Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ioioioioioioio

czy wybudzac w nocy na karmienie?

Polecane posty

Gość ioioioioioioio

Moja córcia 6 tygodniowa potrafi przespac w nocy bez jedzenia nawet 7 godzin. Dodam, ze jest w 3 centylu jesli chodzi o wage. Karmie ja piersia a raczej mlekiem sciagnietym z piersi. Ostatnio w ciagu dwoch tyg przybrała 330 gramow. Nie wiem czy ja wybudzac na karmienie? Był czas, gdy budzilam ja w nocy co 3 godziny, ale byla tak senna ze zjadła kilka lykow mleka (possala piers maks 5 min) i dalej spała - a wybudzanie trwalo czasem i 490 min, wiec stwierdzilam, ze dziecko bedzie mialo wiecej pozytku ze snu niz z tych kilku lykow mleka... Czy dobze robie, ze nie wybudzam małej ?

Gość ioioioioioioio
mialo byc, ze wybudzanie czasem trwało 40 min ....

Gość Taka sobie jaaaaaaaaaaaaaaO
Bardzo dobrze robisz! A na co Ci nieprzespane noce? Tak bardzo chcesz niewyspana chodzić na rzęsach :D daj dziecku spokój ;P Nadwagi nie ma do dokarmianie w nocy jej niepotrzebne. A Ty się ciesz, ze masz tak spokojne i kochane dziecko, ze daje Ci noce przespać

Miało być niedowagi... sorry za błąd

Gość ioioioioioioio
po skonczonym 6 tygodniu wazyla 3700. A kiedy jest niedowaga?

Nie pamiętam jak to jest dokładnie z tymi centylami, bo moje dziecko ma 4 lata... sprawdź sobie w siatce centylowej to będziesz wiedziała czy ma niedowagę. Jeśli nie ma nie karm w nocy. każda matka by się z Tobą zamieniła :/

Gość ioioioioioioio
moja corka jest w 3 centylu. Ale ogolnie i ja i maz jestesmy raczej drobni, ja do tego jestem niska 155 cm, wiec moze to naturalne, ze ona tez nie bedzie jakas mega duza...

Gość ioioioioioioio
prosze jeszcze o jakies wypowiedzi

Gość ioioioioioioio
up

Gość Broooker
Ja bym wybudzała, bo trzeci centyl, to jednak granica dolna... Może najpierw przed karmieniem pampersa zmień, to troszkę się wybudzi. Moja waży 4500, ma 5 tygodni, jest w 50 centylu. Je nocą co 3.5 h.

Gość ioioioioioioio
ale moja corcia nawet wybudzona, to pociumka cycka przez chwile i zasypa. Urodzila sie z waga 3000 granow, w szpitalu nabawila sie zapalenia pluc ii wyszlysmy dopiero po 2 tyg. W dniu wypisu wazyla tez 3000 g. Po wyjsciu ze szptala przez miesiac przybrala rowno 690 g, wiec chyba w normie. Tylko jest w 3 centylu pewnie dlatego ze nie ur sie duza i przez pierwsze 2 tyg nic nie przybrala, ale pozniej 690 gramow to jest chyba dobrze, prawda?

Gość glizdaglizducha
Ja bym nie wybudzała :/ 3 centyl to jeszcze norma a piszesz w pierwszym poście, że dziecko przybiera, więc nie ma potrzeby dokarmiania w nocy. Niedowagi nie ma! Poza tym drobne dzieci są ładniejsze i słodsze a nie jakieś miesięczne po 5 kg a FE!

Gość rerkumkummmm
Po ok 6 tyg od urodzenia musisz isc na kontrole bioderek i na szczepienie. Zwaza dziecko i udziela ci fachowej odpowiedzi dotyczacej karmienia i wagi. Kieruj sie radami lekarza, a nie pan z kafe. phhiiii

Gość Broooker
A, jak tak to ok. Ładnie tyje po szpitalu. rzeczywiscie to pewnie dlatego, ze urodzila sie malutka i pierwsze 2 tyg nic. Moja w pierwszych 2 tygodniach przytyla 400 gr :)

Gość ioioioioioioio
no dobra, czyli nie bede wybudzac :)

Gość szkotka uk
ja tez nie wybudzalam a corka praktycznie od urodzenia przesypiala mi noce - karmilam ja jeszcze ok 23-24 zanim sama sie polozylam i tak mi pozniej do 6-7 spala. Tez sie balam czy dobrze robie ale mnie polozne uswiadomily ze jeszcze bede zalowac ze pomyslalam o wybudzaniu jej w nocy. Tylko ze moja jak sie urodzila to miala prawie 4 kg wiec nie musialam sie bac ze za bardzo jej spadnie poziom cukru.

