Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość wspanialomyslny bog...

Dobroć Waszego BOGA

Polecane posty

-Tsunami (szczegolnie w biednych rejonach) -Trzesienia ziemi -Wojny domowe w ubogich krajach -Nedza -Glod -Bezdomnosc -Obozy pracy, łagry i inne wciaz istniejace obozy zaglady -Niewolnictwo, handel zywym towarem -Nowotwory, anoreksje, choroby genetyczne, bliznieta syjamskie No i co? Tak wyglada dobroc waszego Boga? To ja dziekuje za takiego Boga 🖐️

Gość dfrefrf
prawie wszystko co wymieniłeś/aś jest winą ludzi,może Bóg nie chcę we wszystko interweniować?

Pewnie ktos powie ze to za grzechy ludzi itp. Ale czym zawinily noworodki ktore rodza sie z nieuleczalnymi chorobami, schorzeniami itp? Czym zawinili żyjący w ubóstwie ludzie z wioski doszczetnie zniszczonej przez kataklizm ?? Czym zawinila jedna z 3 zon arabskiego szejka ktorej odcieto nos a wczesniej bolesnie obrzezano?

Gość allium walium
Wszystko co wymieniles to wina ludzi a nie Boga ty cymbale

Gość dfrefrf
nie rozumiem niektórych rzeczy,czemu tak jest ale może musimy nieraz tu cierpieć z jakiś powodów....:(

Gość dfrefrf
wymień dobre rzeczy,bo Bóg też często pomaga

Wszystko to wina ludzi? Doprawdy?? Ludzie sami wywołują Tsunami zeby zniszczylo caly dorobek ich zycia? Ludzie sami wywołują u siebie nowotwór albo specjalnie rodzą dzieci nieuleczanie chore?

Gość allium walium
Przez cierpienie do Boga. cierpienie ludzi powinna nas czegos uczyc. Bog tego oczekuje.

Gość nanana comą, comą, comą
Do większości z Twojej listy przyczynił się człowiek, a nie "bóg" 🖐️

Dobrze rzeczy? jakie? Co dobrego dla nas Bog zrobil? Zrzucil manne z nieba glodujacej afrykanskiej wiosce? spuscil deszcz na zniszczone uprawy w miejscu dotknietym susza? Odbudowal ludziom domy po tornadzie? Ja tez sie modlilam zarliwie, bylam bardzo wierzaca, i co? Wysluchal mnie? Nigdy.

Gość dfrefrf
nie wiesz nawet kiedy ci pomaga,może już by cię tu nie było gdyby nie on?

Gość allium walium
Szkoda z toba dyskutowac . Nie pojmujesz najprostszych rzeczy. Czyli wg ciebie nie powinno byc tego wszystkiego o czym napisalas a jesli cos sie dzieje to Bog powinien szybko interweniowac prawda. Ogarnij sie czlowieku bo pierdolisz glupoty. Moze jak dorosniesz to zaczniesz rozumiec o co w tym wszystkim chodzi tak naprawde .

Gość zejdi
i dlatego nie wierze w boga

Gość dfrefrf
Myślisz że Bóg jest zły?to jaki miałoby to wszystko sens?Wierzysz w niebo w piekło i te sprawy ale myślisz że Bóg jest zły ?

allium walium - To z toba szkoda dyskutowac, bo widze ze jestem calkowicie oglupiona religia :O Pewnie siedzisz w jakiejs sekcie. dfrefrf - No wlasnie nigdy mi nie pomogl, gdy potrzebowalam pomocy, nie bede tu przytaczac sytuacji bo to moja prywatna sprawa ale uwierz mi ze dostalam zadnej pomocy od niego 🖐️

Gość allium walium
doprawdy zajebisty masz powod zeby nie wierzyc w Boga. No ale tak postanowilas. krzyz na droge

dfrefrf - No wlasnie ja juz nie wierze.

