Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość planująca dziecko

Roczny urlop macierzyński - co sadzicie??

Polecane posty

Gość beata781
Zerknijcie sobie na tę stronę http://poradnikpracownika.pl . Znajduje się tam bowiem przydatna wiedza dla pracowników. Jest to idealne rozwiązanie, bo można się sporo dowiedzieć i to całkowicie za darmo.

Gość gość
Dzień dobry, żona miała umowę o pracę do dnia porodu. We wniosku, który należy dostarczyć jej pracodawcy (wniosek otrzymany z ZUS) napisane jest, "zwracam się z prośbą o udzielenie zasiłku macierzyńskiego i urlopu rodzicielskiego wysokości 100% i 60% lub 80% przez cały okres korzystania z uprawnień". W dalszej częsci napisane jest że ojciec dziecka w tym okresie nie będzie korzystał z urlopu rodzicielskiego. W naszym wypadku po wykorzystniu 14 obowiązkowych tygodni przez żone (po tym okresie ma zagwarantowaną nową pracę), resztę macierzyńskiego i urlop rodzicielski chciałbym wykorzystać ja (ojciec dziecka, zatrudniony na umowę o pracę). Chciałbym zapytać czy jest wogóle taka możliwość, czy po 6 tyg urlopu macierzyńskiego mogę przejść na dodatkowy urlop macierzyński? Oraz jaki procent zasiłku otrzymywałbym na reszcie urlopu macierzyńskiego (6 tyg) oraz przez cały urlop rodzicielski?

Gość gość
Zapraszam po aktualne informacje o urlopie macierzyńskim.

Gość gość
Witam. Mam pytanie bo może jest tu jakaś Pani Kadrowa albo po prostu ktoś zna się na tym. Mam umowę do 31.12.2018. Dziecko uroczdze 29.01.2018 a wiec mam 20 tyg urlopu macierzyńskiego i wtedy jeszcze urlop rodzicielski (I jeszcze jakiś?) Tylko ze umowa się kończy więc pracodawca ma prawo przedłużyć umowę do końca urlopow? To jest moja druga umowa o pracę.

Gość gość
Umowa przedłuża się do dnia porodu z mocy prawa i pracodawca nie musi nic przedłużać. Potem już nie będziesz pracownikiem więc urlopu nie będziesz mieć. Przysługuje ci wciąż zasiłek macierzyński na rok czasu tak jak pracownikom.

Może akurat Wam się przyda taka porcja wiedzy: https://faktura.pl/prawo-dla-przedsiebiorcy/jakie-dokumenty-trzeba-zlozyc-zeby-dostac-zasilek-macierzynski-na-dzialalnosci . To cenne wskazówki w pzypadku, gdy kobieta w ciążu prowadzi działalność gospodarczą. Można się dowiedzieć, kiedy uzyskać zasiłek macierzyński za okres urlopu macierzyńskiego z tytułu działalności gospodarczej oraz jakie dokumenty należy przekazać do Zakładu Ubezpieczeń Społecznych. To dobre kompendium wiedzy.