 zycie moja droga zycie:-D Ja niestety nie mialam tak do konca szczescia. Tzn ok moja nie wyla calymi dniami (tylko 18-22), ale nie spala prawie wcale. Jednak sie zawsze pocieszalam ze zawsze moze byc gorzej (patrz opcja 2):-D

Gość babka78
Kasza - u mnie opcja pierwsza trwała 2 tygodnie a później dobre się skończyło ale nie było tak źle jak w opcji 2 :)

piszcie babki piszcie... bo ja rodzę za 2 miesiące i chętnie poczytam o waszych doświadczeniach !

Gość Może dopowiem
Ja miałam opcję pierwszą z tym że 90% czasu to było karmienie, wisiał non stop na cycu, później już padałam na twarz więc karmiłam na leżąco, on jadł a ja spałam. w 3 tygodniu miał tak z 30 min aktywności a reszta to "patrz rozkład wg kaszy opcja 1".

Gość =polonka=
ja co prawda mam już syna 14 miesięcy ale początki pamiętam ;) rano pobudki zależą od dziecka mój się budził 7-8, karmiłam piersią początkowo często z czasem co 2-3godz dziecko da znać jak będzie głodne ;) pierwszy miesiąc to przewijanie i karmienie non stop, w nocy kupy to norma ;) na początku maluch sporo śpi więc jest luz, po ok tygodniu trzeba przyzwyczajać malucha do świeżego powietrza z czasem spacery na których zwykle śpi, ja od początku kąpałam syna o stałej porze wieczorem ok 19, na początku się wydzierał ale polubił kąpiele, potem karmienie i spanie, pobudka na karmienie po jakiś 5 godz potem kolejna po 3 godz i spanie do rana. Mój syn był spokojny i grzeczny od początku, mało płakał nie miał kolek obyś miała takiego aniołka ;) dobrze jest od małego wprowadzić stałe pory i rytuały a dziecko z czasem przywyknie, bywa i tak że myli noc z dniem i nie śpi po kilka godzin w nocy znam takie przypadki.

Gość Może dopowiem
Co do kąpieli, to przy noworodku ciężko nawet wprowadzić stałą porę, ale staraj się od tego zacząć - bo im wcześniej wprowadzisz stały rytm dnia tym lepiej dla ciebie i dziecka. Kąpiel szybka - 5-6 min, zwykle noworodki płaczą niestety i wszystkie zabiegi są w biegu. Ja zaczęłam kąpać po jedzeniu bo darł się strasznie, tak samo pieluchę zmieniałam jak był najedzony, ulewał mi przy tym niestety ale za to nie płakał.

Ja polecam wprowadzenie rytmu dnia od początku. Dziecko wtedy jest znacznie spokojniejsze, Ty masz dużo więcej czasu dla siebie i szybciej będzie przesypiało noce. Nie uznaję karmienia na żądanie więc karmiłam na godziny. Do tego moje dziecko codziennie dostawało picie. Karmienie było co 3 h. Dziecko przyzwyczaiło się góra w dwa dni. Kąpiel codziennie o tej samej porze (to też jest ważne). Po kąpieli pięlęgnacja, cycek i spać.

up !