Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość durops

Na co przeznaczacie pieniądze za urodzenie dziecka ?

Polecane posty

Gość durops

Chodzi tutaj o becikowe czy też pieniądze z ubezpieczalni. Są to dla was po prostu pieniądze, które wpływają na konto i są traktowane tak jak reszta czy przeznaczcie je na jakiś konkretny cel. Ja po urodzeniu pierwszego dziecka całość 1000 zł becikowego + 1500 zł z ubezpieczalni przeznaczyłam całkowicie na dziecko. Wiadomo co do grosza się nie rozliczałam, ale narobiłam większy zapas pieluch, chusteczek, mleka, zabawki typu mata edukacyjna, leżaczek... Teraz po urodzeniu drugiego mam/miałam plan podobny, ale coś mi powiedziało STOP, że może powinnam kupić coś dla siebie, pomyśleć trochę o sobie, wybrać się do fryzjera, kosmetyczki kupić coś modnego ( moja szafa to 10 lat stare ciuchy ), ale to coś szybko zmieniło zdanie i znów każe mi odłożyć te pieniądze na dzieci. Same widzicie, taka już jestem, że wszystkiego sobie odmawiam na rzecz innych. A co wy robicie z tymi pieniędzmi ?

szczerze? nie pamietam nawet. co zrobil maz z kasa z ubezpieczalni tez nie wiem. a co zrobie z becikowym? tez nie wiem. jeszcze nie odebralam....

na nic jedno weszło w drugie powiedzmy, ze dołożyłam to do wcześniej zakupionego wózka, fotelika itd.

becikowego nie dostanę... a z ubezpieczalni dostanę 500 zł... szaleństwo. ale ta ciulato moja firma ubezpieczyła nas w Axa...

Gość kamcia1507
ja kupiłam laktator(kosztował 300zł) oraz przeznaczyłam na szczepionki

Gość :????????
poszły na najbliższy duży zus, rachunki, czynsz i inne pierdoły...może z 500zł poszło na dziecko ;/ mówimy o kwocie 3000zł ( becikowe+samorządowe+z ubezpieczalni)

Gość Numer osiem
ależ to są tak wielkie pieniądzie że prawdopodobnie niezauważalnie rozejdą się przy kupowaniu kilku paczek pieluch! Wyprawką to trudno nazwać, skoro na parę ciuszków, pieluch i artykułów podstawowych na dziecko poszedł tysiac złotych! A gdzei wózek, mebelek jakiś i wiele wiele innych....na to trzeba by dostać z 5 tysięcy, to rozumiem.

Gość gryczka
Na dziecko. Raczej na większe rzeczy typu szafki do pokoju, czy większe zabawki. Najdroższe rzeczy - łóżeczko i wózek kupili dziadkowie. To czego nie wydaliśmy jeszcze (becikowe+kasa z ubezpieczenia mojego+męża, więc sporo w sumie) leży na koncie oszczędnościowym i nigdy nie bierzemy stamtąd na własne potrzeby, jedynie gdy coś trzeba kupić dla syna. Teraz planujemy kupić mu łóżko (w listopadzie skończy dwa lata) i pewnie właśnie z tego konta na to weźmiemy.

sory że z innym tematem ale nie bede zakładała osobnego topicu, jestem w 36 tyg ciaży i pakujac torbe zastanawiam sie czy kupować odrazu smoczek do szpitala?

z ubezpieczenia przeznaczyłam na siebie ( byłam u kosmetyczki na serii zabiegów z Guamu - wtedy były modne i jakieś ciuszki) Z meża ubezp. poszło na życie. Co to jest becikowe samorządowe? Teraz nie wiem na co pójdzie bo wszystko już kupione, pewnie na parę kompletów pampersów a co jeszcze to nie wiem

My jak mały się urodził to mieliśmy wyprawkę dawno skompletowaną. U nas żadnego samorządowego nie było. Kasa z becikowego i ubezpieczenia została dołożona do środków na wyjazd nad morze :) Dwa w jednym-coś dla dziecka i coś dla nas-mały miał 2miesiące jak pojechaliśmy.

Dla mnie to troche niepojetne jak za urodzenie dziecka moga dawac tylko 1000zl ??? przeciez to nic. Sam wozek tyle kosztuje... a nawet nie :( W Norwegii jest to ponad 15 tys zl. Wtedy mozna za to kupic cala wyprawke, urzadzic pokoj, wozki, foteliki, lozeczka i jeszcze kupa kasy zostaje. Chociaz dobrze ze wogole jakies becikowe wprowadzili w Polsce.

Gość jenyyyyyyyyyyyy
ta ale w Norwegi Polacy myją pupska starym babom, patroszą ryby lub segregują śmieci bo tam ( w przeciwieństwie do UK, Irlandii i inych krajów) Polaka do normalnej pracy nie zatrudnią, więc sobie miej te 15 tys i podcieraj dalej tyłki dziadkom.

No nie do konca. Ja jakos mam normalna prace. Zyje normalnie jak wiekszosc norwegow i nie czuje sie gorsza. Nie przyjechalam tutaj do pracy jak wiekszosc Polakow.

Gość dgfdgdgf
Creamful - a co to państwo ma Ci dziecko sfinansować? Nie stać Cie, to "nie robisz" dzidziusia, proste.

My pieniadze z ubezpieczeń i smiesznego becikowego wydalismy na resztę "duperel;i"dla dziecka, które tak naprawde były potzrebne za kilka miesięcy tzn krzesełko do karmienia, szczepionki te dodatkowe)

Chodzi mi o to ze te 1000 zl to wogole mogliby nie dawac... bo to nie robi zadnej roznicy i wiekszosc mam tego nie odczuwa

Gość jenyyyyyyyyyyyy
tak tak, pewnie, wiedziałam że zaraz napiszesz że AKURAT WY macie normalną pracę jak ciągle na ten temat mówią w tv i znajomi że w Norwegii to Polacy sam syf dostają. A ostatnio kogoś wywalili bo po polsku rozmawiał w przerwie na śniadanie

Gość jenyyyyyyyyyyyy
więcej by zrobili jakby np książki były bezpłatne w szkołach, obiady dofinansowane niz 1000 zł które większość przepije

Gość hahahah.........
do jenyyyyyyyyyyyy nie masz pojęcia o Norwegii. może i dobrze bo im mniej tam hołoty tym lepiej. tak mój mąż pracuje w Norwegii. i uwaga buduje rusztowania.

Wy? Przepraszam bardzo ale moj facet jest Norwegiem to po pierwsze. A ja przeprowadzajac sie tutaj nie przyjechalam z mysla o pracy bo nie musialam. A ze akurat trafilo mi sie stanowisko idealne dla mnie to pracuje.

Gość siezastanawiam
jak to na co? no na dziecko oczywiscie