Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość koko dżamboooooooo

Odkładacie już dla swoich dzieci jakieś pieniądze?

Polecane posty

sfegfdgdgd - > to mi doradz, gdzie lepiej wsadzic kase zeby miec z tego jakas korzysc pytam serio, bo zalezy mi na tym, zeby tych pieniedzy nie ruszac ale zeby cos niecos wzrosła ich suma

Gość sdfghjk,ll.
z małą suma jest kiepsko tak naprawdę coś zrobić, ale jak zbierasz drobne pieniądze na najbliższą przysżłośc to wtedy lokata sprawia, że poprostu nie stracisz wiećej i jest ok- szukasz takiej o największym oprocentowaniu. ci rodzice którzy się chwalą że odkładaja kilaset złotych miesięcznie na lokaty powinni się zastanowić nad sensem tego.Jest wiele możliwości sensownego inwestowania.

Gość HY78
czlowieku z czego??? ja to dziekuje jak na 0 wychodze bez debetu a ty mi odkladac kazesz.. samych oplat 2500, jak si placi kredyt zeby mieszkac gdzies:(masakra i na zycie zosyaj grosz e straszne

do dagnyy - nie, nie robię sobie jaj dla małego dziecka 10 zł to ogromne pieniądze i w taki sposób można nauczyć dziecko oszczędzania uważam, że taka skarbonka to super pomysł mam co miesiąc wkłada pieniądze do skarbonki i jest ich coraz więcej, później można dawać dziecku monety, żeby samo wrzucało to po pierwsze po drugie - samemu uczysz się, że co miesiąc nie ma zmiłuj - odkładasz coś dla dziecka, jak masz więcej kasy, wrzucisz więcej, ale masz już taki nawyk i niewrzucenie kasy obudzi sumienie po trzecie - te 300 zł na dodatkowy wydatek lub początki oszczędzania do lokaty to więcej niż Twoje proponowane nic po czwarte - dla Ciebie to śmieszna suma, ale dla kogoś niekoniecznie nawet dla mnie trudno byłoby odkładać 10 zł miesięcznie z prostej przyczyny - łatwiej te 10 zł wydać niż 200 zł, a znacznie wolniej widać efekt, trzeba dużego zaparcia i cierpliwości Dziewczynie się uzbiera większa kwota, wpłaci na lokatę i już coś będzie miała a Ty jej proponujesz - nic ja mam plan inwestycyjny, co jak wiadomo, może wyjść mi dużo gorzej niż odkładanie po 10 zł miesięcznie, bo nie jest pewne żadna forma odkładania pieniędzy, zwłaszcza dla dziecka, nie jest śmieszna a uwierz mi, gdy zabraknie Ci pieniędzy, nawet 100 zł jest majątkiem

dagna ja mam konto oszczędnościowe w Aliorze.( to są nasze oszczędności) Tak oprocentowanie jest ok 4,6% ( sprawdź w necie) i na to konto możesz wplacać kiedy chcesz ( nie musisz co miesiac) ale z wyjmowaniem gorzej bo tylko jedna wypłata jest darmowa a każda następna 5 zł ( z bankomatu lub przelew jak robisz) ale to motywuje do tego by nie wypłacać. A pieniądze mojego syna ( te 300 zł co miesiac) to mój ojciec wpłaca na lokaty w dawnym lukasie ( credit agricole teraz) bo ma jakieś lepsze konto z dużym oprocentowaniem lokaty

Gość sdfghjk,ll.
lokata jest dla mnie odpowiednikiem skarbonki trochę lepszym niczym wiecej. I jest dla ludzi którzy nie mają pojęciu nic o pieniądzu i finansach i nie chca się nauczyc, ale włąściwie to do tego prawo, wiec zbierajcie te swoje grosiki na lokatach i w skarpetkach, żeby dziecku kupić na 18 autko, na benzyne do którego niewiadomo czy już zarobi:)

Gość do dagnyyy
Dagna o jakim ty komuterze i rowerze mowisz co?:-D za 18 lat to ty uzbierasz 2000 zł dziewczyno!!:-D wez sie lepiej nie wypuszczaj z takimi groszami

Gość estrella_damm
Tak! Ma swoje konto.

ja mam propozycje lokaty 6,5 % rocznie, bez utraty odsetek jakbym chciala zrezygnowac, tylko nie wiem czy to jest dobre rozwiazanie

Gość do histeri mi daleko
a z jakiej paki?ja tez nic nie dostalam,na wszystko sama zapracowalam.nie uwazam,ze to obowiazek.jesli ktos ma i chce to owszem

Gość do dagnyyy
Dagan ty to sie z lokata nawet nie wypuszczaj...chyba padną ze smiechu w banku jak ebdziesz ciułać te 10 zł/ mc:-D

sdfghjk,ll - a Ty co wiesz? pracowałam w tych chwalonych przez Ciebie inwestycjach (duża zagraniczna grupa kapitałowa, nie Amber Gold i inne małe powstańcze domy wzbogacania) dlatego sama mam plan inwestycyjny, bo dla pracowników był na dużo lepszych warunkach i codziennie przychodziły osoby które cały straciły pieniądze giełda to nic pewnego zanim odpalisz komputer,żeby sprawdzić notowania możesz już stracić nawet zrównoważenie portfela może Cię zbytnio nie uchronić przed spadkami mając inwestycje musisz non stop śledzić wyniki, alokować środki itp. musisz być na bieżąco i się uczyć jak ktoś nie ma na to czasu, ochoty lub zwyczajnie boi się ryzykować - zostają mu pewne bankowe produkty jeśli ktoś nie może stracić swoich oszczędności ze względu na swoją sytuację - nie zaryzykuje i nie ma w tym nic dziwnego