Allium - A ty jaki masz powod zeby wierzyc? Ja tez nie mam powodu zeby wierzyc.

Gość allium walium
Z kolei mi bardzoe wiele razy Bog pomogl. Moze tobie tez staral sie pomoc ale nie ty nie chcialas albo nie widzialas jak do ciebie wyciaga reke. I nie nie siedze w sekcie. Do kosciola tez nie chodze a ni do spowiedzi. Wierze w Boga a nie w kosciol

Gość dfrefrf
ja mam tak samo nieraz,bo tkwię w bagnie strasznym ale nie mogę powiedzieć że nigdy mi nie pomógł,jak już wszyscy zawodzili to czułam że on czuwa nade mną...

Gość allium walium
jaki mam powod. 1 - Bog mi pomaga 2 - z nim czuje sie lepiej i zyje mi sie lepiej 3 - czuje jego obecnosc 4 - jestem spokojniejszy. jak widzisz same mam plusy. Wiec czemu mialbym z tego rezygnowac.

Ja nikogo nie przekonuje ani nie nawiam do zmiany wiary itp. Jesli wierzycie super, ja tez wierzylam, tez do kosciola nie chodzilam. Ale modlilam sie zarliwie, i nie bedzie to naduzycie jesli tak powiem i jezeli wam pomogl to super, mi niestety nie chcial. Nie widze zadnej roznicy w moim zyciu teraz, ani wtedy gdy wierzylam.

Gość allium walium
Bog pomaga kazdemu bez wyjatku. Ale ty tez musisz chciec sobie pomoc. pamietaj ze zycie jest takei jakie my chcemy zeby bylo. To my o wszystkim decydujemy.

No uwierz mi ze ja nie chcialam zeby tak sie wydarzylo, bylam w stanie zrobic wszystko zeby stalo sie inaczej, robilam co moglam, reszta pozostawala w rekach Boga.

A ja Ci dam przykład-chłopak który mógłby wolny czas poświęcić na melanże podciera tyłki chorym na raka.Wdowa poświęcająca się pacjentom w hospicjum choć sama cierpi.Lekarz który przychodzi w wolnym czasie do umierającego choć mógłby w tym czasie tłuc niesamowitą kasę.Kto tym ludziom każe to robić?Co nimi kieruje?Nawet jeśli nie wierzyliby/nie wierzą w Boga postawa tych ludzi jest dowodem na Jego istnienie.

Gość allium walium
W moim zyciu tez byly lepsze i gorsze chwile. Bylem biedny i bywalem bogaty. I Bog zawsze mi pomagal. Widzialem ze mi pomaga. Tzn nei zalatwil za mnie wszystkich moich problemow ale pokazal mi droge i dal szanse zebym to ja sie z tymi problemami uporał sam. I dalem rade. Problemy zniknely.

Daleki jestem od takiego wielkiego uogólniania i obwiniania Go za wszystko. Chyba że podejdziemy do tego tak że skoro wiedział że tak będzie to ponosi za to odpowiedzialność. Czytając choćby biblię ciężko nie odnieść wrażenia że Bóg nie był wszechmocny. To moje subiektywne wrażenie. Hiob... czy ten co prawie syna złożył w ofierze. Sodoma i Gomora czy wreszcie potop. Nie świadczy to o tym że odpowiedzialna za to jest istota wszechmocna i wszystko wiedząca, ba potop nam mówi w sposób bardzo oczywisty że się potrafił pomylić. A ślepo wierzącym radzę przyjąć zdanie że człowiek nie jest w wstanie zrozumieć jego planu, jeśli istnieje. Czy istota doskonała nie powinna stworzyć doskonałego świta, wiemy że taki nie jest.

Gość to wszystko wina szatana
a nie boga. bo szatan w 1914 roku został zrzucony z nieba na ziemię i teraz sieje zamęt, ale to nie potrwa długo

Gość allium walium
Doskonaly swiat istnieje po msierci dla tych ktorzy na niego zasluza