Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mieszkam w niemczech no i

Jakie potrawy polskie wziac na uczelnie na dzien 'miedzynarodowego jedzenia"?

Polecane posty

kazdy ma przyniesc jakas "swoja" potrawe ze swojego kraju na wspolne spotkanie, co zrobic? by dalo sie latwo podac (plastikowe talerzE) i by nie musialo byc b.gorace (mieszkam 5 min od uczelni ale wrzatku nie utrzymam)

myslalam o pierogach...ugotowac szybko w domu i i pojsc z polmiskiem przykrytym sreberkiem... co jeszcze? doradzcie cos nie mam pierkanika:O

Gość jkbfluief
-bigos -pierogi o ile robisz takie pyszne jak moja babcia :P -schabowego z ziemniaczkami i kapustką -zrazy (mniam) -gołąbki -kopytka -kluski śląskie z sosem -naleśniki - obowiązkowo ze śmietany (dzięki temu są miękkie i rozpływają się w ustach) Może uda Ci się coś wybrać :) ale smaka nabrałam na te wszystkie specjały :)

Gość Groopoon
Jestem za pierogami, albo za bigosem (w Niemczech mają pyszną kapustę kwaszoną w puszkach, albo w słoikach.

Gość vdssdds
Nie rob Bigosu bo sie wszysyc porzygają :O Lepiej pierogi.

Gość jakaka
Może na zimno - jakieś śledziki? Ogórki kiszone i chleb ze smalcem

Gość ciocia Jadzia z Częstochowy
kaczkę po smoleńsku i czystą zwykłą

Gość Groopoon
Z ogórkami bym uważała - mój znajomy Hiszpan o mały włos, by zwymiotował, ale zrazy mu smakowały bardzo.

Gość Groopoon
A jaki to region Niemiec?

jesteśmy tu bezdomni w międzynarodowym towarzystwie. pakistanczycy, czeczeni, turcy, ormianie, wietnamczycy i hindusi no i polacy i polki. ciekawe jakie swiństwo oni ze sobą przyniosą?tak się w tej biedzie wspomagamy

Gość no coz.....
zrazy, to nic innego, jak niemieckie lub slaskie rolady. To jest specjalnosc niemiecka i dla nich niczym szczegolnym. Mysle, ze pierogi byly by tu najlepsze.

Gość dcdsocdi
prażonki (pytanie czy masz kociołek) - to by zrobiło furorę największą - gwarantuję!!!

Gość a ja znam jeden przypadek
galaretę zrobić z gęsiny

ostatnie to podszyw:O:O

chyba zdecyduje sie na pierogi

Gość dcdsocdi
a tak z ciekawości to znacie prażonki? bo to jest takie raczej śląskie danie. Jeśli nie to bardzo bardzo bardzo polecam. Nie znam nikogo kto by tego nie lubił :) pyszności :)

Gość Groopoon
a co to prażonki?

Gość Kwiat Jabloni
powiedz cos wiecej o tych" prazonkach"...prosze!

nieznam prazonek, co to? popcorn.? :classic_cool:

Gość Kwiat Jabloni
a tak apropo!..Niemcom wszystko smakuje...czego nie musza sami robic! Tylko bigos i pierogi sa dla nich zaskoczeniem!...bardzo milym zreszta...po za tym , w Niemczech znana jest kuchnia calego swiata..i raczej trudno ich czyms zaskoczyc...ale pierogi, i bigos { w ktorym , jest wszystko co powinno byc!}...robi wrazenie....

Tam bedzie niewielu niemcow, na studiach mam ludzi z krajow arabskich, indii, meksyku, kanady, paru krajow europy...ci przyjda na to spotkanie

Gość dcdsocdi
tak myślałam, że nie będziecie znali. Kiedyś będąc nad morzem u rodziny zabraliśmy kociołek i zrobiliśmy prażonki - byli zachwyceni. Przesyłam link do wikipedii - http://pl.wikipedia.org/wiki/Pra%C5%BConki Przepis mój :) Co potrzebne: - boczek lub słonika -ziemniaki -cebula -buraki -kiełbasa -sól, pieprz -duży liść kapusty Na spód kociołka kładziemy pokrojony w cienkie plastry boczek lub słoninę (chodzi o to, żeby ziemniaczki nam nie przywarły do kociołka), lepszy boczek :) Skrobiemy ziemniaczki i kroimy na drobniejsze, cebulę i buraczki obieramy i kroimy wraz z kiełbasą w półplasterki. W kociołku układamy warstwami: ziemniaki, buraki, cebula i kiełbaska, przyprawy i znów: ziemniaki... aż do wyczerpania składników. Kazdą warstwę posypac solą i pieprzem Na wierzchu wkłamy tłuszcz (może być kawałek masła lub margaryny ok 1/3 paczki). Na wierzch kładziemy liść kapusty. Przykręcamy szczelnie kociołek i pieczemy na ogniu. Pieczemy około 45 min, najpierw na dużym ogniu później na troche słabszym (przypalone juz tak nie smakuje) Pycha gorące, najlepiej smakują z kefirem lub mizerią. UWAGA: ZAPACH PRZYCIĄGA SĄSIADÓW Prażonki można zrobić również w garnku na gazie. Instrukcja ta sama z pominięciem liścia kapusty. Gwarantuje, że zasmakujecie w tej potrawie :)

Gość Groopoon
O Boże! Pysznie to wygląda w przepisie. Zrobiłabym, bo bardzo lubie kuchnię śląską, ale kociołka nie mam.

Gość Groopoon
Ale na w garnku, na gazie to chyba tak dobre nie wyjdą. Myślę, że to szczelne zamknięcie kociołka daje ten prawdziwy smak.

Gość dcdsocdi
w kociołku są lepsze natomiast w zimę robimy je w domu na gazie i też są bardzo smaczne :) polecam teraz wyrobić się w robieniu prażonek na gazie a na lato zakupić kociołek. Wszyscy sąsiedzi pozazdroszczą bo zapach rozchodzi się na kilometr. My zawsze wiemy kiedy ktoś z sąsiadów robi prażonki i mamy ochotę się wprosić. Na Śląsku prażonki są uznawane za dużo pyszniejsze niż dania z grilla. Z tym, że jest trochę więcej roboty przy przygotowaniu. U nas to przeważnie cały rytuał. Ja przyrządzam kociołek, mąż rozpala duuuże ognisko a później to już tylko przyjemność i ten smak i zapach :) oj szkoda, że lato się skończylo. Na śląsku prażonki robi się przeważnie w sobotę jako danie dnia :) Chyba i ja je zrobie w tym tygodniu :) bo smaka nabrałam :) Na gazie też pyszne :)

Gość Groopoon
dcdsocdi - daj proszę jakieś proporcje, bo jak dam czegoś więcej, a czegoś mniej do wyjdzie do d...

Gość czin
czy ty jesz te kaczke po smolensku