Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość tpjg.dtkdm

tanie gotowanie

Polecane posty

Gość tpjg.dtkdm

dziewczyny wpisujcie swoje pomysly na tanie obiady, takie zeby cala rodzina sie najadla. Teraz znikam ale zajrze pozniej

Gość Lilth-marlie
Łazanki - troche makaronu w kwadracikach, kapusty, grzybkow i wedzonki podkrojonej w kostce. Wczoraj jadlam i wlasciwie zrobilismy to, bo nie chcialo nam sie jechac na zakupy. Grzyby z lasu, kapusta z ogrodu. Kawalek wedzonki zawsze sie u nas w domu znajdzie. Paczka tego makaronu to chyba 3zl z lubelli. Wyszedl caly wielki gar, nie wiem kto to teraz zje :-)

Gość Ewelcia7676
ja dzis na obiad robie pierogi z kapusta i grzybami, do tego podsmażona cebulka z jakas wedzanka;)

Gość sbhcdvdlvdv
-makaron z sosem pomidorowym/śmietanowym -spaghetti

Gość toy telephone
Coz z tego ze niektore obiady sa tanie i mozna sie nimi najesc skoro maja nikle wartosci odzywcze :o Jezdzcie zdrowo to nie wydacie na lekarza i lekarstwa, bedziecie sie lepiej czuc!

Gość warto korzystać
z sezonowych produktów np kupiliśmy wielka dynie, starczyło na zupe, na placki i przeciery z jabłkami da dzieci :) teraz jest sezon na jablka to na deser robie pieczone z odrabiną miodu mniam mniam,

Gość za duzo tego
z jednej dynii tyle obiadow zrobilas?wow,ja nie oszczedzam tak na jedzeniu. Z jednej dynii robie zupe-krem by mozna bylo sie najesc jak czlowiek!

Gość a co z pestkami?
A co robisz z pestkami?

Gość za duzo tego
ja pestki wrzucam do piekarnika i je praze

Gość to jakas mala dynie mialas
Bo ja cwiartke kupuje,starcza na zupe i jeszcze zamrazam w kostke pokrojona.

Gość za duzo tego
wcale nie male kupuje,tylko zupy robie z dyni na prawde tresciwe,geste,taki krem no i caly gar

Gość za duzo tego
a miksuje potem wszystko

Gość MartaKrakow
tanie to wszystko z ziemniaków - placki ziemniaczane, kartoflak, różne zapiekanki, kopytka, kluski śląskie, tanie są też wypieki domowe, domowe bułeczki, babeczki, ciasta, ostatnio robiłam bardzo dobre ciasto marchewkowe :). Generalnie tanie są dania na bazie ziemniaków, lub mąki, makaronów.

Gość dynia,dynia
Miałam 8 kg dynię i zrobiłam zupę kremową-pyszna,ciasto zdyni,które 2 dni musiało spędzić w lodówce i dynię marynowaną oraz pieczoną na zimę jako przetwory.

Gość 8kg dyni to duzo
ale podobno te duze dynie wcale nie sa takie smaczne jak te mniejsze,wiec lepiej kupic 2 mniejsze

Gość tanie daniaaaaaaaaaa
kotlety mielone spaghetti placki ziemniaczane jajko sadzone z ziemniakami i mizerią zapiekanki pizza domowa pulpety w sosie

Ja w zeszłym roku dostałam od znajomych dynię-12kg-była gigantyczna. Placki z dyni,zupa-są to zdrowe i tanie dania. Dania z cukinii, dania z kurczaka-udka,skrzydełka są tanie, podroby też mają niskie ceny. No i przede wszystkim jak nie korzystasz z gotowych dań,to dużo oszczędzasz.

Gość reka
Fasolka i trochę kiełbasy i jest tania fasolka po bretońsku.pYYYcha

Gość tpjg.dtkdm
poproszę o przepisy na dania z dyni :) tylko takie żeby mdłe to wszystko nie było ;)

Gość tpjg.dtkdm
Z gotowców nie korzystam :) a te łazanki z kapustą to jak się robi? Kapusta tak jak do pierogów? U nas w domu się tego nie jadło więc nie mam pojęcia jak się za to zabrać.

łazanki wychodzą pycha ale z kapusty kiszonej zasmażanej z drobno startą marchewką - paluszki lizać. jak się robi łazanki? - a no bardzo prosto, makaron kwadratowy do łazanek ugotować al dente, zasmażasz kapustę kiszoną z marchewka na odrobinie oleju i dodajesz szynkę lub kiełbasę pokrojoną w kosteczkę i mieszasz z makaronem. Jadłam łazanki zawsze z gotowana kapusta, ale sie nie umywa do zasmażanej kapusty kiszonej :) ps. jak kapusta bardzo kwaśna, to można ją raz opłukac w wodzie i dopiero zasmażyć.

Z takich tańszych: - skrzydełka zapiekane z ryżem (ja kupuję dramstiki) - spaghetti - wątróbka z cebulką, ziemniaki + surówka - kopytka, leniwe (można z sosem mięsnym + surówka lub sama suówka) - naleśniki - kotlety z ziemniaków (z sosem lub samą surówką) No i oczywiście potrawy z warzyw sezonowych.

ja proponuje ryby, są tańsze niż mięso i zdrowe - zapiekane czy smażone filety z mintaja - ryba po grecku - zapiekanki z warzyw i mięsa, albo szpinaku - placki z cukinii, dyni z marchewką - kotlety sojowe

Do łazanek można dodać podsmażonej cebuli i pieczarek (jeśli akurat znajdziesz tańsze). Moja rodzina też bardzo lubi makaron z jajkiem- gotujesz wcześniej makaron nitki (jak do rosołu) później go podsmażasz chwilę, następnie wbijasz jajko, przyprawiasz i smażysz aż się zetnie.

Gość tpjg.dtkdm
ooooooo wątróbka to jest to :) zrobię, łazanki też zrobię :) a co z tą dynią? bo jadłam kiedyś zupę ale była okropna! mdła, bez smaku i wogóle brrrrr... na samo wspomnienie mnie trzęsie ale wszyscy się tą dynią tak zachwycają. dajcie jakiś przepis na te placki i pyszną zupę, itd

Gość maxuiaq
tpjg.dtkdm ,poszukaj sobie przepisów jest ich dużo na dania z dyni

Gość kjhgcxsertyuiokjnhbgv
ja do kremu z dyni daje -imbir starty swiezy -sok pomaranczowy -chilli -bialy i czarny pieprz -czosnek i cebulke szalotke zupe krem podaje z gorgonzolla pikantna ,albo malymi podsmazonymi na zloto kawalkami kurczaka plackow jeszcze nie robilam ale pyszne sa placuszki z cukinii:) starta na grubej tarce cukinia ,jajo troche maki ,czosnek ,pieprz ,sol ,natka pietruszki ,ser zolty tez starty i tak zrobione ciasto klade lyzka na patelni na oleju potem odsaczam na papierowym reczniku i gotowe ,mozna podac z sosem jogurtowym czy czosnkowym(moje dzieci uwielbiaja) albo z gulaszem tez pycha a jeszcze robie dynie na slodko z jablkiem imbirem i pomaranczami pychotka

Ja dyniowa robie tak:kroje w kostke i gotuje, bleduje, dodaje podsmazona w kostke marchewke i cebulke, gotuje na wolnym ogniu dalej. Pieprz, sol do smaku i obowiazkowo posypuje duza iloscia ostrej papryki mielonej. Serwuje z lyzka kwasnej smietany i prazonymi pestkami