Gość mama mama00
A ja wybudzałam i moje zdanie jest takie że jak najbardziej wybudzac tym bardziej ze dziecko slabo przybiera, bo 3 centyl to naprawde baardzo malo!! W dodatku przeszla zapalenie pluc, wiec moje zdanie jest takie, ze WYBUDZAC, WYBUDZAC I JESZCZE RAZ WYBUDZAC. Ja swoja corcie budzilam co 3h i choc czasem tez taka zaspana byla i upila troszke mleczka i spala, to ja znowu jej tam poruszylam troche upila i przestala to znowu i znowu, az wypila chociaz polowe... Przestalam wybudzac jak mi lekarz powiedzial , ze juz nie musze jej w nocy karmic tym bardziej ze przybierala meeega dobrze.

Gość ioioioioioioio
wg mnie nie przybiera jakos slabo, bo przybrala przez miesiac prawie 700 g. Tylko urodzila sie majac 3 kg i przez te dwa pierwsze tyg w szpitalu nic nie przybrala, ale pozniej juz przybierala dobrze.

Gość mama mama00
moja w wieku twojej malej przybrala jeszcze raz tyle, 3 centyl to naprawde malo. Twoje dziecko , Twoja sprawa, ale ja wolalabym budzic sie niz pozniej pluc sobie w brode. A tak w ogole to nei rozumiem tego, jak matki narzekaja ze sa niewyspane, kiedy to dziecko zaczne przesypiac noce itd, ale do cholery chyba wiedzialy , ze dziecko to nie zabawka i TRZEBA WSTAWAC! Stuklabym taka jedna z druga w leb, ale to moja opina

Gość mama mama00
aha i kiedy lekarz powiedzial ze moge juz sknczyc karmic w nocy z racji ze przybiera super i juz nie potrzeba to mala miala wtedy jakos 3 miesiace.

Gość xwdz
durne matki polski sie zebrały.....masakra

Gość fkuli;o;njkl;
trochę mało przybiera, ja bym wybudzała. Moje ważyło po urodzeniu 3200g i przybierało po 900g a to też nie było bardzo dużo tak akuratnie a w nocy przystawiałam na śpiąco bo miał bardzo dobry odruch ssania. Dzieci piersiowe więcej przybierają przez pierwszy kwartał życia a później znacznie mniej, dzieci na mm przybierają cały czas w miarę równo a później nieznacznie mniej, to według norm WHO.

do glizdaglizducha Mój synek jak miał miesiąc ważył 5480 i wyglądał bosko :) Nie wiem, co jak według Ciebie wygląda to FE...

Gość ioiooioiooi
no ja nie wiem, czy takie 1580 to tez jest dobrze...wg mnie to za duzo. 700 g to jest w normie, nie jest to za mało. Poza tym tak jak juz pisałam, po wybudzeniu ona i tak tylko kilka lykow pije i spi, wiec wg mnie wiecej korzysci jest ze spania niz z budzenia. A jest w 3 centylu ze wzgledu na to o czym juz pisałam, nie urodzila sie b duza i przez pierwsze 2 tyg w szpitalu tez nie przybierała.

Gość ioiooioiooi
poza tym elka felka sadzac po Twojej stopce...wybacz, ale ja bym sie nie cieszyla, ze az tyle przybral...bo wrozy mu to niechybnie otylosc - jesli nadal bedzie przybieral w tak gigantyczny sposob. Ja jestem drobnej budowy - wiec moja corka pewnie tez nie bedzie fest kobita.

Też mnie to 1580 gram przeraziło, jak zobaczyłam na wadze, bo wcześniej na necie wyczytałam, że niby 800 miesięcznie to norma. Zapytałam lekarkę, czy to aby nie przesada, ale ta mi powiedziała, że absolutnie, że waga bardzo dobra. Także sama nie wiem. Aaa i jadł zgodnie z tabelą żywieniową, 7x90-120. Więc nie wiem skąd taka waga. Ale skoro pediatra powiedziała, że jest okej to się nie martwię. Tylko kto to będzie dźwigał :P

To co mam zrobić, głodzić go? Nie je dużo, tyle ile w tabeli. A teraz, jak ma 6 tygodni, zgodnie z tabelą powinien zjadać 6x120, a on je 6 razy na dobę, ale 120 tylko w nocy, w dzień około 100. Więc nie je za dużo. I nie przybiera już tak dużo, tak ja na oko patrzę. We wtorek szczepienie, będą ważyć to się dowiem.

Gość mama mama00
moja w 7 tyg zycia miala 4,900 a urodzila sie 3200, teraz sprawdzilam dokladnie w ksiazeczce zdrowia, wiec przybrala 1700 g