Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kuuulaaczzekkk

w ktorym miesiacu siadaly ???

Polecane posty

Gość kuuulaaczzekkk

kiedy wasze dzieciaczki zaczely siadac? Moja Mala ma 6 miesiecy (bez tygodnia) i potrafi przewrocic sie z plecow na bok i na brzuszek. Podnosi glowke jak lezy na pleckach, ale do siadania to chyba dluga droga jeszcze.

nie pamietam dokładnie ale cos miedzy 5 a 6 miesiacem bo jak miała 6,5 miesiaca to przesadzilismy ją do innego fotelika samochodowego (9-18kg) a warunek był lekarza taki, ze musiała siadac samodzielnie i siedziec stabilnie

Gość kamcia1507
Moje dziecko miało 5,5 miesiąca jak samo usiadło, ale dzieci siadają naprawdę różnie, czasami w wieku 6, a czasami 8 miesięcy. Spokojnie :)

Gość kwiatek motylka
Jak pewnie wiesz, kazde dziecko jest inne.. i kazde ma swoj kalendarz rozwoju. Niektore siadaja szybciej, niektore dluzej.. Ale zapewne zleca sie tu mamy i beda twierdzily ze ich dziecko to w 6 m juz zaczynalo chodzic :D :D Jak wroce zdjeciami wstecz.. to widze ze moje dziecko juz siedzialo, pelzalo sie po podlodze.

starszy mial rowno 8 mies jak sam usiadl. mlodszy jak mu troszke pomoge to siedzi sam (tzn podciaga sie do siadu za rece czy szczebelki, albo cokolwiek co ma pod reka) bardzo bardzo stabilnie, przechodzi z siadu do raczkowania, ale odwrotnie nie umie (jeszcze, choc lada moment sie to zmieni, bo juz kilka razy to zrobil). wiec zaczyna sam siadac ma 8,5 mies.

Gość bańka wstańka...
moja miala 8mc jak usiadla sama. 2 tygodnie pozniej zaczela raczkowac

siedxział sam bez podparcia jak skończył 7 miesięcy, 2 dni po skończeniu a usiadł sam, to w sumie nie pamiętam, ale siada teraz sam, więc to bez znaczenia kiedy

Gość ojtam ojtam
mój siedział jak miał 6 m-cy, chodził jak miał 10 a w 11 m-cu sam usiadł z leżenia

Ale niektóre tu mylą pojęcia. Siedzieć samodzielnie co innego a usiąść samodzielnie to co innego. Mój siedział samodzielnie jak skończył 6 miesięcy a sam usiadł samodzielnie jakiś tydzień temu a za tydzień kończy 9 miesięcy.

sadzanie dziecka jest niezdrowe. dopoki dziecko samo nie usiadzie czyt. nie podniesie sie z lezenia do siadu to nie powinno sie go sadzac, otaczac poduszkami etc. poczytajcie troche zawitkowskiego i innych.

Dokładnie nie pamiętam, mój synek chyba miał jakieś 8 miesięcy kiedy całkiem sam usiadł, bez żadnego podpierania albo podciągania sie np o szczebelki w łóżeczku :) i też mi sie wydawało że to bardzo późno. W każdym razie było to niewiele prędzej od samodzielnego chodzenia :p

Gość mój usiadł SAMODZIELNIE
dopiero, gdy miał 9 miesięcy i siadł tak z raczkowania co jest najbardziej właściwe poza tym nie ma takiej opcji by dziecka nie sadzać dopóki samo nie usiądzie zwłaszcza, gdy siadać zaczyna samodzielnie tak późno jak moje, bo przecież chociażby do jedzenia dziecko musi siedzieć, nikt nie będzie karmić dziecka na leżąco choć zgadzam się z tym, że niejednokrotnie czytałam i słyszałam , że dziecka, które samodzielnie nie siada - sadzać samemu nie należy kurczę, tylko ile można leżeć i leżeć?;)

Gość Lgkjv
Siedział 5miesiecy Chodził 9mirsiecy

Gość corusia mamusi
Moja usiadla samodzielnie jak miala 7,5 miesiaca.

Gość kuuulaaczzekkk
dzieki za odpowiedzi :) sorki, ze nie sprecyzowalam chodzilo mi o to kiedy dziecko samo z pozycji lezacej usiadzie. Moja Mala j.w. 6 miesiecy (prawie) tez jak ja posadze na kanapie to siedzi, ale potrafi z tego siadu przewrocic sie na bok, potem na brzuch i na plecy :)

Gość Leginskja
8 miesiecy potrafil siedziec sam stabilnie posadzony,a sam siadac trzymajac sie np szczebelk dopiero 10 :) A ladnie chodzic stabilnie 15 :) Kazde ma czas :)nie zmuszaj dziecka do siadania!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!