Gość max-payne80
ja co miesiac swojemu mlodemu na konto oszczednosciowe wplacam 500zl 500x 12 miesiecy x 25 lat = 150.000 to chodz dzieciak bedzie mial na kawalerke. jak ja mu nie pomoge, to sie biedny zesra a nie kupi sobie

a ta dalej o tym samym, przeciez nie mowie ze za te pieniadze to sobie sama kupi to wszystko, ale bedzie mogła nieco pomoc przy zakupie, o boze sie czepiasz

Gość do dagnyyy
tak dalej to samo bo nie rozumiem jak można miec problem zeby odlozyć chociaz 50 zł/ mc??? ta kwota 10 zł wybacz ale jest żenująco niska i śmieszna

jeszcze raz napiszę coś, co już napisałam w innym temacie gdybym nagle zaczęła wchodzić na tematy mnie nie dotyczące, np. w sprawie preferencji seksualnych puszystych kobiet, tylko po to, by komuś podokuczać, natychmiast wybrałabym się do psychiatry na leczenie do dagnyyy - co chcesz osiągnąć swoim prostackim jechaniem po tej Dziewczynie?

Gość do dagnyyy
chce jej tylko uswiadomoc ze takie odkladanie takich groszy nie ma zadnego sensu

do dagny -> czytasz ze zrozumieniem czy nie potrafisz? chce wpłacic na lokate ok 30 tys. ale nie wiem co sie bardziej oplaca ta lokata czy jakies konto oszczednosciowe czy co tam jeszcze

Gość nie nie odkładam bo nie mam
z czego a mąż uważa, że jak będzie trzeba jej kupić mieszkanie to kupi (ta jasne) jak zacznę zarabiać więcej to będę odkładała

wiesz jaki mozna miec problem zeby je odłozyc ? taki ze po oplaceniu mieszkania i zlobka zostaje mi 300 zł, cos jeszcze?

Gość do dagnyyy
daga to wp łać ale weż sie nie wypuszczaj z jakimiś oszczędnosciami w wysokosci 10 zł/ mc bo to naprawde az jest tragiczne a nie smieszne

Gość nie nie odkładam bo nie mam
ale ogólnie zawsze kupuję dziecku skarbonkę i tam wrzucam brzęczące pieniądze po roku rozbijamy i ma kasę. Jak dostaje na urodziny czy inne okazję nigdy jej ich nie biorę zawsze ma je do dyspozycji i jak na przykład chce sobie coś kupić ekstra do ubrania to sobie kupuje (czasem ma takie zachcianki, a ja uważam że ma więcej ubrań od mamy)

nie nie odkładam bo nie mam -> o własnie na takie rzeczy m.in odkladam po 10 zł miesiecznie, ze jak mnie bedzie stac na bluzke dla dziecka za 30 zł a dziecko zakocha sie w bluzce za 100 to sobie do niej dolozy

Gość do dagnyyy
a z czago sobie to rwoje dziecko dołoży? dagana jak to mozliwe ze nie szukasz innej rpacy??jak można tak życ i miecd jeszcze dziecko?

a dlaczego nie ma sensu? jak nie będzie odkładała nic, nic nie będzie miała napisałam Ci już, że nawet te 300 zł to o całe 300 zł więcej niż Ty proponujesz jaki żal tutaj przyszłaś leczyć? za co chcesz się tutaj wyżyć?

jak to mozliwe ze nie szukam innej pracy? bo mieszkam w województwie gdzie bezrobocie jest najwieksze w kraju i jak sie załapiesz po studiach na sprzatanie z umowa to mozesz całowac pracodawce po rekach, po za tym moje dziecko jest wiecznie chore przez żlobek i ciagle jestem na zwolnieniach. do tego zaczelam kolejna szkole zaocznie, mojemu dziecku niczego nie brakuje mi takze, dzieki pomocy mojej mamy, moja pomoc finansowa dla mojego dziecka jest taka na jaka mnie stac

Oczywiście że lepiej odkładać cokolwiek niż nic, nawet nie wiem jak można uważać inaczej. Podstawowa matematyka 1 > 0 . My z mężem odkładamy dla córki, ale nieregularnie. Jak coś dostała na chrzciny, święta, urodziny itp. to odkładaliśmy. Oprócz tego jak dostaję zyski ze swoich lokat to też połowę biorę sobie a połowę przelewam na konto córki.

dagna - ja Ci pisałam - załóż konto oszczędnościowe np w aliorze ( prawie 5% to tyle co na lokacie) i wtedy wpłacasz jak masz, np dziecko dostanie na urodziny jakąś gotówkę, albo Ty akurat będziesz mogła bo dostaniesz nagrodę, 13-stkę itd. A co do firm inwestycyjnych to 2 lata zbierałam w takiej profesjonalnej firmie i okazało się, że po 2 latach miałam chyba z 2 tys mniej niż jakbym sama te pieniądze do skarpety wkładała ( bo pierwszy rok to na obsługę, prowizję dla agenta a potem źle inwestowali, haha)

to do tych którzy sie znaja, jezeli lokata 6,5 % jest na 5 miesiecy zakladana (alior bank\) , to jaka jest rzeczywista wysokosc oprocentowania (po podatku belki)?